Η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, κα Σοφία Βούλτεψη παραχώρησε συνέντευξη στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Face to Face” και στον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά.
Μεταξύ άλλων, τόνισε:
Ερωτηθείσα αν θα βγει η εγκύκλιος για τις 100 δόσεις
Σ.ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Θα βγει η εγκύκλιος σύντομα. Νομίζουμε ότι όλα είναι απλά δυστυχώς όμως δεν είναι όλα απλά και φροντίζει καλύτερα η αντιπολίτευση να το καταλάβουμε γιατί άκουσα τον κ. Μηλιό να λέει “καλά αν δεν μας δίνουν τις δόσεις και εμείς θα σταματήσουμε να αποπληρώνουμε τα ομόλογα έτσι απλά”. Όλοι νομίζουμε ότι όλα είναι απλά, έτσι απλά δεν πληρώνω τα ομόλογα και δεν γίνονται και Αργεντινή.
Αυτό το οποίο επιχειρούμε αυτή τη στιγμή είναι η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση ιδιωτικού χρέους που έχει γίνει ποτέ επί του πλανήτου. Αφού λοιπόν το επιχειρούμε, το περνάμε από τη Βουλή και τα λοιπά θα γίνει οπωσδήποτε, ο κόσμος το γνωρίζει.
Σήμερα είναι μια ωραία Κυριακή, επομένη επιτυχιών, είμαστε σε δράση, έχουμε τον Μαραθώνιο νομίζω ότι ο κόσμος δεν έχει ξυπνήσει με αυτό, ξέρει ότι θα γίνει όταν θα γίνει θα μπει στις δόσεις του το ξέρει.
ΔΗΜ.: Για τις 100 δόσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία
Σ.ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Περιλαμβάνετε την προηγούμενη ερώτηση. Θα γίνει και αυτό και όταν θα γίνει θα είμαστε όλοι ευχαριστημένοι.
ΔΗΜ.: Η Τρόικα λέει ότι δεν το δέχεται αυτό, το δέχεται ή όχι;
Σ.ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Με τους εταίρους και δανειστές μας είμαστε σε διαρκή διαπραγμάτευση, προφανώς γίνονται συζητήσεις για όλα τα θέματα.
Εμείς έχουμε δείξει τι ακριβώς θέλουμε να κάνουμε. Θεωρούμε ότι με αυτή την αναδιάρθρωση του χρέους περισσότερα προβλήματα θα λυθούν παρά θα δημιουργηθούν διότι άνθρωποι οι οποίοι δεν μπορούσαν, δεν ήταν καθόλου σε θέση να πληρώνουν τίποτε τώρα θα δοθεί η δυνατότητα σε εκείνους να βγάλουν από πάνω τους αυτό το βραχνά και να αρχίσουν να πληρώνουν και στο κράτος να εισπράττει ενώ δεν είχε προοπτική να εισπράξει από ανθρώπους που δεν έχουν. Άρα λοιπόν εμείς θεωρούμε ότι είναι σωστό αυτό το οποίο κάνουμε και προχωρούμε μαζί με τις διαπραγματεύσεις, μαζί με την αναζήτηση της νέας αυτής σχέσης που θα έχουμε με τους εταίρους μας.
ΔΗΜ.: Άρα εσείς λέτε ότι θα την πείσετε την Τρόικα και θα το δεχτεί αυτό
Σ.ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει αποδειχθεί; Έχει αποδειχθεί. Έτσι γίνεται στην διαπραγμάτευση άλλοτε πείθουμε άλλοτε δεν πείθουμε, τις περισσότερες φορές πείθουμε.
Με αφορμή δημοσίευμα της ΑΥΓΗΣ για το σχέδιο Βρούτση για το ασφαλιστικό
ΔΗΜ.: Βλέπω σήμερα τον κ. Βρούτση ο οποίος έχει βγάλει μια απάντηση που λέει ότι τα θεωρεί ανεπίτρεπτα τα όσα γράφει η εφημερίδα, λέει ότι είναι ανυπόστατα και από κάτω διαβάζω. Δεν ξέρω, λέει ο κ. Βρούτσης, αν είναι δημοσιογραφική επιτυχία το να δημοσιοποιεί κάποιος δημόσια εθνικά έγγραφα.
