Οι Γιατροί του Κόσμου ξεκίνησαν την υλοποίηση του προγράμματος «Μητέρα & Παιδί» το Μάιο του 2016. Στόχος του προγράμματος ήταν να προσφέρει υγειονομική περίθαλψη σε εγκύους και νεογνά που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες (ανασφάλιστοι, πρόσφυγες, μετανάστες, μειονότητες). Παράλληλα, παρείχε δωρεάν πρόσβαση σε εκπαιδευτικό υλικό πάνω σε θέματα γυναικείας υγείας και οικογενειακού προγραμματισμού, σε επαγγελματίες Υγείας και γυναίκες. Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο της παγκόσμιας δράσης MSD for Mothers, ολοκληρώνεται τον Μάιο του 2018 και η χρηματοδότησή του θα ανέλθει συνολικά στα 750.000 δολάρια.
Πρόγραμμα «Μητέρα & Παιδί»
Αναλυτικότερα :
• Ο 1ος πυλώνας: Γυναικολογική και παιδιατρική φροντίδα σε γυναίκες από κοινωνικά ευάλωτες ομάδες και υπηκόους τρίτων χωρών, μέσω 70 επισκέψεων της κινητής ιατρικής μονάδας των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας, σε απομακρυσμένες περιοχές και ανοικτά κέντρα φιλοξενίας, με στόχο την εξυπηρέτηση 8.400 γυναικών.
• Ο 2ος πυλώνας: Ανάπτυξη εκπαιδευτικού περιεχομένου για τη σεξουαλική υγεία, τον οικογενειακό προγραμματισμό, το τεστ Παπανικολάου και τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα, με στόχο την εκπαίδευση Επαγγελματιών Υγείας, καθώς και ενημερωτικά μαθήματα σε ευάλωτες γυναίκες, στα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, αραβικά και φαρσί.
Οι αρχικοί στόχοι του προγράμματος ήταν:
- Παροχή ιατρικών υπηρεσιών σε 8.400 γυναίκες
- Παροχή παιδιατρικών υπηρεσιών σε βρέφη και παιδιά
- Διανομή παιδικών και βρεφικών ειδών, ήτοι, γάλατα, κρέμες, ιματισμός, κλπ.
- Υλοποίηση 70 επισκέψεων της κινητής ιατρικής μονάδας
- Ανάπτυξη εκπαιδευτικού περιεχομένου για επαγγελματίες υγείας και κατάρτιση 480 ατόμων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας MdM Ελλάδας στη διεύθυνση: http://mdmelearning.gr
- Διανομή ενημερωτικού υλικού σε γυναίκες σε 5 γλώσσες
Οι αριθμοί όμως που παρουσίασε ο Πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδος κ. Νικήτας Κανάκης στην πρόσφατη απολογιστική συνέντευξη τύπου του προγράμματος ήταν άκρως εντυπωσιακοί, καθώς υλοποιήθηκαν από τον Μάιο του 2016 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2018 τελικά οι παρακάτω δραστηριότητες:
- Παροχή ιατρικών υπηρεσιών σε 38.842 γυναίκες
- Παροχή γυναικολογικών υπηρεσιών σε 3.390 εγκύους
- Παροχή παιδιατρικών υπηρεσιών σε 6.685 βρέφη και παιδιά
- Κατανομή 7.224 παιδικών σετ, παιδικού ενδύματος και ειδών προσωπικής υγιεινής
- Εφαρμογή 405 επισκέψεων της κινητής ιατρικής μονάδας σε στρατόπεδα προσφύγων
- Ανάπτυξη εκπαιδευτικού περιεχομένου για επαγγελματίες υγείας στα ακόλουθα θεματικά πεδία: α) Τεστ ΠΑΠ, β) Οικογενειακός προγραμματισμός, γ) Αντισύλληψη, δ) ΣΜΝ, ε) Θηλασμός και στ) μητρική φροντίδα
- Εκπαίδευση 1.622 επαγγελματιών υγείας και ωφελούμενων γυναικών
Ο κ. Νικήτας Κανάκης Πρόεδρος των ΓτΚ δήλωσε σχετικά με το πρόγραμμα «Μητέρα & Παιδί»: «Η παροχή πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στους ευάλωτους πληθυσμούς, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της οργάνωσης των Γιατρών του Κόσμου παγκοσμίως. Η εφαρμογή του προγράμματος «Μητέρα & Παιδί» ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας, καθώς πέτυχε να προσφέρει αυτές τις υπηρεσίες σε περισσότερες από 40.000 μετακινούμενες γυναίκες και βρέφη προστατεύοντας την υγεία των εγκύων αλλά και των μητέρων σε μια από τις δυσκολότερες στιγμές της ζωής τους.
η κα AgataJakoncic, Διευθύνουσα Σύμβουλος MSDΕλλάδας, Κύπρου και Μάλτας δήλωσε: Αυτή τη στιγμή υλοποιούνται περισσότερα από 50 προγράμματα που υποστηρίζονται από τον Οργανισμό MSD for Mothers σε 30 χώρες του κόσμου και μέσω των συνεργασιών που αναπτύσσουμε έχουμε διευκολύνει σχεδόν 6 εκατομμύρια γυναίκες να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες μητρικής φροντίδας. To ελληνικό πρόγραμμα απέδειξε τη δυναμική του και τη συμβολή του στους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (3.1) που καλούν για την παγκόσμια μείωση της μητρικής θνησιμότητας σε λιγότερους από 70 θανάτους ανά 100.000 ζωντανές γεννήσεις μέχρι το 2030.