Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, κος Νίκος Βούτσης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.
Μεταξύ άλλων, τόνισε:
Με αφορμή τη νομοθετική ρύθμιση των 100 δόσεων για τα κόκκινα δάνεια
Ν.ΒΟΥΤΣΗΣ: Αυτά έχουν περάσει ήδη από τη Βουλή, είχαμε τοποθετηθεί λέγοντας παρόν, δεν την καταψηφίσαμε αλλά επειδή συνοδευόταν από τη διάταξη για την επέκταση της αλληλεγγύης έστω και 30% κομμένης για αυτό, θα μπορούσαμε δηλαδή να είχαμε ψηφίσει και υπέρ παρότι υπάρχει μια πολύ σοβαρή διαφωνία με την έννοια την οριζόντια. Δηλαδή στη δικιά μας πρόταση νόμου για το ίδιο ζήτημα και με επιτόκια περίπου τα ίδια υπήρχε μια ουσιαστική διαφορά δηλαδή βάζαμε τη δυνατότητα καθένας με βάση την προσωπική του κατάσταση τη συνολική να κάνει τις ρυθμίσεις αυτές και να μην είναι αυτός στη διάθεση των τραπεζών.
Εν πάση περιπτώσει είναι ένα βήμα το οποίο έγινε και ας ελπίσουμε ότι θα μπορέσει να εφαρμοστεί και να τσουλήσει.
ΔΗΜ: Οπότε θετικά το αντιμετωπίζετε;
Ν.ΒΟΥΤΣΗΣ: Καταρχήν ναι. Επίσης, πρέπει να σας πω ότι η προσπάθεια που κάνει τώρα η κυβέρνηση ακόμα και αν τη συνεχίσει προσκρούει δυστυχώς, στον τοίχο των απαιτήσεων οι οποίες υπάρχουν έτσι κι αλλιώς στη βάση της μέχρι τώρα κουλτούρας διαλόγου που υπήρχε ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους δανειστές.
Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς ότι έχουν σκληρύνει αρκετά, έχουν δυσχεράνει το πλαίσιο της συζήτησης γιατί τους δόθηκε ο αέρας να κάνουν κάτι τέτοιο. Με τα περί βιωσιμότητας του χρέους δηλαδή με χοντρά πράγματα τα οποία τους οδήγησαν στο να είναι έτσι όπως είναι τώρα και να προκαλούν προβλήματα. ...
Πέρυσι τέτοιο καιρό αφού είχαν γίνει και οι γερμανικές εκλογές, θεωρούσαμε ότι ήμασταν επί θύρας για να συζητηθεί σε βάθος το θέμα του χρέους και τώρα ένα χρόνο μετά βρισκόμαστε μπροστά σε απειλές κάποιων κυρίων, των νέων κυρίων της Κομισιόν, οι οποίοι λένε ή θα αποφασίσετε μέχρι τέλος Δεκεμβρίου ή θα σας πάρουμε και τα 11 δις και δεν θα σας δώσουμε και τη δόση. Δεν μπορείς να πας συναινετικά με αυτές τις αντιλήψεις - αυτό πρέπει πλέον να το γνωρίζουμε.
Με αφορμή τη συνάντηση της κας Αγγελοπούλου με τον κ. Τσίπρα και αν ρωτήθηκε για τον απολογισμό του Αθήνα 2004
Ν.ΒΟΥΤΣΗΣ: Δεν το γνωρίζω, θα το ρωτήσω και εγώ γιατί μας ενδιαφέρει πάρα πολύ, είναι στοιχείο της εξεταστικής επιτροπής. Δεν είναι προσωπικό θέμα της κας Αγγελόπουλου αυτό το θέμα αλλά έχει και αυτή την ευθύνη της όπως και όλοι για εκείνη την περίοδο και για τις επιλογές, δεν είναι μόνο τα κονδύλια. Η επιλογή για παράδειγμα να γίνουν εγκαταστάσεις οι οποίες δεν θα ξεβιδωνόντουσαν την επόμενη μέρα αλλά θα μένανε όπως μείνανε, ήταν πολύ σημαντική επιλογή που επιβάρυνε πάρα πολύ το κόστος.