Δεν μπορεί να είναι και δημόσιο εθνικό έγγραφο και ανυπόστατο, τι από τα δύο είναι;
Σ.ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Δημόσιο έγγραφο μπορεί να είναι οτιδήποτε , δεν σημαίνει ότι αυτό είναι αυτό το οποίο εφαρμόζεται. Δεν έχω ειδική ενημέρωση θα έπρεπε να απευθυνθείτε στο κ. Βρούτση για τα περαιτέρω, όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ δημοσιογραφικά. Μπορεί να υπάρχουν πολλά έγγραφα μέσα σε ένα υπουργείο διαφορετικών απόψεων , τάσεων , προτάσεων αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και τα τελικά. Άρα λοιπόν μπορεί να ισχύει αυτό που λέει ο κ. Βρούτσης...
ΔΗΜ.: Υπάρχει πρόταση της κυβέρνησης για νέο ασφαλιστικό ή όχι;
Σ.ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Όταν η Αυγή βρει λεφτά να πληρώνει 2,5 δις € το μήνα σε συντάξεις τότε ας κάνει και τις αποκαλύψεις της. Αυτή τη στιγμή καταβάλλεται προσπάθεια για το ασφαλιστικό σύστημα το οποίο πρέπει να είναι ανταποδοτικό και το ασφαλιστικό μας σύστημα πάντοτε είχε προβλήματα. Μέχρι στιγμής αυτό το κράτος που βλέπουμε, το κράτος το οποίο δανείζεται, το οποίο προσπαθεί να βγει στις αγορές , το οποίο έχει προβλήματα συνεχίζει να καταβάλει συντάξεις ύψους 2,5 δις το μήνα και άλλα 2,5 δις είναι οι μισθοί του δημοσίου δηλαδή σύνολο 5 με το καλημέρα σας και το κλειδί στο χέρι.
ΔΗΜ: Μέχρι την περασμένη εβδομάδα οι διαρροές που υπήρχαν από την πλευρά της κυβέρνησης ήταν ότι το ασφαλιστικό δεν θα μπει σε αυτή την διαπραγμάτευση ότι οι όποιες αλλαγές δεν θα αποτελέσουν τώρα αντικείμενο αυτής της αξιολόγησης της Τρόικας και ότι θα πάνε για μετά αυτό έχει αλλάξει;
Σ.ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Όχι, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί μια εφημερίδα να γράφει ή να φέρνει στο φως ένα έγγραφο, εγώ δεν το αμφισβητώ αυτό λέω απλώς ότι μπορεί να υπάρχουν διάφορα έγγραφα που μπορεί να φέρει κάποιος στο φως και μιλώ ως δημοσιογράφος, αυτό δεν σημαίνει ούτε ότι είναι τα τελικά ούτε τίποτε. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να προχωρήσουμε, να βγάλουμε τους υδρογονάνθρακες και σε είκοσι χρόνια περίπου τα ασφαλιστικά μας ταμεία να ενισχύονται από τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες. Στο μεταξύ συνεχίζουμε να παίρνουμε σύνταξη, όσοι παίρνουνε σύνταξη αυτή τη στιγμή δεν θίγονται. Όσοι έχουν τα ώριμα δικαιώματα και θα πάρουν σύνταξη στο επόμενο διάστημα πάλι δεν θίγονται, εμείς αγωνιούμε αυτή τη στιγμή για τις συντάξεις αυτών που ξεκινούν τώρα τον εργασιακό τους βίο. Σας λέω λοιπόν ότι μέχρι τότε αυτό το οποίο κάνει η κυβέρνηση είναι να προσπαθεί να προχωρήσει στους υδρογονάνθρακες ώστε έχουμε πει ότι μετά από ένα διάστημα τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες θα πηγαίνουν σε ειδικό ταμείο που θα πηγαίνει στο ασφαλιστικό σύστημα. Λεφτά από τον τοίχο δεν υπάρχουν, αυτή τη στιγμή δεν έχουν πρόβλημα οι συντάξεις κατατίθενται. Αυτό το οποίο ισχύει είναι ότι αυτή τη στιγμή με τις δυσκολίες που έχουμε οι συντάξεις συνεχίζουν να καταβάλλονται, μπορεί να έχουν μειωθεί μπορεί οτιδήποτε αλλά ο κόσμος συνεχίζει να παίρνει τις συντάξεις του.
ΔΗΜ: Πάντως δεν διαψεύδετε την ύπαρξη του σχεδίου αυτού απλώς λέτε ότι μπορεί να μην είναι τελικό σχέδιο.
Σ.ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Δεν έχω ούτε να διαψεύσω ούτε να μην διαψεύσω λέω ότι μπορεί να υπάρχουν πάρα πολλά έγγραφα και μπορεί να μην ισχύει αλλά αυτό θα μας το πει το υπουργείο Εργασίας. Ήδη έχει απαντήσει ο κ. Βρούτσης και έχει πει ότι είναι ανυπόστατο.
