Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για τα θέματα της χωροταξίας και του αστικού περιβάλλοντος, κ. Δημήτρης Οικονόμου, μίλησε στον στα «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Καινούργια μέρα» με το δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη.
Αναφορικά με το σχέδιο για το Μάτι ο κ. Οικονόμου ανέφερε:
Υπάρχουν αλλεπάλληλες γενιές νομιμοποιήσεων αυθαιρέτων επί δεκαετίες. Παλιότερα ήταν νομιμοποιήσεις, δηλαδή είχαν δικαίωμα παραμονής επ’ αόριστον τα τελευταία χρόνια είναι τακτοποιήσεις. Αυτό σημαίνει ότι το δικαίωμα παραμονής είναι περιορισμένο σε 30 χρόνια. Υπάρχουν αυτά που έχουν νομιμοποιηθεί –τακτοποιηθεί, αυτά θεωρητικά είναι πλέον νόμιμο να διατηρούνται.
Και πρόσθεσε: Τα αυθαίρετα που έχουν ήδη τακτοποιηθεί –νομιμοποιηθεί καλώς κακώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν και δεν μπορείς να αναιρέσεις αυτή την κατάσταση. Καινούργια σήμερα νομιμοποιούνται ελάχιστα και μόνο όσα είναι υπό τις προϋποθέσεις παλαιότερων νόμων και εφόσον προϋπάρχουν του 2011. Υπάρχει πλέον μια κόκκινη γραμμή. Μετά την πυρκαγιά έχουν νομιμοποιηθεί ελάχιστα. Η ισχύουσα νομοθεσία επιτρέπει αυθαίρετα προ του 2011 να τακτοποιούνται υπό προϋποθέσεις και υπό κατηγορίες. Αυτά που δεν έχουν τακτοποιηθεί με βάση τις δηλώσεις αυθαιρέτων που έχουν γίνει, γιατί ενδέχεται να υπάρχουν κάποια αυθαίρετα που δεν έχουν δηλωθεί αυτά θα έχουν μεγάλο πρόβλημα, αυτά που δηλώθηκαν είναι γύρω στο 50% των αυθαιρέτων σε όλη την έκταση. Δηλαδή γύρω στα 500 αυθαίρετα.
Ερωτηθείς γιατί επιλέγουν να γκρεμίσουν μόνο 147 αυθαίρετα ο υφυπουργός είπε χαρακτηριστικά:
Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν γύρω στις 800 χιλιάδες αδήλωτα αυθαίρετα, εγώ θα ήθελα να τα γκρεμίσουμε όλα αλλά προφανώς δεν είναι ρεαλιστικό. Άρα δεν μπορούμε να πάρουμε αποκλειστικά το Μάτι, δεν μπορούμε να εξαντλήσουμε την αυστηρότητα σε μια συγκεκριμένη περιοχή όταν δεν έχει γκρεμιστεί σχεδόν κανένα αυθαίρετο επί δεκαετίες. Ήδη αυτά τα 140 που θα γκρεμίσουμε είναι περισσότερα από όσα αυθαίρετα έχουν γκρεμιστεί τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια σε όλη την Ελλάδα. Το σήμα που δίνουμε στους υπόλοιπους είναι ότι αρχίζουν οι κατεδαφίσεις. Παράλληλα με το Μάτι αρχίζουμε κατεδαφίσεις και σε άλλα μέρη.
Αυτά που θα διατηρηθούνε θα είναι τα ήδη τακτοποιημένα ή νομιμοποιημένα στο παρελθόν. Αυθαίρετα που έχουν γίνει πρόσφατα μετά το 2011 θα κατεδαφιστούνε, πρόσθεσε.
Ο κ. Οικονόμου συμπλήρωσε οτι: Είναι περίπλοκο το ζήτημα των αυθαιρέτων, υπάρχουν πάρα πολλές κατηγορίες. Υπάρχουν νομιμοποιημένα πλήρως με παλαιότερες νομοθεσίες, υπάρχουν αυθαίρετα που έχουν δηλωθεί με τις τελευταίες νομοθεσίες αλλά από αυτά δεν έχουν ελεγχθεί όλες οι δηλώσεις αν είναι ακριβείς ή όχι. Αυτά είναι σε μια γκρίζα ζώνη, αν αυτά που δηλώσανε είναι ακριβή τελικά θα τακτοποιηθούνε, αν είναι ανακριβή δεν θα τακτοποιηθούνε.
Στην ερώτηση του δημοσιογράφου για το αν θα γίνουν και οι 147 κατεδαφίσεις στο Μάτι ο υφυπουργός είπε:
Ασφαλώς. Αυτές είναι απαραίτητες για να αποκτήσει η περιοχή ένα αποδεκτό επίπεδο ασφάλειας. Αυτές είναι κατεδαφίσεις κυρίως κτισμάτων μέσα σε ρέματα και μέσα στη ζώνη που πρέπει να απελευθερωθεί για να οριοθετηθούν τα ρέματα με ασφάλεια. Αυτά θα κατεδαφιστούν ενδεχομένως και μέχρι το τέλος του χρόνου γιατί η επέμβαση στη ρέματα έχει υψηλή προτεραιότητα.
Ερωτηθείς σε ποιο βαθμό οφείλεται η καταστροφή στην αυθαιρεσία τόνισε:
Η καταστροφή η ίδια δεν μπορεί να πει κανείς ότι οφείλεται στην αυθαιρεσία γιατί τέτοιες περιοχές σαν το Μάτι υπάρχουν χιλιαδες και πολλές από αυτές έχουν πιάσει φωτιές, σε καμία δεν κάηκε άνθρωπος. Στο Μάτι κάηκαν 102 άρα λοιπόν κάτι άλλο συνέβη. Για την πυρκαγιά προφανώς δεν φταίνε τα αυθαίρετα, αυτό όμως το οποίο είναι βέβαιο είναι ότι δυσκόλεψε ...
Το σχέδιο που παρουσιάσαμε έχει τεθεί σε διαβούλευση, όταν βγάζεις κάτι σε διαβούλευση καταρχήν είσαι ανοιχτός σε τροποποιήσεις αλλά αυτά τα 140 πρακτικά είναι αδύνατον να μην κατεδαφιστούν.
Τέλος ο κ. Οικονόμου είπε πως ενισχύεται το Σώμα Ελεγκτών Δόμησης το οποίο θα αρχίσει εκτεταμένους ελέγχους και αρχίζουμε να χρησιμοποιούμε ηλεκτρονικά μέσα.