Η Βουλευτής της ΝΔ, κα Ντόρα Μπακογιάννη, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στον δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο
Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:
Ερωτηθείσα για την τροπολογία των 100 δόσεων και την εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ από αυτή
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μπορούσε να είχε αποφευχθεί και θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν τηρούνταν η κοινοβουλευτική διαδικασία.
Η κοινοβουλευτική διαδικασία λέει ότι ένα θέμα του υπ. Οικονομικών περνάει από την επιτροπή Οικονομικών. Εάν είχε περάσει από την επιτροπή Οικονομικών στην πρώτη της φάση η πρώτη ερώτηση που θα είχαν θέσει οι συνάδελφοι είναι τι προβλέπετε με τα έσοδα. Διότι ένας πεπειραμένος βουλευτής ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει αυτή η τροπολογία και για αυτούς οι οποίοι μπορούν και δεν θα πληρώνουν μετά και για αυτούς οι οποίοι θα κοιτάξουν να κάνουνε πάρτι επάνω στην λογική να βοηθήσουμε αυτούς που πραγματικά αδυνατούν να πληρώσουν.
Δεν το κάναν αυτό, φέραν την τροπολογία άρπα κόλα στη Βουλή, ψηφίστηκε η τροπολογία, σήμερα ψηφίζεται η διαφορετική τροπολογία και τελικώς ο κόσμος που παρακολουθεί εμάς τους βουλευτές μας βλέπει να ευτελιζόμαστε καθημερινώς. Και αυτή ήταν η αντίδραση η δική μου πέραν της ουσίας της υπόθεσης ότι δεν μπορείς επί τρεις μέρες να πανηγυρίζεις και μετά να την παίρνεις πίσω. Ήταν και είναι μια πάρα πολύ δύσκολη στιγμή για τις κοινοβουλευτικές ομάδες που στηρίζουν αυτή την κυβέρνηση, που αντιλαμβάνονται το μέγεθος της προσπάθειας την οποία κάνει αλλά πρέπει να σας πω ότι με το υπουργείο Οικονομικών είναι φορές που φτάνεις στο αμήν.
ΔΗΜ: Καταλαβαίνω ότι χρεώνετε κυρίως στο υπουργείο Οικονομικών αυτή την αστοχία.
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Σε ποιον να τη χρεώσω, να τη χρεώσω στο σύνολο της κυβέρνησης θα είναι άδικο. Το υπ. Οικονομικών είναι αυτό το οποίο κατά νόμο και κατά το σύνταγμα έχει την αρμοδιότητα και να φέρει την τροπολογία αλλά κυρίως να ξέρει τα αποτελέσματα της νομοθετικής ρύθμισης την οποία κάνουμε. Τα ελληνικά δεν είναι μια τόσο δύσκολη γλώσσα όσο ενδεχομένως πιστεύει το υπ. Οικονομικών.
Ερωτηθείσα αν θα προλάβουμε να έχουμε κλείσει τα της αξιολόγησης μέχρι τις αρχές Δεκέμβρη
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν συμμετέχω στη διαπραγμάτευση και έτσι δεν μπορώ να έχω μια σαφή εικόνα αυτό το οποίο σίγουρα γνωρίζω είναι ότι υπάρχουνε δύο κατηγορίες θεμάτων. Η πρώτη κατηγορία είναι τα θέματα που εμείς με δική μας υπαιτιότητα έχουμε καθυστερήσει να εφαρμόσουμε. Αυτά τα οποία δηλαδή έχουμε δεσμευτεί εδώ και ένα -ενάμιση χρόνο.
Αυτά είναι θέματα τα οποία πρέπει να ρυθμιστούν και πρέπει να είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας. Η δεύτερη κατηγορία θεμάτων είναι αυτά τα οποία προσθέτει η Τρόικα σήμερα. Αυτά τα θέματα κατά τη γνώμη μου δίνουν την εικόνα μιας Τρόικας η οποία στην κυριολεξία βρίσκεται σε κενό πραγματικότητας. Δεν μπορεί να μην αντιλαμβάνονται οι τρεις εντεταλμένοι τεχνοκράτες ποια είναι η πραγματική κατάσταση και στη χώρα άλλα και στην Ευρώπη. Η Ευρώπη βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μια φάση μεταλλαγής, δεν μπορεί λοιπόν να έρχονται και να ζητάν της Παναγιάς τα μάτια στη φάση αυτή από έναν λαό ο οποίος έχει φτάσει στα όρια των αντοχών του.
Η άποψή μου είναι ότι αν εμείς τηρήσουμε τα υπεσχημένα τότε και αυτοί θα κάνουν πίσω στα υπόλοιπα που ζητούν και εκεί δεν ξέρω αν θα φτάσουμε στις 8 Δεκεμβρίου ή 1 Ιανουαρίου αλλά όποτε και να φτάσουμε κλείνει αυτή η φάση του μνημονίου στις 31 Δεκεμβρίου και ανοίγει μια νέα συνεργασία με την Ευρώπη την οποία ευφυώς το Βήμα ονόμασε “Σύμφωνο συμβίωσης”. Η οποία πλέον δεν περιέχει δημοσιονομικά μέτρα αλλά μόνο μέτρα μεταρρυθμιστικά τα οποία από μόνοι μας θα έπρεπε να τα είχαμε προχωρήσει.