Με αφορμή συνέντευξη του κ. Αβραμόπουλου και την απάντησή του στο ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ
Σ.ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Προφανώς ο λαός αποφασίζει, ο λαός όμως πρέπει να αποφασίζει έχοντας την αναγκαία ενημέρωση. Δεν μπορείς να παίρνεις αποφάσεις χωρίς να γνωρίζεις τις συνέπειες της κάθε μιας από τις επιλογές σου. Επομένως αυτό το οποίο εγώ θεωρώ ύψιστο καθήκον είναι η διαδικασία της έγκαιρης προειδοποίησης.
ΔΗΜ: Η έγκαιρη προειδοποίηση συνεπάγεται εν προκειμένου εδώ πόλωση διότι εσείς δεν έχετε μιλήσει μόνο για τα ATM λέτε και για ένοπλες συνιστώσες και διάφορα τέτοια πράγματα και από την άλλη μεριά εσείς κάνετε πόλωση και ένα τώρα στέλεχος σας όπως ο κ. Αβραμόπουλος προτείνει συναίνεση. Τι είναι πόλωση ή συναίνεση η στρατηγική σας;
Σ.ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Η συναίνεση είναι στρατηγική μας πάντα, το έχει πει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις σε συνεννόηση. Από εκεί και πέρα όμως αυτό το οποίο διαπιστώνουμε είναι ότι με το ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει άβυσσος και εφόσον μας χωρίζει άβυσσος και εφόσον έχουμε βασικές δομικές διαφωνίες κάτι τέτοιο δεν μπορούμε να το συζητήσουμε. Εξάλλου ο ΣΥΡΙΖΑ σε πρώτη φάση πρέπει να τα βρει με τον εαυτό του δηλαδή να τα βρουν οι συνιστώσες μεταξύ τους. Μπορούμε εμείς να μπούμε διαιτητής στις συνιστώσες ...
ΔΗΜ: Γιατί εσείς τα έχετε βρει όλοι μεταξύ σας;
Σ.ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Ναι στα βασικά βεβαίως
ΔΗΜ.: Μα εγώ βλέπω ενδοκυβερνητικές κόντρες σοβαρές και με το ΠΑΣΟΚ ακόμα και μεταξύ σας
Σ.ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Στα βασικά έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας ότι η χώρα πρέπει να είναι στο ευρώ , πρέπει να είναι στο ΝΑΤΟ , στα βασικά και στα κορυφαία και στα θεμελιώδη δεν έχουμε κανένα πρόβλημα.
Οι δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση, όσοι βρίσκονται μέσα στην κυβέρνηση αυτή τη στιγμή δεν πρόκειται να πάνε να μπουν διαιτητές στις διάφορες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ
ΔΗΜ: Έχετε αναγάγει τον ΣΥΡΙΖΑ σε έναν μπαμπούλα ο οποίος υποτίθεται θα καταστρέψει τη χώρα, θα την πάει χρόνια πίσω κλπ. Αν εσείς έχετε φέρει τη χώρα σε ένα σημείο όπου έχει φτάσει εκεί που λέτε ότι δηλαδή είναι κοντά στην έξοδο από την κρίση πως μπορείτε να λέτε ότι θα γυρίσουμε στα διλήμματα του 2012 με τις χρεοκοπίες και τις δραχμές;
Σ.ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Γιατί η καταστροφή μπορεί να έρθει σε λίγες μέρες, σε λίγες ώρες, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό, αρκεί να μπεις ως ταύρος εν υαλοπωλείο να πεις “δεν πληρώνω τα ομόλογα” όπως είπε ο κ. Μηλιός. Είπε ότι αν μας εκβιάσουν και σταματήσουν να δίνουν τις δόσεις πολύ απλά εμείς θα σταματήσουμε να πληρώνουμε τα ομόλογα και επομένως θέλει να πει ότι είναι μια διαδικασία lose -lose , το αντίθετο του win-win.
Δεν είναι έτσι όμως γιατί χαμένος είναι αυτός που διαμαρτύρονται τα ομόλογα και του σκάνε και δεν μπορεί να τα πληρώσει Παραπέμπω λοιπόν εγώ στην Αργεντινή. Αυτό είναι κινδυνολογία ή δείχνω την αλήθεια , δείχνω την πραγματικότητα γιατί την ξεχάσαμε την Αργεντινή βλέπω!
