Μια πολύχρονη έρευνα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) για ένα δαιδαλώδες «κύκλωμα διαφθοράς» στην ΕΛ.ΑΣ., που περιλαμβάνει ερευνητικό υλικό από νόμιμες επισυνδέσεις (παρακολουθήσεις), φέρνει στο φως συγκλονιστικά ντοκουμέντα για τη δράση ενός κυκλώματος αποτελούμενου από δικηγόρους, πολίτες, εν ενεργεία και απόστρατους αξιωματικούς, που είχε καταφέρει να διεισδύσει σε σημαντικές υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας. Στην εν λόγω έρευνα της ΕΥΠ, η οποία πραγματοποιήθηκε την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΑΝ.ΕΛ. υπό τη διοίκηση του κ. Γιάννη Ρουμπάτη το περιεχόμενο της οποίας ήταν σε γνώση του τότε πρωθυπουργικού γραφείου του κ. Τσίπρα, περιλαμβάνονται χιλιάδες τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, βιντεοσκοπημένες συναλλαγές με παραδόσεις φακέλων με χρήματα, ενώ περιγράφεται πλήρως η δομή ενός κυκλώματος το οποίο κατάφερνε μέσα από παράνομες δραστηριότητες να έχει έσοδα που αγγίζουν το 1.000.000 ευρώ μηνιαίως.
Αυτό, όμως, που επίσης προκύπτει από τα έγγραφα και τις απομαγνητοφωνήσεις των συνακροάσεων είναι η αποκάλυψη της δράσης μιας ομάδας που παραπέμπει ευθέως σε λειτουργία ενός παρακρατικού μηχανισμού και όχι μόνον είχε διεισδύσει σε υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., αλλά μέσω συγκεκριμένων προσώπων είχε κατορθώσει να έχει πρόσβαση σε ανώτατο επίπεδο υπουργικών και κυβερνητικών κλιμακίων. Οι δράσεις της έφταναν μέχρι και το «παιχνίδι συμφερόντων» για δομές των μεταναστών, την ανάληψη συμβολαίων φύλαξης και προστασίας μεγάλων επενδύσεων, την αγορά μετοχών, αλλά και τη δημιουργία ενός μηχανισμού «ρουσφετιών» με απευθείας πρόσβαση σε υψηλότατο κυβερνητικό επίπεδο.
Στο 70σέλιδο έγγραφο της ΕΥΠ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά σε ένα κομβικό πρόσωπο στον χώρο της ΕΛ.ΑΣ, τον απόστρατο αξιωματικό Σπύρο Παπαχρήστο (ο οποίος δολοφονήθηκε με πέντε σφαίρες διαμετρήματος 7,65 χιλιοστών μπροστά από την ταβέρνα «Κρητικός», στην Παλλήνη, τα ξημερώματα της Τρίτης 1ης Μαΐου 2018), ο οποίος ήταν κουμπάρος με τον επιχειρηματία Νίκο Πατέρα, αλλά και τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας και συγκυβερνήτη του Αλέξη Τσίπρα, Πάνο Καμμένο.
Στο πολυσέλιδο έγγραφο της ΕΥΠ, το όνομα του Σπύρου Παπαχρήστου αναφέρεται σε μια ειδική υποενότητα, υπό τον τίτλο «Απόστρατοι και εν ενεργεία αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που φέρεται να αναπτύσσουν παράνομη δραστηριότητα». Το όνομα του δολοφονηθέντος αξιωματικού περιλαμβάνεται τόσο σε σχεδιάγραμμα που δείχνει τις διασυνδέσεις με το φερόμενο ως «κύκλωμα διαφθοράς» και σε βιντεοσκοπημένες συναντήσεις όσο και σε πολυσέλιδες απομαγνητοφωνήσεις νόμιμων επισυνδέσεων (παρακολουθήσεων), που αποτελούν μέρος της δικογραφίας.
Σε αυτές τις απομαγνητοφωνήσεις (2 χρόνια πριν από τη δολοφονία του) ο Παπαχρήστος εμφανίζεται να έχει συνεχείς και επαναλαμβανόμενες συνομιλίες και συναντήσεις με τον πρώην υπουργό Πάνο Καμμένο, την περίοδο που ήταν στην κυβέρνηση, το δικηγορικό γραφείο της συζύγου του, Ελενας Τζούλη, και την ίδια, καθώς και με σταθερό τηλέφωνο που, σύμφωνα με διασταύρωση των στοιχείων, ανήκει στον επιχειρηματία Νίκο Πατέρα. Οι συγκεκριμένες συνομιλίες έχουν καταγραφεί από την ΕΥΠ και σκιαγραφούν με ιδιαίτερο τρόπο τις επαφές του Παπαχρήστου με υψηλά ιστάμενα πρόσωπα.
