Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο.
Αναφερόμενος στο γεγονός ότι το lockdown επέδρασε θετικά στο χώρο της Δικαιοσύνης o υπουργός ανέφερε:
Είναι γνωστό ότι ο χώρος της Δικαιοσύνης ήταν αυτός ο οποίος πήρε μέτρα για το lockdown και ήταν και ο πρώτος χώρος που ήρε τα μέτρα ανοίγοντας το Υποθηκοφυλακεία και βάζοντας σιγά –σιγά τις διαφορετικές δικαστικές κατηγορίες σε λειτουργία. Το γεγονός ότι ταυτόχρονα «εκμεταλλευτήκαμε» αυτό το χρόνο ώστε να βγουν χιλιάδες αποφάσεων έδειξε ότι ο χώρος της Δικαιοσύνης δεν έμεινε αδρανής αλλά αντίθετα προσπάθησε μέσα από τις συνθήκες που δημιουργηθήκαν να κάνει το καλύτερο δυνατό. Αν σε αυτό προσθέσετε το γεγονός ότι καταφέραμε να εκδίδουμε ήδη περισσότερα από 15 πιστοποιητικά ψηφιακά και βεβαίως να προγραμματίσουμε τη διαδικασία αυτή για πολλές δεκάδες άλλων πιστοποιητικών στο προσεχές χρονικό διάστημα νομίζω ότι ο χρόνος της πανδημίας μπορεί να δημιούργησε τα ζητήματα που όλοι ξέρουμε κυρίως για την ελληνική κοινωνία και για την οικονομία της χώρας αλλά τουλάχιστον για το χώρο της Δικαιοσύνης αναδείχθηκε ως μια διαφορετική δυνατότητα προκειμένου να προωθηθούν ζητήματα τα οποία για διαφορετικούς λόγους δεν μπορούσαν να προχωρήσουν.
Αναφορικά με την επανεκκίνηση του χώρου της Δικαιοσύνης ο κ. Τσιάρας είπε:
Η προσπάθεια έγινε σε πολλά διαφορετικά στάδια. Όλα αυτά όμως που κάναμε ήταν σε απόλυτη συνεργασία με την αρμόδια εθνική επιτροπή αντιμετώπισης του κορονοϊού και τον ΕΟΔΥ Οι αποφάσεις που πήραμε υλοποιηθήκανε μετά την απαραίτητη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας επιτροπής για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Δεν κάναμε κάτι απλά και μόνο επειδή θέλαμε να ξεκινήσει σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία η λειτουργία των πολιτικών ή των ποινικών δικαστηρίων, έγινε με τη σύμφωνη γνώμη και την υπόδειξη της αρμόδιας εθνικής επιτροπής για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
Είμαστε ευχαριστημένοι, λέμε δόξα τω Θεώ στο χώρο της Δικαιοσύνης δεν είχαμε κρούσματα, δεν υπήρχαν προβλήματα, λάβαμε όλα τα απαραίτητα μέτρα τόσο με τη σωστή χωροθέτηση των ατόμων που εμπλέκονται στο χώρο των δικαστηρίων όσο και με την προμήθεια του υγειονομικού υλικού. Με μεγάλη σοβαρότητα, με μεγάλη συναίσθηση ευθύνης, με την τήρηση των μέτρων που μας υπέδειξε η αρμόδια επιτροπή και ο ΕΟΔΥ καταφέραμε να θωρακίσουμε σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό το χώρο της Δικαιοσύνης και να μην υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Θέλω να πιστεύω οτι η ίδια ευθύνη θα επιτευχθεί και με το άνοιγμα των ποινικών δικαστηρίων από τις 22 Ιουνίου και μετά και θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν, μιας και εκεί ξέρουμε ότι συνωστίζεται πολύ μεγαλύτερος αριθμός ατόμων, προκειμένου να μην υπάρχουν ζητήματα και να μην υπάρξουν τα όποια προβλήματα.
Παράλληλα ερωτηθείς αν πιστεύει ότι μπορεί η Δικαιοσύνη να γίνει μοχλός ανάπτυξης είπε:
Η Δικαιοσύνη μπορεί να συμβάλει στο κομμάτι της επιτάχυνσης της προσπάθειας της χώρας προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης, και αυτό μπορεί να το κάνει αν απλοποιηθούν ή επισπευστούν οι διαδικασίες οι οποίες σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό ξέρουμε ότι μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της γραφειοκρατίας δημιουργούν όλα αυτά τα ζητήματα που εδώ και χρόνια τα συζητάμε, τα διαπιστώνουμε αλλά δεν γίνονται και τα απαραίτητα βήματα. Εμείς και για αυτό το λόγο στο προτεινόμενο νομοσχέδιο το οποίο θα μπει για συζήτηση στο ελληνικό κοινοβούλιο θέλω να πιστεύω στο τέλος αυτής ή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, θα έχουμε προτείνει ρυθμίσεις οι οποίες συμβάλλουν στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης της Δικαιοσύνης. Είναι ρυθμίσεις που αφορούν στη δικονομία του ελεγκτικού συνεδρίου.
