«Η Ελλάδα θέλει να είναι ενεργειακό σταυροδρόμι στην περιοχή και συνεχίζει τα σχέδια της ανεξάρτητα από τις προκλήσεις της Τουρκίας, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ‘’Secret’’ με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.
Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε πως «οι χώρες που εμπλέκονται στην κατασκευή του αγωγού East Med έχουν δείξει την αποφασιστικότητα τους και δεν θα κάνουν πίσω ενώ είπε πως την ίδια αποφασιστικότητα έδειξε η Ελλάδα, στον Έβρο όταν απέκρουσε την καθοδηγούμενη εισβολή μεταναστών από την Τουρκία».
Για τις επιπτώσεις στην οικονομία από τον κορονοαϊό, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε πως «κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος τι θα συμβεί καθώς όλα εξαρτώνται από την πορεία της πανδημίας».
Ο κ. Χατζηδάκης αναγνώρισε πως θα υπάρχουν δυσμενείς επιπτώσεις φέτος στην Ελλάδα και την Ευρώπη ενώ είπε πως το 2021 η Ελλάδα θα έχει σημαντική ανάπτυξη.
Ακόμη σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει «ευρωπαϊκή, σύγχρονη περιβαλλοντική ατζέντα».
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Κωστή Χατζηδάκη στα Παραπολιτικά 90,1:
Αναφορικά με τις προκλήσεις της Τουρκίας, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε: «Εμείς προχωρούμε μπροστά με βάση το σχεδιασμό μας δεν ετεροκαθοριζόμαστε από τις όποιες κινήσεις κάνει ή δεν κάνει η Άγκυρα. Η Ελλάδα θέλει να είναι ενεργειακό σταυροδρόμι στην περιοχή. Ήδη είχαμε τον ρωσικό αγωγό που φέρνει μέχρι εδώ φυσικό αέριο, έχουμε έναν αγωγό που έρχεται από την Τουρκία, αυτός συνδυάζεται με τον ΤΑΠ ο οποίος είναι έτοιμος επί ελληνικού εδάφους, περιμένουμε τους Ιταλούς να τελειώσουν για να ξεκινήσει να λειτουργήσει ο ΤΑΠ. Έχουμε τη Ρεβυθούσα η οποία αναβαθμίζεται και έχουμε και τρεις νέες υποδομές. Έχουμε τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό ο οποίος έχει τη δική του προστιθέμενη αξία, έχουμε τον FSRU της Αλεξανδρούπολης που είναι ένας σταθμός απεναεριοποίησης φυσικού αερίου, ιδιωτικό έργο αλλά το οποίο επίσης ενισχύει τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας και θα συνδυάζεται με τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό προωθώντας αέριο προς τα Βαλκάνια και την κεντρική Ευρώπη. Και τώρα στους σχεδιασμούς μας πια με συμφωνία με το Ισραήλ και την Κύπρο, είναι και ο East Med ο οποίος θα φέρνει φυσικό αέριο από το Ισραήλ και την Κύπρο μέσω Ελλάδος προς την Ιταλία. Όλα αυτά θα τα προχωρήσουμε».
«Ο κ. Ερντογάν μπορεί να κάνει ότι νομίζει ο ίδιος για τους δικούς του σχεδιασμούς, ας κάνει ότι θέλει, όπως δεν ασχολούμαστε εμείς με το τι κάνει εκείνος καλό είναι να μην ασχολείται εκείνος με το τι κάνουμε εμείς. Όλη αυτή η επιθετικότητα και ο αναθεωρητισμός δεν είναι πολιτική του 21ου αιώνος, είναι πολιτική του 18ου και του 19ου αιώνα», συμπλήρωσε.
