Η κυβερνητική εκπρόσωπος, κα Σοφία Βούλτεψη, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.
Μεταξύ άλλων, δήλωσε:
Με αφορμή τα σημερινά επεισόδια στο πανεπιστήμιο
Σ.ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Όπως βλέπετε γίνεται το σωστό, υπήρξε μια απόφαση σχετικά με επικείμενες καταλήψεις εν όψει της 17ης Νοεμβρίου και επιτέλους η νομιμότητα θα εφαρμοστεί. Δεν μπορεί τα πανεπιστήμια να κλείνουν, οι φορολογούμενοι να πληρώνουν και τα πανεπιστήμια να μην λειτουργούν.
Τα πανεπιστήμια είναι χώρος μάθησης δεν είναι χώρος καταλήψεων. Πως είναι δυνατόν να επιβληθεί η άποψη ότι τα πανεπιστήμια είναι χώρος ανομίας, καταλήψεων και επιβολής της γνώμης των ολίγων στη γνώμη των πολλών. Που πάει η ρήση ότι τα πανεπιστήμια είναι χώρος διακίνησης ιδεών και όχι μολότοφ ας πούμε!
Είναι άλλο μια γιορτή μνήμης για μια σημαντική στιγμή της ιστορίας μας και άλλο ομάδες κρούσης να καταλαμβάνουν τα πανεπιστήμια. Δεν θα μπερδεύουμε το άσυλο ιδεών με το άσυλο καταλήψεων.
Σε πρώτη φάση καταβάλλεται προσπάθεια να υπάρχει μια συνεννόηση από τη στιγμή που δεν υπάρχει η προοπτική της συνεννόησης, την οποία όλοι επικαλούνται και τελικά κανείς δεν θέλει να εφαρμόσει τότε θα εφαρμοστεί ο νόμος και ο νόμος εφαρμόζεται με συγκεκριμένους τρόπους.
Με αφορμή το ότι δεν συμπεριλαμβάνεται ο ΕΝΦΙΑ στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις
Σ.ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Αυτή τη στιγμή καταβάλλεται μια τεράστια προσπάθεια σε πολλά μέτωπα δηλαδή υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία κάτω από πολύ δυσμενείς συνθήκες προσπαθεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση και γίνεται ένας αγώνας σε πάρα πολλά μέτωπα δηλαδή με παράλληλες δράσεις. Γίνεται η διαπραγμάτευση με την Τρόικα και γίνεται αυτή τη φορά όχι για να μπούμε στο μνημόνιο αλλά για να βγούμε από το μνημόνιο. Αυτή τη διαφορά η οποία είναι διακριτή πρέπει να την αντιληφθούν όλοι.
Την ίδια ώρα οφείλουμε και το κάνουμε να καταρτίσουμε ένα εθνικό σχέδιο για την επόμενη μέρα. Παράλληλα λαμβάνονται και μέτρα ανακούφισης της κοινωνίας και σε αυτά περιλαμβάνεται και η διάταξη για τις 100 δόσεις. Παράλληλα προκηρύσσουμε τους διαγωνισμούς για τους υδρογονάνθρακες... Φτάνουμε και στη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του χρέους, περιμένουμε και τις άλλες ρυθμίσεις. Έχουμε και τις συμμαχίες μας και τα εθνικά θέματα όλα αυτά όμως μαζί σημαίνουν εργασία.
ΔΗΜ: Κάνατε μια ρύθμιση για τις 100 δόσεις, βγήκε η κα Σαββαϊδου και είπε δώρο ο ΕΝΦΙΑ και βγαίνει μετά ο κ. Χαρδούβελης και λέει όχι, το ανάποδο.
Σ.ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Η κα Σαββαίδου αυτό το οποίο κάνει είναι να εφαρμόζει το νόμο. Αν ο νόμος λέει αυτό, η κα Σαββαίδου ορθώς λέει αυτό που λέει. Το θέμα είναι ότι το πνεύμα του νομοθέτη και η δέσμευση της κυβέρνησης δεν αφορούσε μελλοντικές οφειλές που θα δημιουργηθούν. Ήθελε να λύσει το πρόβλημα ανθρώπων οι οποίοι είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές την 01/10, τους είχε δηλαδή καταλάβει η κρίση και πλέον είχαν συσσωρευτεί οι οφειλές τους, δεν πλήρωναν, έμπαιναν τόκοι και διογκώνονταν οι οφειλές τους και αυτοί οι άνθρωποι είχαν βρεθεί εκτός συστήματος. Το πνεύμα του νομοθέτη και η βούληση και η δέσμευση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού να λυθεί το πρόβλημα αυτών των ανθρώπων.
