Η πρώην ευρωβουλευτής, κα Αννυ Ποδηματά, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “901 Κεντροαριστερά στα FM” με τους δημοσιογράφους Γρηγόρη Ψαριανό και Ανδρέα Παπαδόπουλο.
Μεταξύ άλλων, είπε:
Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι η πίεση για την εφαρμογή των 19 σημείων θα εξαντληθεί από την πλευρά της Τρόικας
Α.ΠΟΔΗΜΑΤΑ: Καταρχήν, επειδή πρόκειται για την τελευταία αξιολόγηση άρα εδώ διακυβεύονται πολλά, διακυβεύεται η αξιοπιστία των εταίρων αλλά όχι μόνο για λόγους τυπικούς, το ουσιαστικό σκέλος είναι αν με την ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος και με το πέρασμα στη μεταμνημονιακή εποχή δηλαδή ένα άλλου είδους πρόγραμμα που θα βοηθήσει τη χώρα σε αυτή τη μεταβατική κατά κάποιο τρόπο περίοδο προς την πλήρη αυτοδυναμία και πλήρη έξοδο προς τις αγορές, εάν λοιπόν αυτή η ολοκλήρωση θα είναι σε θέση πραγματικά να διασφάλισει τους λόγους για τους οποίους εκπονήθηκε το πρόγραμμα.
Άρα εδώ δεν είναι ένα μπρα ντε φερ, κρίνεται και η τυπική αλλά κρίνεται και στο ουσιαστικό σκέλος εάν η χώρα θα έχει προχωρήσει στα βασικά εκείνα μέτρα κυρίως τις διαρθρωτικές αλλαγές που πραγματικά θα τη βοηθήσουν να σταθεί στα πόδια της την επόμενη μέρα περνώντας από αυτή τη μεταβατική φάση.
Όντως η τελευταία αυτή αξιολόγηση είναι δύσκολη για τους λόγους που είπαμε πριν αλλά θα ήταν λάθος να μην επισημάνουμε ότι την κάναμε και μόνοι μας δυσκολότερη. Δηλαδή, είχαμε και δυστυχώς εξακολουθούμε να έχουμε μια παράδοση να πυροβολούμε τα πόδια μας διότι οι πρόωρες εξαγγελίες χωρίς να έχουν προηγηθεί οι συνεννοήσεις που θα έπρεπε και το κυριότερο χωρίς να έχουμε φροντίσει μόνοι μας στο εσωτερικό να έχουμε εκπονήσει ένα δικό μας εθνικό σχέδιο για την επόμενη μέρα- δεν το είχαμε όταν συνέβη η κρίση στα τέλη του '09 στις αρχές του '10 - είναι κατά τη γνώμη μου απαράδεκτο σήμερα να μιλάμε και να είναι ακόμα ζητούμενο αυτό το εθνικό σχέδιο.
Για τις πρόωρες εξαγγελίες εξόδου από το μνημόνιο
Α.ΠΟΔΗΜΑΤΑ: Θεωρώ πολύ μεγάλο λάθος ότι η κυβέρνηση που ανέλαβε την ευθύνη να υλοποιήσει το πρόγραμμα και να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση έχει επιλέξει για άγνωστους λόγους γιατί εγώ δεν μπορώ να δω ούτε καν το εκλογικό δημοσκοπικό πολιτικό όφελος, έχει επιλέξει κυρίως από τις ευρωεκλογές και μετά να παίξει στο γήπεδο του ΣΥΡΙΖΑ.
