Το μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, κος Κυριάκος Πιερρακάκης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “901 Κεντροαριστερά στα FM” με τους δημοσιογράφους Γρηγόρη Ψαριανό και Ανδρέα Παπαδόπουλο.
Μεταξύ άλλων, είπε:
Για τα προαπαιτούμενα που θέτει η Τρόικα στις διαπραγματεύσεις
Κ.ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ: Υπάρχουν αρκετές δυσκολίες και όλη αυτή η συζήτηση είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση και εμείς σαν ΠΑΣΟΚ έχουμε βάλει και κάποιους αστερίσκους. Δηλαδή για παράδειγμα στο ασφαλιστικό ή στα εργασιακά όταν ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως ο τελευταίος ασφαλιστικός νόμος που ψηφίστηκε το '11 και θα εφαρμοστούν κάποια σημεία του αρχές του '15, εμείς θεωρούμε παράλογο να υπάρχει απαίτηση για σημαντικές αλλαγές στο ασφαλιστικό. Ή στα εργασιακά για τις ομαδικές απολύσεις το οποίο το θέτει μετ' επιτάσεως το ΔΝΤ, όταν δεν υπάρχει κοινωνικός εταίρος στην Ελλάδα ούτε ο ΣΕΒ που μας ζητάει ένα πιο ευέλικτο σύστημα απολύσεων, όταν αυτό μας τίθεται από το ΔΝΤ και από την Τροικα θεωρούμε ότι είναι παράλογο.
Η ιδέα είναι σε όλο αυτό το πακέτο στη διαπραγμάτευση ότι υπάρχουν μεν πράγματα που έχεις ψηφίσει σε πρώτο χρόνο αλλά όσο η χώρα ισχυροποιείται και όσο “κερδίζει” σε βήματα αξιοπιστίας σε κάποιους τομείς μπορεί να αξιοποιήσει αυτό το πολιτικό κεφάλαιο ερμηνεύοντας κάποια σημεία από τα ψηφισθέντα με έναν θετικότερο τρόπο για την οικονομία.
Υπάρχουν σημεία τα οποία έχουν ψηφιστεί στα πακέτα τα οποία υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν παράλογο να προχωρήσουμε δηλαδή είναι παράλογο να θεωρούμε ότι πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί το σύμπαν, τα πάντα. Άκουγα μια συζήτηση για τα ΕΛΤΑ δεν υπάρχει κάποια χώρα στην οποία τα ταχυδρομεία είναι ιδιωτικά. Στην Ιαπωνία κάποτε έπεσε και η κυβέρνηση επειδή πήγαν να ιδιωτικοποιηθούν τα ταχυδρομεία.
Η συζήτηση (για τις ιδιωτικοποιήσεις) είναι εκλεκτικού χαρακτήρα δηλαδή αλλάζει από χώρα σε χώρα. Στην Ελλάδα είδαμε ας πούμε την ιδιωτικοποίηση των τηλεπικοινωνιών να λειτουργεί , να πέφτουν οι τιμές για τον καταναλωτή αλλά ας πούμε στην Αγγλία είδαμε την Θάτσερ να ιδιωτικοποιεί τα τρένα και να είναι μια κατάσταση προβληματική μέχρι και σήμερα. Αυτή είναι μια συζήτηση που την εντάσεις σε ένα πλαίσιο τους ποιους τομείς θα αναπτύξεις εσύ σαν οικονομία και ποιους όχι , πόσο καλά κάποια πράγματα μπορεί να τα δουλέψει το δημόσιο σου και ποια όχι και είναι μια συζήτηση που πρέπει να την κάνεις με μια σχετική σοβαρότητα και όχι στο πόδι.
Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι η Τρόικα θα κάνει πίσω σε κάποια θέματα που είναι παράλογα ή που λόγω των κοινωνικών συνθηκών δεν είναι εύκολο να προωθηθούν τώρα
Κ.ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ: Το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό και υπάρχουν κάποια πράγματα που έπρεπε να τα είχαμε κάνει και έχουμε καθυστερήσει. Στην αγορά προϊόντων, στον ανταγωνισμό, σε κάποια πράγματα που στην Ελλάδα έχουμε καρτέλ υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία οφείλαμε να είχαμε σπάσει μόνοι μας και έχουμε καθυστερήσει να κάνουμε σοβαρές μεταρρυθμίσεις σε αυτά. Ένα άλλο παράδειγμα είναι η Δικαιοσύνη το οποίο δεν το έχει θέσει επιτάσεως ούτε η Τρόικα. Η μονή παρέμβαση που έχει γίνει στη Δικαιοσύνη τα τελευταία χρόνια ήταν ο νόμος Παπαϊωάννου αλλά αν ρωτήσετε έναν ξένο επενδυτή ο πρώτος λόγος για τον οποίο δεν θα επενδύσει στην Ελλάδα θα σας πει δεν είναι οι πανύψηλοι φορολογικοί συντελεστές που έχουμε, είναι το ότι δεν εμπιστεύονται το σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης. Αυτά τα ζητήματα πρέπει να τεθούν και πρέπει να τεθούν γρήγορα.
