«Ουδέποτε χρησιμοποιήσαμε τα εθνικά θέματα ως πεδίο αντιπαράθεσης» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Καινούργια μέρα» με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη, η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη.
 
Η κα Γεροβασίλη ανέφερε ότι «Αθήνα υποβαθμίζει τις προκλήσεις της Τουρκίας» και πως το κόμμα της ασκεί κριτική «εκεί που πιστεύει ότι η κυβέρνηση κάνει λάθος».

Παράλληλα δήλωσε πως είναι «ανεπαρκές μέτρο η δημιουργία του φράχτη στον Έβρο», λέγοντας πως «δεν θα λύσει τα προβλήματα που δημιουργούν οι Τούρκοι».

Την ίδια στιγμή σημείωσε πως «η ελληνική κυβέρνηση έχει πολλά διπλωματικά εργαλεία στα χέρια με ισχυρότερο όλων το θέμα των κυρώσεων απέναντι στη γείτονα».

Επιπρόσθετα κάλεσε την κυβέρνηση να έχει «σαφείς κόκκινες γραμμές να μην τις κρύβει και να μην στέλνει λάθος μηνύματα στην Τουρκία».

Τέλος σημείωσε πως «είναι δύσκολο κάποιος να προσδιορίσει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ λόγω του κοροναϊού».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Όλγας Γεροβασίλη στα Παραπολιτικά 90,1: 


Αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις, η κα Γεροβασίλη ανέφερε: «Δεν επιλεγούμε ούτε επιλέξαμε ποτέ τα εθνικά θέματα σαν πεδίο αντιπαράθεσης ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να παραμείνουμε βουβοί και να μην κρίνουμε ή να μη σχολιάζουμε, να μην προτείνουμε. Από την πλευρά μας ασκούμε μια κριτική εκεί που πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση κάνει λάθος. Δηλαδή ένα κύριο σημείο είναι ότι η Αθήνα υποβαθμίζει τις προκλήσεις αυτές και δεν ξέρω αν αυτό το κάνει επειδή πιθανόν να χαλάσει το προφίλ το οποίο φιλοτεχνεί τόσο καιρό η κυβέρνηση με τόσο μεγάλο κόπο για τον εαυτό της και προτιμά να μένει αυτοθαυμαζόμενη στον καθρέφτη ή αν τα πράγματα είναι πιο άσχημα από αυτό δηλαδή αν δεν έχουν συνειδητοποιήσει. Σε ένα περιβάλλον σαν αυτό με την Τουρκία να κλιμακώνει την ένταση είδαμε δηλώσεις αντιφατικές από πλευράς των υπουργών, δηλώσεις που δεν έλεγαν την αλήθεια ως όφειλαν, όχι μόνο στις πολιτικές δυνάμεις αλλά και στον ελληνικό λαό, και είδαμε τον κ. Πέτσα ο οποίος είπε ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη ένταση, ότι είναι συνήθη σχεδόν όλα αυτά και ότι μπορούμε να είμαστε με χαμηλούς τόνους. Αυτό είναι κάτι το οποίο μας ανησυχεί ιδιαίτερα αν η κυβέρνηση δεν έχει συνειδητοποιήσει το τι συμβαίνει».

«Δεν έχουμε επιλέξει να παίζουμε με αναλήθεια στα εθνικά θέματα. ...Με βάση και δημοσιεύματα και πληροφορίες ρωτήσαμε επισήμως την ελληνική κυβέρνηση χωρίς να πάρουμε θέση ούτε για δημοσιεύματα ούτε για πληροφορίες. Η κυβέρνηση επέλεξε να πει τότε ότι εμείς ρωτούμε με βάση fake news, στη συνέχεια είπε ότι δεν συνέβη κανένα περιστατικό στον Έβρο αλλά είδαμε τον κ. Μητσοτάκη να βγαίνει στη τηλεόραση και να μας λεει ότι ενώ η απόφαση για να επεκταθεί ο φράχτης στον Έβρο είχε ληφθεί για να μην έχουμε θέματα θα πάμε λίγο πιο μέσα. Αυτό δεν μπορούμε να μην το σχολιάσουμε. Όταν ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα ολοκληρώσουμε το φράχτη λίγο πιο μέσα αυτό σημαίνει αυτομάτως ότι δημιουργείται στον Έβρο μια νεκρή ζώνη», συμπλήρωσε η ίδια.