ΔΗΜ: Βλέπω ότι ξαναφέρνετε τη στρατηγική του φόβου στο προσκήνιο ενώ από την άλλη μεριά υπάρχει η στρατηγική της ελπίδας που προσπαθεί να φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν ξέρω αν ο φόβος κόντρα στην ελπίδα μπορεί να κερδίσει.
Σ.ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Η ελπίδα υπάρχει και είναι πραγματικότητα. Υπάρχει ελπίδα να τελειώσουμε, να πάμε σε ένα δικό μας πρόγραμμα, σε μια δική μας σχέση με τους δανειστές την οποία θα έχουμε δημιουργήσει εμείς χωρίς να δημιουργούμε νέα χρέη και νέα ελλείμματα γιατί αυτό θα είναι καταστροφικό , θα μας πήγαινε σε πολύ χειρότερα μνημόνια. Δηλαδή θα ήταν τα πράγματα δραματικά στην χώρα αν αποφασίζαμε ότι ο σωστός δρόμος είναι να ξανασυσσωρεύουμε χρέη επί χρεών και ελλείμματα επί ελλειμμάτων. Η ελπίδα υπάρχει και είναι μπροστά μας , είναι σε αυτά που βλέπουμε.
ΔΗΜ: Μήπως η δική σας ελπίδα ξεθωριάζει λίγο διότι εσείς μας λέτε ότι τελειώνει το μνημόνιο, φεύγει το ΔΝΤ
Σ.ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Προσέξτε εγώ μιλάω για ελπίδα όχι για ψέμα
ΔΗΜ: Όχι μας λέγατε εσείς οι ίδιοι, αφήνατε να εννοηθεί ότι πάμε σε αποχώρηση του ΔΝΤ , φαίνεται ότι θα το έχουμε τουλάχιστον για άλλο ένα χρόνο και δεν ξέρουμε σε τι ρόλο θα το έχουμε. Αυτά που ζήσαμε προχθές στο Eurogroup δεν μας δείχνουν ότι παίρνουμε εξιτήριο. Ενδεχομένως να βγαίνουμε από την εντατικη και να πηγαίνουμε σε θάλαμο
Σ.ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή θα τους βάλει να χορεύουνε; Δηλαδή, το πιστεύει κανείς αυτό; Είναι άλλο πράγμα η ελπίδα και άλλο πράγμα το ψέμμα. Οταν του λες του ανθρώπου ότι είναι στην εντατική «θα βγείς, αλλά πρόσεξε δεν θα αρχίσεις το πάρτυ, να πίνεις, να ξενυχτάς»... θέλει μία περίοδο προσαρμογής. Αυτή είναι η αλήθεια, δεν είναι ο τρόμος.
ΔΗΜ: Η αυστηρή εποπτεία και οι νέες δεσμέυσεις μπορεί να λειτουργούν ως πατερίτσα.
Σ.ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Εμείς δεν τρομάζουμε κανέναν. Με συγχωρείτε εδώ η Ιταλία και η Γαλλία ξαναυπέβαλαν προϋπολογισμούς. Δεν κατάλαβα, όλοι είναι σε εποπτεία. Νομίζετε είμαστε σε μία χώρα που θα το ρίξουμε στο σορολοπ... και θα ξεσαλώνουμε από το πρωί έως το βράδυ;
Αναφορικά με το σχέδιο της κυβέρνησης και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ
ΔΗΜ.: Και απλώς θα μας το πείτε κάπως αλλοιώς και όχι μνημόνιο δηλαδή;
Σ.ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Ακούστε. Θα υπάρχει πάντοτε ένα πρόγραμμα το οποίο θα ακολουθούμε. Απλώς αυτό το πρόγραμμα θα μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε μία ευελιξία, και να κάνουμε ετούτο αλλά όχι εκείνο. Δηλαδή θα είναι ένα πρόγραμμα δικό μας που θα το έχουμε αποφασίσει εμείς για τον εαυτό μας και θα το ακολουθούμε όπως έχει αποφασίσει η Ιρλανδία με δικό της πρόγραμμα, που έφυγε και βγήκε από το ΔΝΤ, 13 Σεπτέμβρη και σχεδόν δεν το έμαθε κανείς. Και έφυγε γιατί έφερε σε πέρας τις υποχρεώσεις της. Δεν ξέρω κανέναν να σε δανείζει και να μη σου βάζει κανέναν όρο. Να μου πει ένας άνθρωπος στη χώρα ο οποίος θα πάει να δανειστεί από κάπου λεφτά και δεν θα του πει η τράπεζα αν έχει κανένα ακίνητο να προσημειώσουν. Αν είναι επιχείρηση, λέει θα μου φέρεις bussines plan. Πλάνο αναδιάρθρωσης της επιχείρησης γιατί εγώ δεν μπορώ να σου δίνω λεφτά και να πηγαίνουν σε πηγάδι δίχως πάτο. Αρα, αυτό το καταλαβαίνουν όλοι.