Ταυτόχρονα, όμως, μέσα από άλλες απομαγνητοφωνήσεις, που αφορούν και πάλι νόμιμες επισυνδέσεις από την παρακολούθηση του Γεωργίου Γκρίζη, τότε διοικητή του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών, ο οποίος επίσης εμφανίζεται σε βιντεοσκοπήσεις της ΕΥΠ, που αφορούν ανταλλαγές χρημάτων, αποκαλύπτεται και η μεγάλη σκευωρία που στήθηκε με υποδειγματικό τρόπο, με άνωθεν εντολές και σειρά παράνομων ενεργειών, στην προσπάθεια του Πάνου Καμμένου και της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για την ηθική εξόντωση του Ομίλου «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», του εκδότη- δημοσιογράφου Γιάννη Κουρτάκη και του γενικού διευθυντή Παναγιώτη Τζένου. Στα έγγραφα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία της ΕΥΠ και προκύπτουν από τις απομαγνητοφωνήσεις αποδεικνύεται ξεκάθαρα το «στήσιμο» της σύλληψης στις 10/1/2017 από συγκεκριμένους αξιωματικούς, τα πιεστικά τηλεφωνήματα που έκανε η Ελενα Τζούλη στους αξιωματικούς, ουσιαστικά «καθοδηγώντας» τις συλλήψεις, αλλά και η εμπλοκή και οι έντονες πιέσεις που ασκήθηκαν από τον τότε υπουργό, Πάνο Καμμένο, και τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Τόσκα, για τους οποίους μιλούν ανοιχτά όσοι συμμετείχαν στην άθλια αυτή σκευωρία. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα ανωτέρω προκύπτουν από τις νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ. Είναι πραγματικά μεγάλη... σύμπτωση σε μια δικογραφία που διερευνάται από την ΕΥΠ και μάλιστα την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ένα τεράστιο κύκλωμα διαφθοράς το γεγονός ότι φιγουράρουν σε διάφορες σελίδες της τα ονόματα του Πάνου Καμμένου και της Ελενας Τζούλη.
Το σχετικό ερευνητικό υλικό, το οποίο, όπως προαναφέρθηκε, συγκεντρώθηκε έπειτα από έρευνα της ΕΥΠ την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΑΝ.ΕΛ., παραδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2016 αρχικά στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου (επιλογή της κυβέρνησης Τσίπρα) και στη συνέχεια στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Το εν λόγω υλικό, που εξετάστηκε και από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. και την Οικονομική Αστυνομία, στάλθηκε στη 18η πταισματοδίκη της Αθήνας.Αυτό που προκαλεί εύλογα ερωτήματα είναι γιατί υπήρξε πολύχρονη καθυστέρηση στην αποκάλυψη της συγκεκριμένης δικογραφίας, κάτι που προφανώς πρέπει να απασχολήσει και τον νέο εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Πλειώτα, καθώς πρόκειται για μια υπόθεση που, εκτός από το κομμάτι της εμπλοκής αξιωματικών σε υπόθεση διαφθοράς, παραπέμπει και στη λειτουργία ενός παρακρατικού μηχανισμού, ο οποίος είχε καταφέρει να διεισδύσει σε ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια, με στόχο όχι μόνον εξυπηρετήσεις εν είδει «ρουσφετιού», αλλά τη δημιουργία ενός ολόκληρου δικτύου, προκειμένου να υπάρξουν παράτυπες «επενδύσεις» ακόμα και σε θέματα που αφορούν την εσωτερική εθνική ασφάλεια.
Ενα σημαντικό τμήμα της δικογραφίας αφορά 78 μαγνητοσκοπημένες συναντήσεις για παράδοση χρημάτων σε διάφορους υπαίθριους χώρους της Αθήνας του δολοφονηθέντος επιχειρηματία Δημήτρη Μάλαμα (ο οποίος εμφανίζεται ως ο «τραπεζίτης» της οργάνωσης) με απόστρατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι εν συνεχεία συναντώνται με εν ενεργεία στελέχη της Αστυνομίας. Επιπλέον, αναλύονται συνομιλίες και συναντήσεις άλλων εν ενεργεία και πλέον εν αποστρατεία αξιωματικών, που τους αποδίδεται συμμετοχή στο κύκλωμα διαφθοράς. Συνολικά, η υπόθεση αφορά τη δραστηριότητα περίπου 30 ατόμων, από τους οποίους οι 16 είναι πρώην και νυν αξιωματικοί της Αστυνομίας, έξι δικηγόροι και οι υπόλοιποι, επιχειρηματίες.