Αναφορικά με την κατασκευή του φράχτη στον Έβρο, δήλωσε: «Είναι λάθος η συζήτηση ναι ή όχι σε ένα εργαλείο. Ο φράχτης υπήρχε, και υπήρχε και επί των ημερών μας και σήμερα θα επεκταθεί 26 χιλιόμετρα. Είναι ένα εργαλείο που το βλέπουμε με βάση τις συνθήκες τις οποίες επικρατούν σήμερα και με μια Τουρκία η οποία έχει εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα προσπαθώντας να κλιμακώσει την ένταση. Εμείς ασκούμε την κριτική μας στο θέμα «φράχτης» όχι για το αν θα κατασκευαστεί ή όχι αλλά για το αν αυτό το εργαλείο περιμένουμε να μας λύσει τα προβλήματα και εκτιμούμε ότι είναι ανεπαρκές».

Ερωτηθείσα αν πρέπει να κατασκευαστεί, η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε: «Δεν έχουμε πρόβλημα με μια κλιμακούμενη ένταση και την εργαλειοποίηση από την πλευρά της Τουρκίας στην κατασκευή του φράχτη και δεν ασκήσαμε κριτική σε αυτό. Ασκήσαμε όμως κριτική στη νεκρή ζώνη που επιχειρείται να δημιουργηθεί και είναι μεγάλο λάθος».

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει πολλά διπλωματικά εργαλεία στα χέρια της τα οποία οφείλει να ενεργοποιήσει με ισχυρότερο όλων το θέμα των κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία. Εμείς έχουμε πει ότι θα πρέπει να γίνει και συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για τα ζητήματα τα εθνικά ζητήματα. Η Τουρκία συνεχώς προσπαθεί να δημιουργήσει κεκτημένα στο Αιγαίο και έχουμε πρόσφατα το γεγονός να θέλουν να κάνουν την έρευνα στα 6 μίλια, αυτά δεν είναι απλές κινήσεις. αν πάρουμε υπόψη μας και το Τουρκολιβυκό σύμφωνο και τη δραστηριότητα της Τουρκίας στο γεωπολιτικό περιβάλλον αυτή τη στιγμή θα πρέπει να κλιμακώσει η κυβέρνηση τα μέτρα απέναντι σε αυτό με κύριο την ενεργοποίηση του διεθνή παράγοντα και των συμμαχιών της χώρας», ανέφερε.

«Η Ελλάδα δεν είχε ποτέ στην πολιτική της την επίθεση και τον πόλεμο ούτε μπορεί να το έχει σήμερα. Θα πρέπει να έχει σαφείς χαραγμένες κόκκινες γραμμές τις οποίες θα πρέπει να διατυπώνει σαφώς και όχι να υποκρύπτει και να στέλνει λάθος μηνύματα στην Τουρκία. Θα πρέπει να ενεργητική διπλωματία να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε πως «μετά την πανδημία προφανώς όλα αυτά μπήκαν σε αναστολή. Σήμερα ξεκινάει η επανεκκίνηση των διαδικασιών και θα συγκροτηθεί η κεντρική επιτροπή ανασυγκρότησης στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου προκειμένου να χαράξει τα επόμενα βήματα. Το θέμα του συνεδρίου είναι δύσκολο κάποιος ακόμη να το προσδιορίσει επομένως παρακολουθούμε την εξέλιξη της πανδημίας και τις συνθήκες ούτως ώστε να προγραμματιστεί με ασφάλεια».

Αναφορικά με το οικονομικό πακέτο στήριξης από την Κομισιόν, η κα Γεροασίλη δήλωσε: «Δεν ξέρουμε ποιο είναι το πακέτο που θα εγκριθεί και δεν ξέρουμε και με ποιους όρους θα εγκριθεί. Εμείς κρίνοντας την πρόταση κρίνουμε ότι έχει θετικά σημεία και ότι για πρώτη φορά μιλάει για ενισχύσεις και για χρήματα τα οποία δεν θα επιστρέφονται, έστω και αν υπάρχει και το κομμάτι που μιλάει για δανειοδοτήσεις, όμως επειδή στα ψιλά γράμματα και του κειμένου αλλά και οι δηλώσεις χθες του κ. Ντομπρόβσκι δυστυχώς μας ανησυχούν πολύ».