ΔΗΜ.: Μισό λεπτό όμως. Εδώ έχετε μπροστά σας μία τελική διαπραγμάτευση με την Τρόικα για την αξιολόγηση. Πρέπει να ολοκληρώσετε κάποιες μεταρρυθμίσεις – τις οποίες έχετε δεσμευτεί και δεν τις έχετε κάνει – και το πιθανότερο είναι μετά τη διαπραγμάτευση αυτή, το νέο memorandum, η νέα συμφωνία, θα περιλαμβάνει δέσμευση μεταρρυθμίσεων που δεν έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια και με δική σας ευθύνη. Εσείς κυβερνάτε.
Σ.ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Ναι, εντάξει. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν προβλήματα σε αυτά τα θέματα. Και είμαστε υποχρεωμένοι για εμας να κάνουμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να έχουν γίνει από καταβολής ελληνικού κράτους για να μη φτάσουμε ως εδώ.
ΔΗΜ.: Ωραία. Πώς θα τις κάνετε; Θα καταργήσετε δικαστικές αποφάσεις; Σας φέρνω παράδειγμα μαγαζιά την Κυριακή ανοικτά. Τι θα πείτε στην Τρόικα;
Σ.ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Ακούστε. Δεν υπάρχει κάτι που να είναι άλυτο. Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης όπου υπήρχαν δικαστικές αποφάσεις, εφαρμόστηκαν οι δικαστικές αποφάσεις. Αλλά περιμένετε να τις δούμε. Δεν είναι όλες οι δικαστικές αποφάσεις όπως προαναγγέλονται. Ούτε χρειάζεται να τρέχουμε. Όπου υπάρχει απόφαση Δικαιοσύνης, υπάρχει απόφαση – δεν το συζητούμε αυτό.
ΔΗΜ.: Εσείς είστε αισιόδοξη ότι θα ολοκληρωθεί ομαλά η αξιολόγηση από την Τροικα; Διότι βλέπω μεγάλες αμφιβολίες από την άλλη πλευρα. Θα χρειαστεί πολιτική διαπραγμάτευση στο τέλος; Δηλαδή θα πάρει ο Σαμαράς τη Μέρκελ και τον Γιούνκερ και θα πει «Παιδιά, εδώ μας πιέζετε, καταστρεφόμαστε, θα βγει ο Τσίπρας πάλι; Αυτό θα είναι τελικά το θέμα;
Σ.ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Ναι είμαι και με συγχωρείτε δεν πάμε εκεί. Πάντα κάνουμε διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας σε όλα τα επίπεδα. Μιλάμε με όλους. Εμείς δεν έχουμε κλείσει την πόρτα σε κανέναν. Ούτε σε αυτούς που φωνάζουν περιφρονητικά κάποιοι υπαλλήλους ενώ δεν είναι οι άνθρωποι! Είναι εκπρόσωποι των δανειστών μας. Αυτούς όρισε. Αν εγώ ορίσω εσένα ή εσύ εμένα κάπου, δεν μπορώ να σε πω ή να με πεις υπάλληλο. Θα σε πω εκπρόσωπο του Κουβαρά.
ΔΗΜ.: Πάντως, πρέπει να σας έχει προβληματίσει το γεγονός ότι οι δανειστές αρχίζουν να συναντούν και τον κ. Τσίπρα. Δηλαδή, τώρα ο κ. Τσίπρας θα δει τον κ. Γιούνκερ, τα στελέχη τον Ασμουσεν...
Σ.ΒΟΥΛΤΕΨΗ:... Είναι ευγενικοί οι άνθρωποι, είπε ο κ. Λαπαβίτσας.
Δεν σημαίνει ότι επειδή ο κ. Τσίπρας συναντά τον κ. Ντράγκι ότι ο κ. Ντράγκι έγινε οπαδός του κ. Τσίπρα. Φυσικά, τον συναντά. Είναι ευγενικός ο άνθρωπος. Ζητάει ο αρχηγός της Αξιοματικής Αντιπολίτευσης να συναντήσει κάποιον.