Θα ολοκληρωθεί λοιπόν αυτή η αξιολόγηση δεν είναι κατά τη γνώμη μου 100% βέβαιο ότι τα ορόσημα τα υπάρχοντα της 8ης Δεκεμβρίου ότι θα υπάρξει ο χρόνος να ικανοποιηθούν δηλαδή να έχουμε τελειώσει τα πάντα μέχρι τις αρχές του Δεκεμβρίου και παρά το ότι εδώ βέβαια γίνεται πολύ μεγάλη συζήτηση αν θα προλάβουμε δεν βρίσκω να υπάρχει και τίποτα το τρομερό. Δηλαδή δεν είναι τα χρονικά ορόσημα το ζητούμενο και το μεγάλο διακύβευμα, το μεγάλο διακύβευμα είναι να μπορέσει πραγματικά να υπάρξει μια συμφωνία για την επόμενη μέρα που να είναι ασφαλής για τη χώρα και να είναι ρεαλιστική στην υλοποίησή της. Αυτά είναι τα ζητούμενα και όχι αν θα είναι στις 8 ή στις 20 Δεκεμβρίου ή στις αρχές του 2015.
Για την προληπτική πιστωτική γραμμή
Α.ΠΟΔΗΜΑΤΑ: Η χώρα χρειάζεται μια προληπτική πιστωτική γραμμή και αυτό νομίζω ότι δεν μπορεί να αμφισβητείται από κανέναν μετά και τα όσα συνέβησαν πριν από ένα μήνα με την αντίδραση των αγορών στις μονομερείς δηλώσεις τις δικές μας και δεν υπάρχει τίποτα το κακό σε αυτό. Το γεγονός ότι αυτή η προληπτική γραμμή προφανώς θα συνοδεύεται με κάποιες προϋποθέσεις κυρίως διαρθρωτικού χαρακτήρα, συνέχιση κάποιων μεταρρυθμίσεων που έτσι κι αλλιώς είναι εκ των ων ουκ άνευ ότι τις χρειαζόμαστε εάν θέλουμε να φέρουμε την ανάπτυξη και αν θέλουμε να φέρουμε επενδύσεις, εάν θέλουμε να βοηθήσουμε τη χώρα να σταθεί στα πόδια της σε ένα εξαιρετικά δύσκολο, επισφαλές και ανταγωνιστικό περιβάλλον όπως είναι το περιβάλλον της ευρωζώνης και της ΕΕ αλλά όπως είναι και το περιβάλλον την παγκοσμιοποιημένης οικονομίας σήμερα. Άρα αυτό είναι το στοίχημα.
Για την αξιοπιστία της Κομισιόν
Α.ΠΟΔΗΜΑΤΑ: Η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής επιτροπής και του νεοεκλεγμένου προέδρου της νομίζω ότι έχει δεχτεί ένα πολύ μεγάλο πλήγμα με τις “αποκαλύψεις” και βάζω εντός εισαγωγικών γιατί όλοι γνωρίζαμε όπως όλοι γνωρίζαμε τι συνέβαινε στην Ελλάδα αλλά δεν αντιδρούσαμε και δεν μιλούσαμε. Κάπως έτσι είναι τα πράγματα και στο Λουξεμβούργο.
Γνωρίζουμε ότι όταν επελέγησαν οι λύσεις για την Κύπρο επελέγησαν με τη λογική ότι σε μια μικρή χώρα της ΕΕ μπόρεσαν να εφαρμοστούν λογικές τιμωρητικού χαρακτήρα αλλά ξέραμε από τότε ότι υπήρχαν και άλλες χώρες στο σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης όπως το Λουξεμβούργο ... Υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στη ΕΕ, πάντοτε υπήρχαν, αυτό προφανές είναι ότι δεν κάνει καλό στην ευρωπαϊκή ιδέα και πολύ περισσότερο σήμερα μετά από τα συνολικά αποτελέσματα των ευρωεκλογών με αυτή την τρομακτική ενδυνάμωση αντιευρωπαϊκών ακραίων, ρατσιστικών, ξενοφοβικών κομμάτων που αμφισβητούν ανοιχτά την Ευρώπη και το ευρωπαϊκό σχέδιο. Εάν η Ευρώπη δεν καταλάβει ότι πρέπει να ανακρούσει πρύμναν και να είναι πραγματικά αμείλικτη στην πάταξη τέτοιου τύπου φαινομένων τότε φοβούμαι ότι όχι πολύ μακριά από σήμερα θα βρεθούμε μπροστά σε πολύ μεγάλους κινδύνους για το ευρωπαϊκό εγχείρημα.