Ερωτηθείς τι θα γίνει με την άρση των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας
Κ.ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ: Εμείς θα εμμείνουμε στο να παραταθεί η τρέχουσα ρύθμιση, θα επιμείνουμε σε αυτό το θεωρούμε αυτονόητο ότι πρέπει να συνεχιστεί αλλά αυτό βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι των συζητήσεων.
Υπάρχουν και άλλα ζητήματα τα οποία τίθενται όπως ο συνδικαλιστικός νόμος, για παράδειγμα υπάρχουν προνόμια των συνδικαλιστών τα οποία πρέπει να τα ξαναδούμε . Αυτό πρέπει να το δούμε και είμαστε ανοιχτοί στο να το δούμε. Υπάρχει ένα ζήτημα για την αυτονομία της γενικής γραμματείας εσόδων πρέπει να το δούμε, το πως ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός στην Ελλάδα δουλεύει και πως μπορεί να ισχυροποιηθεί. Υπάρχουν κάποια άλλα για παράδειγμα το ασφαλιστικό και τα εργασιακά στα οποία φαίνεται πως υπάρχει μια ιδεολογική εμμονή, ιδιαίτερα στο κομμάτι των ομαδικών απολύσεων. Η Ελλάδα έχει τόσο χαλαρό πλαίσιο απολύσεων πλέον το οποίο δεν το έχει η Γερμανία. Θα έλεγα ότι είναι υπερβολή...
Για τις ομαδικές απολύσεις
Κ.ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ: Αυτό είναι το επιχείρημα του ΔΝΤ, δεν τίθεται συγκεκριμένα αλλά αν το κάνετε θα έρθουν περισσότερες ξένες επιχειρήσεις. Όμως μιλώντας με ξένους επιχειρηματίες θα σας έλεγα ότι βάζουν άλλα θέματα στο τραπέζι παρά τις ομαδικές απολύσεις. Γιατί επενδύουν όμιλοι του εξωτερικού σε χώρες που έχουν πολύ χειρότερο και πολύ πιο δύσκολο πλαίσιο από το δικό μας απλώς εκεί πρέπει να τους προσφέρεις καλό κράτος, μειωμένη γραφειοκρατία, ένα σύστημα απονομής Δικαιοσύνης που λειτουργεί. Και το πιο σημαντικό, όχι το ύψος των φορολογικών συντελεστών όσο το πόσο γρήγορα αλλάζουν στην Ελλάδα. Τα σημεία κλειδί του αναπτυξιακού μοντέλου που πρέπει να έχει η χώρα το επόμενο διάστημα είναι αυτά και ένα κομμάτι βρίσκεται στο μνημόνιο, ένα κομμάτι όμως νομίζω ότι είναι αντιπαραγωγικό. Δηλαδή η διαρκής εμμονή στην μείωση του κατωτάτου μισθού είναι μια λογική που ας πούμε στην Αμερική την έχουν μόνο οι ρεπουμπλικάνοι.
Ερωτηθείς αν ομονοούν στα κεντρικά θέματα το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ
Κ.ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ: Έχουμε κάνει έναν ιστορικό συμβιβασμό σε αυτή την διαδικασία, η ΝΔ στην πορεία προσχώρησε στην λογική την οποία εμείς είχαμε από το '10. Προσπαθούμε να συμφωνήσουμε, υπάρχουν διαφωνίες σε κάποια ζητήματα αλλά για το κοινό καλό οφείλουμε να συμφωνήσουμε στο τέλος της μέρας. Νομίζω ότι έτσι θα συμβεί, απλώς ο στόχος θα είαν ότι όσο η χώρα θα μπαίνει σε μια κανονικότητα οι κυβερνήσεις συνεργασίας θα είναι το νέο υπόδειγμα οπότε θα πρέπει να βρούμε και πιο συμπαγείς τρόπους και να τους δομήσουμε από εδώ και πέρα.
Αυτή δομήθηκε στο πλαίσιο της εθνικής συνθήκης αλλά από εδώ και μπρος θα πρέπει να ακολουθήσουμε και το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Να έχουμε αποτελεσματικά προγράμματα, συγκεκριμένα και οι προγραμματικές διαπραγματεύσεις να γίνονται ανάμεσα στα κόμματα, στην βάση των προγραμμάτων και όχι στην βάση άλλων πραγμάτων και νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να είναι και το μοντέλο που θα ακολουθηθεί μετά από τις επόμενες εκλογές .