Ερωτηθείς αν θα επιμείνουν στην εξεταστική επιτροπή γα το 2004 στην περίπτωση που αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ
Ν.ΒΟΥΤΣΗΣ: Η εξεταστική που έχουμε υποβάλλει είναι για το πως η χώρα έφτασε στο μνημόνιο από το 1998 μέχρι τώρα. Συμπεριλαμβάνει όλες τις κυβερνήσεις για να είναι μια αντικειμενική πορεία, ένα αφήγημα που να μπορέσει να αποκαταστήσει, σε όποιο βαθμό μπορέσει, και την ιστορική λαϊκή συνείδηση γύρω από το τι συνέβη στη χώρα. Αυτό είναι περισσότερο και λιγότερο το ποινικώς κολάσιμο ή το κυνήγι μαγισσών. Μέσα εκεί είναι και οι Ολυμπιακοί Αγώνες και τα δομημένα ομόλογα, είναι πάρα πολλά πράγματα που επιβάρυναν την κατάσταση της χώρας.
ΔΗΜ.: Η προϊστορία των εξεταστικών δεν μας κάνει να αισιοδοξούμε για το μέλλον ότι κάτι θα βγάλουν, πιο πολύ επικοινωνιακό πυροτέχνημα
Ν.ΒΟΥΤΣΗΣ: Έχουμε δικαίωμα και στην αισιοδοξία, έχουμε δικαίωμα να πιστεύουμε ότι θα πάει καλύτερα αυτή τη φορά μια τέτοια εξέταση αν δεν πυροδοτηθεί και αν δεν υπονομευτεί από υπερβολές, οξύτητες και πολιτικές κομματικές αντιπαραθέσεις επαρχιώτικου τύπου. Το έχει ανάγκη η χώρα.
Ερωτηθείς αν στηρίζει τη διεξαγωγή του τρίτου συμβουλίου ανώτατης συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και αν πιστεύει ότι η κίνηση αυτή θα φέρει αποκλιμάκωση των σχέσεων
Ν.ΒΟΥΤΣΗΣ: Αν υπάρχει η πολιτική βούληση για αποκλιμάκωση και από τις δύο πλευρές ή τουλάχιστον από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης οπωσδήποτε είναι κάτι το θετικό. Καθόλου δεν μας συμφέρει ένα κλίμα έντασης και κλιμάκωσης τη στιγμή που βλέπουμε πως η Τουρκία έχει δυο τρεις πολέμους και ανοιχτά προβλήματα στα ανατολικά της σύνορα και διακινδυνεύσεις διότι για αυτούς μετράει πάρα πολύ το αμερικανικό κλείσιμο ματιού για ενιαίο κουρδικό κράτος στα σύνορά της.
Χρειάζεται από τη δική μας πλευρά να υπάρχει μια προσήλωση και σαν αποτρεπτική δυνατότητα αλλά κυρίως σε ειρηνικές διαθέσεις αποκλιμάκωση, αποσόβηση της έντασης είναι σωστή αυτή η γραμμή.
Ερωτηθείς αν υπάρχει θέμα υποψηφιότητας της κας Αγγελοπούλου για την προεδρία της Δημοκρατίας
Ν.ΒΟΥΤΣΗΣ: Δεν έχει εξεταστεί κάτι τέτοιο όπως και για οποιονδήποτε άλλο διότι χθες το βράδυ άκουγα τον κ. Καμμένο να συζητάει περί Καραμανλή. Νομίζω πως είναι αναζητήσεις αυτή τη στιγμή εκτός συγκυρίας δηλαδή αν δεν διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό, ο συσχετισμός, το γενικό κλίμα τα οποία θα τροφοδοτήσουν κιόλας με θετικό τρόπο την αναζήτηση της ευρύτατης συναίνεσης για την προεδρία της δημοκρατίας δεν μπορεί κανείς να μιλάει γιατί και πρόσωπα καίει και προδίδει και διαθέσεις που τελικά μπορεί να μείνουν μετέωρες.