Ενα από τα κομβικά πρόσωπα που, σύμφωνα με το συνοδευτικό έγγραφο της ΕΥΠ, φέρονται να έχουν εμπλοκή στην υπόθεση διαφθοράς είναι και ο (δολοφονημένος) πρώην αξιωματικός Σπύρος Παπαχρήστος. Πρόκειται για ένα πρόσωπο, που, όπως είναι γνωστό στους αθηναϊκούς κύκλους, κατάφερνε να κινείται με ιδιαίτερη ευκολία τόσο στα υψηλά σαλόνια όσο και στις παρυφές ή και στο βάθος της νύχτας. Στη συγκεκριμένη δικογραφία υπάρχουν εκατοντάδες σελίδες απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών, οι οποίες μάλιστα έχουν και ιδιαίτερο ενδιαφέρον (από ποινικής αλλά και πολιτικής άποψης). Ο Παπαχρήστος εμφανίζεται να έχει μεγάλο δίκτυο προσώπων, τα οποία φροντίζει να τοποθετούνται πάντοτε σε θέσεις- κλειδιά.
Οπως προκύπτει από τις απομαγνητοφωνήσεις, ο Παπαχρήστος είχε συνεχείς συνομιλίες με τη σύζυγο του Πάνου Καμμένου, δικηγόρο Ελενα Τζούλη. Οι συνομιλίες αυτές καταγράφονται καθώς εκείνη την περίοδο η ΕΥΠ παρακολουθεί τον Παπαχρήστο λόγω της έρευνας για την υπόθεση διαφθοράς στην ΕΛ.ΑΣ. Ηταν άραγε η «κουμπαριά» αυτή που του έδινε την άνεση να επικοινωνεί ανά πάσα στιγμή με το γραφείο της ή την ίδια και να ζητάει ρουσφέτια για τοποθετήσεις γιατρών, για διαγωνισμούς κυλικείων σε νοσοκομεία και άλλα;
Τα έγγραφα πάντως είναι αποκαλυπτικά. Ο Παπαχρήστος εμφανίζεται τον Δεκέμβριο του 2016 να επικοινωνεί συνεχώς με το γραφείο της Ελενας Τζούλη, της συζύγου του κ. Καμμένου, και άλλοτε να μιλάει με την ίδια και άλλοτε με τη γραμματέα της. Οπως τονίζει ο χειριστής των επισυνδέσεων της ΕΥΠ, «ο στόχος (Παπαχρήστος) την καλεί συχνά και της δίνει εντολές για σειρά ρουσφετιών, τα οποία υλοποιούνται. Κατά τα λεγόμενα της Λένας, οποιοδήποτε αίτημα φεύγει από το γραφείο της Ελενας Τζούλη προς το υπουργείο Αμυνας υλοποιείται άμεσα».Σε μία από τις συνομιλίες, ο Παπαχρήστος ενημερώνει το γραφείο της Τζούλη ότι έχουν έναν κοινό φίλο με τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος έχει μια εταιρεία catering και ζητά ραντεβού με τον πρόεδρο του Θριάσιου Νοσοκομείου, που, όπως αναφέρεται στη συνομιλία, τον διόρισε ο Παπαχριστόπουλος.Σε άλλη συνομιλία με το γραφείο Τζούλη, ο Παπαχρήστος λέει τα εξής: «Κάποια στιγμή εγώ του είπα του Πάνου να ζητήσει από τον πρόεδρο (Τσίπρα) να γίνει αντιπρόεδρος και να πάρει ό,τι έχει σχέση με την Τάξη, με τη δημόσια και την κρατική ασφάλεια σαν ομπρέλα από πάνω, να μπορούμε να κάνουμε παρεμβάσεις στο Λιμενικό, στην Πυροσβεστική και στην Αστυνομία». Και συνεχίζει: «Γιατί αφού ταλαιπωρείται που ταλαιπωρείται με όλο τον τομέα, γιατί να έχει μόνο τον Στρατό; Ας είναι supervisor αντιπρόεδρος για όλα τα θέματα, και την Ασφάλεια και την Τάξη και την Εθνική Ασφάλεια και την Κρατική Ασφάλεια, να βάλει και την ΕΥΠ από κάτω. Θα είναι πολύ σημαντικό». Πολλές είναι επίσης οι επαφές που έχουν καταγραφεί και με τον ίδιο τον Πάνο Καμμένο. Στις 21 Οκτωβρίου του 2016 ο Παπαχρήστος δέχεται στις 22.37 τηλεφώνημα από το κινητό της Ελενας Τζούλη.