Σχετικά με τα στοιχεία των τελευταίων δημοσκοπήσεων
ΔΗΜ: Βλέπω όμως το εξής. Ενώ εσείς προσπαθείτε να βάλετε μία ταυτότητα στο ΣΥΡΙΖΑ και στον κ. Τσίπρα που έρχεται από παλιά, αυτός κάνει μία μικρή μετατόπιση, η οποία βλέπω μικρή μετατόπιση του αποδίδει και μέσα από τις δημοσκοπήσεις. Στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ του Σαββάτου, το βαρόμετρο λέει: «το Μαξίμου ψάχνει 6.1 μονάδες μέσα σε τέσσερις μήνες». Δηλαδή, είναι σταθερά πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση ψήφου με 32,6...
Σ.ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Ναι, με πόσους αναποφάσιστους για να σχολιάσω και εγώ δημοσκοπήσεις που δεν μου αρέσει.
ΔΗΜ.: Ε, καλά αναποφάσιστοι πάντα υπάρχουν σε δημοσκοπήσεις. Τι πάει να πει; Ξέρετε ότι πέφτουν μέσα οι δημοσκοπήσεις και οι τελευταίες στις Ευρωεκλογές.
Σ.ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Εντάξει, δεν έπεσαν όλες μέσα.
ΔΗΜ.: Η metron analysis έπεσε μέσα πάντως. Δηλαδή διαφωνείτε ότι προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ;
Σ.ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Θέλω να σας πω το εξής. Οχι βέβαια αλλά προσέξτε. Εμείς αυτό το οποίο λέμε, όταν θα γίνουν εκλογές και εκλογές θα γίνουν το 2016, ο λαός θα έχει στην πράξη τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας αυτής της περιόδου και θα μεταβάλλει γνώμη. Αυτό λέμε. Δεν λέμε κάτι άλλο. Αλλά να σας πω και κάτι. Μου είπατε πριν για τη στρατηγική του φόβου κλπ – καμμία στρατηγική του φόβου – είναι στρατηγική της αλήθειας. Κύριε Κουβαρά, εγώ είμαι υποχρεωμένη να λέω στον κόσμο την αλήθεια. Και δεν θέλω αύριο να έρθει κάποιος και να μου πει «γιατί δεν με προειδοποίησες, γιατί δεν μου είπες ότι αν πάρω αυτή την απόφαση, θα βρεθώ σε αυτή τη δυσχερή θέση;». Αυτό είναι καθήκον και του δημοσιογράφου και του πολιτικού η έγκαιρη προειδοποίηση και εγώ θα το κάνω και ας το ονομάζουν όλοι όπως θέλουν. Ας το ονομάζουν, στρατηγική φόβου ας το ονομάζουν κινδυνολογία. Η αλήθεια δεν είναι ούτε στρατηγική φόβου ούτε κινδυνολογία. Δεν λέω κάτι ψέμμα. Δεν λέω κάτι που δεν το έχουμε δει. Το ζήτημα είναι να μου πει κάποιος όταν θα πάει να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, τι ακριβώς ψηφίζει. Ψηφίζει την άποψη Σταθάκη που λέει παραμονή στην ευρωζώνη ή την άποψη που εκφράζεται στην πολιτική απόφαση του ιδρυτικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ που λέει «καμμιά θυσία για το ευρώ!». Αυτές οι δύο απόψεις είναι διαφορετικές.
ΔΗΜ.: Ναι, και κάποιος όμως που ψήφιζε ΝΔ και Σαμαρά πριν δύο χρόνια, μπορεί να ψήφιζε με βάση αυτά που έλεγε ο κ. Σαμαράς στο Ζάππειο.
Σ.ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Εννοείται. Πολλά από αυτά έχουν ήδη γίνει.
ΔΗΜ: Δεν έγιναν όμως όλα. Προσάρμοσε την πολιτική του στην πραγματικότητα. Μπορεί να την προσαρμόσει και ο Τσίπρας. Δηλαδή, αν ψηφίζει κάποιος σύμφωνα με την άποψη Σταθάκη, εσας σας καλύπτει;
Σ.ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Μισό λεπτό. Όχι. Γιατί δεν υπάρχει αυτή η άποψη – γιατί η πολιτική απόφαση είναι καμμία θυσία για το ευρώ. Είναι βασικό αυτό. Προσέξτε. Μας λέει ο κ. Σταθάκης πως τα χρέη προς τα κράτη, δεν σβήνονται. Άρα δεν μπορούμε να το κάνουμε. Ή λέει, συγγνώμη, τα χρέη προς το ΔΝΤ δεν σβήνονται, τα χρέη προς τα κράτη μπορούμε να τα σβήσουμε. Δηλαδή, οι ευρωπαϊκοί λαοί είναι του χεριού μας. Και πάμε και του λέμε του ιταλού που δανείζεται με 6.5% για να μας δανείζει εμας με 1.5% - του λέμε δηλαδή, ιταλέ κάνε μας τη χάρη και κόψε μου το χρέος, και έρχεται ο ιταλός και λέει μπράβο, συγχαρητήρια, κουρεύουμε το χρέος και ξαναψηφίζουμε τον Ρέντζι και δεν ξέρω εγώ τι.