Ερωτηθείσα πότε θα γίνει η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αυτή είναι η τρίτη φάση, αφού περάσουμε τη φάση της αξιολόγησης, αφού περάσουμε από τη φάση του συμφώνου συμβίωσης θα μπούμε στην συζήτηση της ρύθμισης του χρέους.
Εάν η Ελλάδα έχει προχωρήσει με επιτυχία στα άλλα δύο αντιλαμβάνεστε και οι εταίροι μας, για μια ρύθμιση όχι για αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτός τόπου και χρόνου. Δεν υπάρχει περίπτωση να υλοποιηθούν ποτέ για τον απλούστατο λόγο γιατί δεν βλέπω έναν βουλευτή σε ολόκληρη την Ευρώπη διατεθειμένο να ψηφίσει διαγραφή του χρέους και ταυτόχρονα νέα χρηματοδότηση.
Ερωτηθείσα αν τη διαδικασία αυτή θα την δούμε να ολοκληρώνεται πριν από την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Οι πρώτες δύο φάσεις πιστεύω ναι. Το θέμα του χρέους χρονικά δεν το βλέπω πολύ πιθανό με την έννοια ότι η εικόνα η γενική είναι ότι θα χρειαστεί ακόμα μια φάση ουσιαστική διαπραγμάτευσης για να μπορέσουμε να φτάσουμε εκεί άρα χρονικά το βλέπω δύσκολο. Καθυστερήσαμε, να είμαστε και μεταξύ μας ειλικρινείς.
ΔΗΜ: Άρα αυτό δυσκολεύει την κυβέρνηση που ψάχνει τους 180 ή θα είναι το επιχείρημά της σε αυτή τη διαχείριση φόβου που μέχρι τώρα έχει κάνει κατά καιρούς επιτυχημένα ώστε να υπάρξουν οι 180
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αυτό δεν το ξέρω νομίζω εν πολλοίς αυτό θα εξαρτηθεί από τη γενικότερα εικόνα την πολιτική και την προοπτική η οποία παρουσιάζεται. Είναι νομίζω νωρίς να μιλήσουμε για τους 180, πάντως ότι η Βουλή θα βρεθεί μπροστά σε συγκεκριμένα διλήμματα για αυτό δεν έχω καμία αμφιβολία. Δηλαδή επειδή δεν ψηφίζει η κυβέρνηση πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά η Βουλή, οι βουλευτές έχουν να κάνουν μια πολύ δύσκολη επιλογή γιατί αν πάνε προς την άλλη επιλογή δηλαδή της έλλειψης της σταθερότητάς το τίμημα φοβάμαι ότι θα είναι πάρα πολύ μεγάλο.
Ερωτηθείσα αν υπάρχει κάποιος που θα πρέπει να πληρώσει το πολιτικό τίμημα για όλες τις αστοχίες
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν είμαι εγώ αυτή που επιμερίζει τις ευθύνες, αυτό το κάνει ο πρωθυπουργός . Εγώ απλώς σε μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση είμαι υποχρεωμένη να σημειώσω ότι τέτοιου είδους φάουλ δυσκολεύουν πάρα πολύ την ομαλή λειτουργία και του κοινοβουλίου η οποία είναι απολύτως απαραίτητη αλλά δυσκολεύουν επίσης την εικόνα μιας κυβέρνησης που δίνει την εντύπωση στον κόσμο ότι υπάρχει έλλειψη σχεδίου. Αυτό είναι άδικο και δεν πρέπει να ξανασυμβεί
ΔΗΜ. Φταίει ο κ. Xαρδούβελης για αυτό, φταίει ότι δεν είναι πολιτικό πρόσωπο οπότε δεν αντιλαμβάνετε την πολιτική διάσταση των πραγμάτων;
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν πρόκειται να με βάλετε να πω κακή κουβέντα για πρόσωπα. Αυτό που έγινε με φόρτισε πάρα πολύ γιατί μέσα στην οικονομική επιτροπή της Βουλής βρίσκονται άνθρωποι οι οποίοι έχουν λειτουργήσει, ξέρουν τι σημαίνει στην πράξη οικονομικά. Έχουμε ανθρώπους εξαιρετικούς οι οποίοι βλέποντας μια διάταξη δεν έχουν αμφιβολία για το που θα καταλήξει. Γιατί λοιπόν αυτό το θεσμικά κατοχυρωμένο όπλο να το χάνει η κυβέρνηση θυσιάζοντας το σε μια ταχύτητα η οποία ήταν παντελώς περιττή.