ΔΗΜ: Συμφωνούμε αλλά οδηγηθήκατε πάλι σε μια κρίση διότι δεν μπορεί να συνεννοηθεί η κα Σαββαίδου με τον υπουργό.
Σ.ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Μπορεί σε όλη αυτή τη διαδικασία που σας περιέγραψα όπου προσπαθούμε να κάνουμε συγχρόνως πολλά πράγματα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να γίνει και μια ατέλεια, ένα λάθος.
Όποιος δεν εργάζεται δεν κάνει λάθη είναι βέβαιο όποιος κάθεται στην πολυθρόνα του και κάνει κριτική στους άλλους το πιο απλό είναι να μην κάνει ο ίδιος τίποτα και να μην κάνει κανένα λάθος.
Ακόμη και αν υπάρχουνε προβλήματα, λάθη, μια δυσλειτουργία είναι γιατί μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα προσπαθούμε να τα κάνουμε όλα. Είναι όλα πάνω στο τραπέζι αυτή τη στιγμή και δεκάδες άνθρωποι δουλεύουν γύρω από αυτό και χρειαζόμαστε και μια ανοχή. Σημασία έχει να γίνουν αυτά και να βγούμε από την κρίση.
Για τη ρήση ότι “στην πολιτική το λάθος ισοδυναμεί με έγκλημα”
Σ.ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Υπάρχουν λάθη και λάθη, εδώ δεν πρόκειται για λάθος στην ουσία, πρόκειται για λάθος διατύπωσης ας πούμε. Στην ουσία, οι άνθρωποι που θέλαμε να ανακουφίσουμε, ανακουφίζονται. Ποια ήταν η βούληση του νομοθέτη πρέπει να κοιτάξουμε εδώ.
ΔΗΜ.: Όταν ο Πρωθυπουργός και ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αποτόλμησαν να πουν ότι υπάρχει ενδεχόμενο εξόδου από το ΔΝΤ και από τα μνημόνια οι αγορές, συμπεριλαμβανομένης και της δικιάς μας, αποδοκίμασαν τη συγκεκριμένη πρόταση.
Σ.ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Έχω διαφορετική άποψη, οι αγορές δεν μέτρησαν αυτό - γιατί αυτό το οποίο είπε ο πρωθυπουργός δεν είπε ότι φεύγουμε από τα μνημόνια και το ρίχνουμε στο σορολόπ.
Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος είπε ότι, θα φύγουμε από την κατάσταση την οποία βρισκόμαστε τώρα της στενής εποπτείας και πλέον εφόσον έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα και η οικονομία μας πάει καλύτερα και τα έσοδα είναι σε καλύτερη κατάσταση θα φτιάξουμε ένα πρόγραμμα, ένα δικό μας εθνικό σχέδιο το οποίο θα ακολουθούμε.
Άρα, λοιπόν δεν ήταν εκεί το πρόβλημα των αγορών, το πρόβλημα των αγορών ήτανε ότι έχουμε μια εντελώς ανεύθυνη Αντιπολίτευση η οποία λέει ότι θα προκαλέσει πρόωρες εκλογές το Μάρτιο και επομένως προαναγγέλλει πολιτική αστάθεια πολύμηνη. Το Σύνταγμα λέει εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια, δεν είναι Δημοκρατία να κάνουμε εκλογές κάθε μέρα γιατί τότε δεν θα εργάζεται κανείς, θα κάνει προεκλογική περίοδο.
Ερωτηθείσα αν εκτιμάει ότι θα αποφύγουν τις εκλογές το Μάρτιο
Σ.ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Εγώ το έχω πει από την πρώτη στιγμή και κάθισαν και είπαν διάφορα περί κουμπαράδων με αποτέλεσμα να ταπεινωθούν όλοι διότι παρέλασαν όλοι από τον Εισαγγελέα και δεν είχαν να προσκομίσουν το παραμικρό στοιχεί. Άρα έλεγαν κουβέντες στον αέρα προσπαθώντας να δηλητηριάσουν το πολιτικό κλίμα.
Έχω πει από την πρώτη στιγμή ότι από την ώρα που θα φανούν τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας που είναι σύνθετες, είναι σε πολλά μέτωπα και σε πολλά επίπεδα, θα υπάρξει οπωσδήποτε ο αναγκαίος αριθμός βουλευτών για να αποφύγουμε τις πρόωρες εκλογές και να έχουμε έναν πυκνό χρόνο ενός έτους για να ολοκληρώσουμε αυτή την πορεία και μετά να έρθει ο λαός με αποτελέσματα, με κάτι έχοντας στα χέρια να ψηφίσει και να αποφασίσει.