Άλλος λέει στον ΣΥΡΙΖΑ ότι τα χρέη θα πληρωθούν και άλλος λέει όχι. Όταν θα κουρέψουμε, θα κουρέψουμε και το ΔΝΤ. Άλλος λέει τα χρέη προς τα κράτη μπορούν να περικοπούν – άλλος λέει που ξέρει πως δεν είναι εύκολο και πρέπει να περάσει από 27 κοινοβούλια, άλλος λέει όχι να τα πάρουμε τα χρέη από τα κράτη και να τα πάμε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Δηλαδή, συγγνώμη όταν θα πάει να ψηφίσει ο μέσος ψηφοφόρος, τί από όλα αυτά θα πάει να ψηφίσει; Δεν τον αφήνω, θα του λέω την αλήθεια. Όταν πας να ψηφίσεις, πας για να κουρέψει το χρέος το ΔΝΤ ή τα κράτη; Πρέπει να μας το πει ο ψηφοφόρος αυτό.
Σχετικά με το πως θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το χρέος
ΔΗΜ.: Εσείς ποιά λύση έχετε για το χρέος; Διότι εδώ η λύση για το χρέος φαίνεται να αργεί. Οι εταίροι δεν φαίνονται διατεθιμένοι σε αυτή τη φάση να τηρήσουν τις υποσχέσεις που είχαν δώσει όταν εμείς είπαμε για το πλεόνασμα...
Σ.ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Γιατί; Στο eurogroup είπαν θα το συζητήσουμε. Δεν ήταν ξεκάθαρος ο κ. Νταισεμπλούμ προχθές; Δεν είπε, ότι είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε την Ελλάδα; Δεν είπε ότι ισχύει η απόφαση του προηγούμενου Eurogroup ότι κατά την απόψή τους είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας η έξοδος; Γιατί και εκείνοι δεν θέλουν τις χώρες επ άπειρον να είναι στην εντατική. Αρα, η λογική ότι η Ελλάδα πρέπει να βγει με αυτό τον τρόπο ή με τον άλλο τρόπο; Υπάρχει πλέον, σκεφτείτε πριν δύο χρόνια μπορούσε να διανοηθεί κανείς ότι η Ελλάδα θα βγει; Ή θα έλεγαν όλοι οι εταίροι πρέπει να βγει;
Ερωτηθείσα για το πως θα υπάρξει συμφωνία όταν δεν υπάρχει συναίνεση, με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που αυτή τη στιγμή είναι 154 βουλευτές.
Σ. ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Γι αυτό υποστηρίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύει την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο. Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ τρέφεται από τα μνημόνια και τη δυστυχία του κόσμου και δεν θα έχει σκοπό ύπαρξης όταν θα βγούμε από τα μνημόνια. Αρα, αγωνιά. Προσέξτε τι γίνεται. Ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε από την ψηφοφορία για τις δόσεις και έλεγε ότι διαφωνούμε και έχουμε ένα δικό μας σχέδιο... τα γνωστά. Μόλις λοιπόν ετέθη το θέμα ότι η Τρόικα μπορεί και να μη συμφωνεί, άρχισαν. Περίπου πανηγυρίζουν.
Δηλαδή, μεγαλύτεροι οπαδοί του Μνημονίου από το ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχουν!
ΔΗΜ: Αν δεν βρεθούν οι 180, μπορεί να υπάρξει συμφωνία για το χρέος πριν βρεθούν οι 180, ή αυτά τα 2 θα πάνε πακέτο τελικά; Γιατί οι εταίροι θα ζητήσουν συναίνεση.