Ο διάλογος που ακολουθεί είναι ο εξής:
«Ελα, Ελενάκι μου».
Ο Πάνος είμαι, ρε.
«Ελα, Πάνο μου».
Είσαι σπίτι;
«Τι γίνεται;»
Εχεις δουλειά; Θέλω να έρθεις λίγο από εδώ.
«Σπίτι είσαι;»
Ναι. Εχεις κανέναν Μπερτάνο; Τον ξέρεις, έναν αστυνομικό διευθυντή;
«Οχι, δεν τον ξέρω καθόλου».
Ερχεσαι λίγο να πάμε σε μια δουλειά οι δυο μας;
«Οπου θέλεις έρχομαι».
Στις συνομιλίες της ΕΥΠ καταγράφονται ακόμα τηλεφωνικές επικοινωνίες με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας για μεταθέσεις που τακτοποιούνται. Οι επαφές με τον Πάνο Καμμένο δεν είναι μόνο στο πλαίσιο της κουμπαριάς. Στα απομαγνητοφωνημένα κείμενα της ΕΥΠ ο Παπαχρήστος αναφέρει ότι «εγώ έδωσα μεγάλο αγώνα για να εκλεγεί ο Πάνος», ενώ στο συνοδευτικό έγγραφο της ΕΥΠ αναφέρεται ότι ο Παπαχρήστος ενδιαφερόταν για μια επένδυση σε παραλιακό parking και σε μια εκ των επαφών του με τον δήμαρχο σε δήμο του παραλιακού μετώπου αναφέρει ότι βρίσκεται μαζί με τον Πάνο Καμμένο.
Δεν είναι όμως μόνον αυτό το πεδίο στο οποίο δραστηριοποιείται ο Παπαχρήστος την περίοδο που γίνονται οι καταγραφές, δηλαδή όταν στην κυβέρνηση βρίσκεται ο κουμπάρος του, Πάνος Καμμένος. Ο Παπαχρήστος την περίοδο εκείνη συμμετέχει σε μια εταιρεία security, με δηλωθέν εισόδημα για το 2014 ποσού ύψους 1,214 εκατ. ευρώ. Το 2016, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συγκυβερνήτη τον κουμπάρο του, Πάνο Καμμένο τον οποίο ο ίδιος θα ήθελε να δει αντιπρόεδρο με υπερεξουσίες και στο υπουργείο Αμυνας και στη Δημόσια Τάξη, αλλά και στην ΕΥΠ, φαίνεται ότι κάνει πολύ επικερδείς μπίζνες.
Σε μια συνομιλία που έχει καταγραφεί στις 20/10/2016 με γνωστό επιχειρηματία των Αθηνών, ο Σπύρος Παπαχρήστος τού αναφέρει χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων: «Πάμε... Πήραμε όλα τα αεροδρόμια της Fraport, 14 αεροδρόμια (με την εταιρεία φύλαξης στην οποία συμμετείχε)». Προφανώς μια επικερδής δουλειά την περίοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το «ξεπούλημα των αεροδρομίων» ήταν ένα από τα βασικά προεκλογικά τσιτάτα του ΣΥΡΙΖΑ και του Πάνου Καμμένου. Μάλιστα, στην εν λόγω συνομιλία ο Παπαχρήστος αναφέρει ότι «με τα σκυλιά, συνεργασία με τους Αμερικανούς και τους Γερμανούς, η πρώτη approved εταιρεία, και ξεκινάμε τώρα από το χτίσιμο και πήραμε απευθείας το τέμενος που θα γίνει στον Βοτανικό».
Είναι προφανές ότι το δίκτυο Παπαχρήστου δεν διερευνώνταν μόνο για τις επαφές με επίορκους αξιωματικούς, αλλά και για τις σχέσεις με επιχειρηματίες και κυρίως για τις «δουλειές» που είχαν να κάνουν με θέματα ασφαλείας, όπως τα αεροδρόμια, αλλά και «μπίζνες» με τα hot spots. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις απομαγνητοφωνήσεις αναφέρονται διάλογοι για αγορά μετοχών εταιρειών που είχαν αναλάβει την κατασκευή δομών, όπως η ΙΝΤΡΑΚΑΤ και η μητρική ΙΝΤΡΑΚΟΜ.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 20 Ιουνίου