«Η Ελλάδα έδειξε την αποφασιστικότητά της στον Έβρο όπου αποκρούσαμε την καθοδηγούμενη εισβολή μεταναστών από την πλευρά της Τουρκίας και του κ. Ερντογάν και εδώ στην συμφωνία για τον East Med μεταξύ Ελλάδος –Κύπρου και Ισραήλ υπάρχει το άρθρο 10 το οποίο αναφέρεται σε μέτρα προστασίας του αγωγού τόσο κατά την κατασκευή όσο και κατά τη λειτουργία του από οποιαδήποτε επιβουλή και ο νοών νοείτω! Ακόμα και η ίδια η απόφαση να προχωρήσουμε, ενώ από την Τουρκία υπάρχει αυτή η ρητορική, δείχνει την αποφασιστικότητα και των τριών χωρών να προχωρήσουν αυτό το project το οποίο στηρίζεται και από την ΕΕ», υπογράμμισε.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε: «Η Ελλάδα δεν παραιτείται των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, η Ελλάδα έχει την ιστορία της και την περηφάνια της, η κυβέρνηση αυτή έχει δείξει ότι υπερασπίζεται και τα δύο και με αυτό τον τρόπο θα κινηθούμε. Δεν έχουμε κανένα λόγο να προκαλέσουμε κάποια εμπλοκή με την Τουρκία, θέλουμε να προχωρήσουμε ειρηνικά μπροστά. Δεν θα είμαστε εμείς εκείνοι οι οποίοι θα προκαλούμε αλλά δεν είμαστε εμείς εκείνοι οι οποίοι θα σκύβουμε το κεφάλι».
Αναφορικά με τις οικονομικές συνέπειες από τον κορονοϊό, δήλωσε: «Κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι θα συμβεί γιατί όλα εξαρτώνται από την πορεία στο υγειονομικό επίπεδο. Δηλαδή άλλα θα είναι τα αποτελέσματα εάν έχουμε ένα δεύτερο κύμα κορονοϊου αργότερα και άλλα θα είναι αν δεν έχουμε. Άλλα θα είναι τα αποτελέσματα αν πειθαρχημένα τώρα συμπεριφερθούμε τις επόμενες μέρες και μήνες έτσι ώστε να μην ξεφύγει η κατάσταση και άλλα θα είναι αν δεν είμαστε πειθαρχημένοι. Σίγουρα θα υπάρξουν δυσμενείς επιπτώσεις. Φέτος θα έχουμε σημαντική ύφεση και εδώ και σε όλη την Ευρώπη και επίσης του χρόνου στην Ελλάδα φαίνεται ότι θα έχουμε σημαντική ανάπτυξη διότι θα έχει περάσει το κύμα, υποθέτει κανείς ότι τα πράγματα θα πάνε καλά στο υγειονομικό επίπεδο και εδώ και στην Ευρώπη και εμείς έχουμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις με μια σειρά από μέτρα φορολογικά, διαρθρωτικά, απλοποιήσεων των αδειοδοτήσεων κοκ έτσι ώστε η Ελλάδα να γίνει μια χώρα ελκυστική για επενδύσεις και ελλήνων επενδυτών και ξένων».
Για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, ανέφερε: «Υπήρξε κριτική από το ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος είχε 5 καταδίκες από το δικαστήριο της ΕΕ και 6 παραπομπές που μας κληροδότησε για περιβαλλοντικά ζητήματα. Υπήρξε κριτική από το ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος χειρίστηκε με τον τρόπο που χειρίστηκε το ναυάγιο του Αγία Ζώνη, που χειρίστηκε το θέμα των σκουπιδιών της Αθήνας κοκ. Εμείς έχουμε ευρωπαϊκή σύγχρονη περιβαλλοντική ατζέντα που σημαίνει ότι προχωράμε μακριά από δογματισμούς, στο μέσο δρόμο, στο δρόμο της κοινής λογικής, στο δρόμο των καλών πρακτικών».
«Ναι έχουμε φιλόδοξη ατζέντα αλλά σοβαρή και για αυτο το λόγο θα μιλήσω αύριο για την απολιγνιτοποίηση, που είναι δική μας ατζέντα, για την ηλεκτροκίνηση των αυτοκινήτων που είναι επίσης δική μας ατζέντα και θα φέρουμε σύντομα ένα νομοσχέδιο στη Βουλή, θα μιλήσω για την απόσυρση των πλαστικών μια χρήσης, για το εθνικό σχέδιο αναδασώσεων που έχουμε στα σκαριά, όλα αυτά είναι πραγματική περιβαλλοντική πολιτική, πράσινη επί της ουσίας. Αν κάποιος θεωρεί περιβαλλοντική πολιτική να ταλαιπωρώ τον επενδυτή και να τον έχω 8 χρόνια για να πάρει περιβαλλοντική αδειοδότηση όταν σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες τελειώνει σε 150 μέρες ε! αυτό είναι δογματισμός», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.