Το Ελεγκτικό συνέδριο παίζει ένα πολύ κρίσιμο ρόλο γενικώς και για τις δημόσιες συμβάσεις αλλά και συνολικά για αυτή την προσπάθεια που γίνεται προκειμένου και δημόσια έργα αλλά και η ανάπτυξη της χώρας να περάσει μέσα από μια διαδικασία ελέγχου. Υπάρχουν ρυθμίσεις οι οποίες αφορούν στη δημιουργία μιας διεύθυνσης στο υπουργείο Δικαιοσύνης που θα κρατάει τα πραγματικά στατιστικά, τα λεγόμενα justice statistics. Τι θα γίνει με αυτή τη συγκεκριμένη ρύθμιση; Θα έχουμε μια πραγματική εικόνα, θα έχουμε έναν οδικό χάρτη σε σχέση με το ποια είναι η πραγματικότητα σε όλες τις δομές της Δικαιοσύνης της χώρας. Ποια είναι τα πραγματικά δεδομένα, ποια είναι η πραγματική εργασία, ποιες είναι οι υποθέσεις, τουλάχιστον σε ότι αφορά τον αριθμό, για να μπορεί με αυτό το εργαλείο ο όποιος υπουργός Δικαιοσύνης και η όποια διοίκηση των ανωτάτων δικαστηρίων να λάβει αποφάσεις προκειμένου να εκσυγχρονίσουμε τη διαδικασία και να κάνουμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Μια επόμενη ρύθμιση που θα υπάρχει στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα είναι η δυνατότητα δημιουργίας ειδικών τμημάτων στα δύο μεγάλα εφετεία και Πρωτοδικεία της χώρας, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, τα οποία θα εκδικάζουν υποθέσεις που αφορούν είτε στην ενέργεια είτε γενικότερα στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, είτε στο προσωπικά δεδομένα. Πιστεύουμε ότι με αυτό τον τρόπο θα συμβάλλουμε κυρίως αποδίδοντας ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα σε μια διαδικασία που θα μπορεί να εξελιχθεί γρηγορότερα χωρίς τις παθογένειες ή τα προβλήματα που είχαμε στο παρελθόν. Εστιάζουμε το ενδιαφέρον μας στην ενέργεια και στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες γιατί αυτοί είναι οι δύο βασικοί τομείς μέσα από τους οποίους περνάει το όποιο αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας και γιατί αυτοί είναι τομείς που ξέρουμε ότι τουλάχιστον στα μάτια των ευρωπαίων εταίρων θα δώσουνε κάποια credits στο European Justice Scoreboard για την πατρίδα μας. Με αυτό τον τρόπο θα εκπέμψουμε ένα μήνυμα σοβαρότητας και ευθύνης απέναντι σε οποιονδήποτε υποψήφιο επενδυτή εντός ή εκτός Ελλάδος και θα καταφέρουμε βήμα –βήμα να ανακτήσουμε και την αξιοπιστία της χώρας αλλά να γίνει και μια σοβαρή δουλειά στο κομμάτι της επίσπευσης της Δικαιοσύνης για τα ζητήματα που αφορούν στην ανάπτυξη της χώρας.
Και συνέχισε:
Υπάρχουν στο σχεδιασμό μας αλλαγές στον κώδικα πολιτικής δικονομίας για επίσπευση διαδικασιών και βεβαίως υπάρχουν όλα αυτά τα εργαλεία τα οποία σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα μας φέρουν σε ένα άλλο τοπίο. Ταυτόχρονα προωθούμε την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης με το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης πολιτικών και ποινικών υποθέσεων που αφορά σε όλα τα άλλα Πρωτοδικεία της χώρας πλην Αθήνας –Θεσσαλονίκης –Πειραιά και Χαλκίδας που ήδη έχει τοποθετηθεί και λειτουργεί το συγκεκριμένο σύστημα αλλά ταυτόχρονα φροντίζουμε μέσα από την ψηφιοποίηση συνολικά της Δικαιοσύνης, μέσα από τη δυνατότητα της ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων για τα διοικητικά δικαστήρια της χώρας και για το ΣτΕ από την 1/1/21 να δώσουμε ένα συγκεκριμένο τοπίο μιας νέας εποχής στη Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη μετασχηματίζεται, η Δικαιοσύνη στην πραγματικότητα μεταρρυθμίζεται σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό και πιστεύω ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα, αρχής γενομένης από τη νέα χρονιά, ο έλληνας πολίτης θα δει μια διαφορετική πραγματικότητα στη λειτουργία της ελληνικής Δικαιοσύνης. Με τον εκσυγχρονισμό της, με την ψηφιοποίηση της, με την υιοθέτηση πρακτικών που υπάρχουν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρας και σε πολλά ευρωπαϊκά συστήματα Δικαιοσύνης αλλά κυρίως μέσα από μια συνολική προσπάθεια να μεταφέρουμε με μεταρρυθμίσεις μια εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση στοχεύοντας πάντα στην επίσπευση του χρόνου της απονομής της Δικαιοσύνης.
Τέλος ο κ. τσιάρας τόνισε οτι: Ο νέος ποινικός κώδικας δημιουργεί ήδη αποτελέσματα τα οποία πολλές φορές τίθενται σε μια δημόσια συζήτηση ή δημιουργούν μια γενικότερη αμφισβήτηση και μια γενικότερη αμφιβολία στο ρόλο και την αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης όμως όλα αυτά τίθενται υπόψη της επιτροπής που παρακολουθεί τον Ποινικό κώδικα. Θέλω να πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουμε κάποιες προτάσεις για πιθανές αλλαγές και από εκεί και πέρα είμαστε εδώ και σε συνεννόηση με τα πολιτικά κόμματα και σε ένα διαρκή διάλογο με την ίδια την κοινωνία να κάνουμε τις όποιες αλλαγές κρίνονται αναγκαίες.