Σ. ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Η συζήτηση για το χρέος, έχει ήδη ανακοινωθεί πως θα ξεκινήσει το Δεκέμβριο – εμείς σε ότι αφορά τους 180 που δε σχετίζεται με αυτά, που ερεύνησε ο εισαγγελέας και δεν βρήκε τίποτα, το πήρατε χαμπάρι αυτό – όλες αυτές οι σαχλαμάρες που αναστάτωσαν τους πάντες, ο εισαγγελέας είπε πως δεν υπήρξε κάποιο στοιχείο που να στοιχειοθετεί την πράξη... –
ΔΗΜ: Επανέρχομαι. Τη συμφωνία που θα έχετε με τους εταίρους, θα τη φέρετε στη βουλή προς ψήφιση, πριν την προεδρική εκλογή; Μπορεί να πάμε πρώτα σε προεδρική εκλογή και μετά την ψήφιση για το χρέος;
Σ. ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Είναι πολύ μακριά αυτό. Δεν μπορώ σε μία Κυριακή να το ξέρω. Θέλω να πω όμως ότι εμείς πιστεύουμε ότι οι 180 θα βρεθούν. Όχι επειδή υπάρχουν αυτά που έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ...
ΔΗΜ: Που είναι το δίλημμα; Θα τους φέρετε τη λύση για το χρέος πριν;
Σ. ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Θα σκεφτούν ότι η ευθύνη τους είναι να δώσουν ευκαιρία στην κυβέρνηση να ολοκληρώσει αυτή τη διαδικασία στον υπόλοιπο 1 ½ χρόνο που απομένει. Η συζήτηση για το χρέος θα ξεκινήσει και κανείς δεν θα θελήσει να λειτουργήσει εμπρηστικά ως προς την προσπάθεια που κάνει η χώρα να βγει από αυτή την περιπέτεια. Γιατί το μόνο βέβαιο είναι πως αν υπάρξει αστάθεια πολιτική, θα φύγουν όλοι οι τουρίστες. Θυμίζω ανάμεσα στις εκλογές του Μαιου και του Ιουνίου είχαμε 50% ακυρώσεις. Το 2012. Θα φύγουν οι τουρίστες, δεν πρόκειται να έρθει καμμία εταιρεία αυτές που έχουν λάβει μέρος στο διαγωνισμό των υδρογονανθράκων – θα είναι όλα στον αέρα και θα περιμένουμε πότε θα κάνουμε εκλογές – να μας πει η μία συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ ή η άλλη αν θα μείνουμε ή όχι στο ευρώ! Ή στο ΝΑΤΟ και αν θα φύγουμε από το ΝΑΤΟ.
Ερωτηθείσα αν η ΝΔ χρησιμοποιήσει τα εθνικά θέματα προς αποφυγή εκλογών
Σ. ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Κατάλαβε ο κύριος (Ησυχος) Ανήσυχος ότι ήταν ατόπημα αυτό – δεν θέλω να το σχολιάσω άλλο γιατί στο τέλος μπορεί να μας πουν ότι πήγαμε εμείς το μπαρμπαρός εκεί. Γιατί είναι μία πραγματικότητα. Αν το πήγαμε εμείς – τι να αξιοποιήσουμε; Εμείς έχουμε προσπαθήσει όλες αυτές τις μέρες να εκτονώσουμε, να αποκλιμακώσουμε την κατάσταση γιατί ξέρουμε ότι μία ένταση δεν βοηθάει κανέναν.
Πήγαμε στην Αίγυπτο για να τη στηρίξουμε – δεν θα παραιτηθούμε των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων – ουτε των δικαιωμάτων μας να έχουμε ΑΟΖ. Από εκεί και πέρα όμως, δεν κλιμακώνουμε, προσπαθούμε να είμαστε σε επικοινωνία και σε καλή σχέση. Όμως απαιτούμε να σταματήσουν να παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Αυτό υπάρχει σε όλες τις διακηρύξεις και επίσης εμείς πήγαμε στην Κύπρο και για να τη στηρίξουμε και συζητήσουμε σε ποια κατάσταση βρισκόμαστε και πως να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια που κάνουμε Ελλάδα και Κύπρος μαζί ως προς την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας αλλά και για να κάνουμε ξεκάθαρο ότι οι υδρογονάνθρακες της μεγαλονήσου ανήκουν σε όλους τους νόμιμους κατοίκους του νησιού, αφού βρεθεί λύση. Προς πάσα κατεύθυνση.
ΔΗΜ: Τι συμπέρασμα βγάλατε από αυτό;
Σ. ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Το πιο σημαντικό από την Κύπρο ήταν αυτό. Ότι καταλήξαμε ότι αυτό θα γίνει έτσι. Και δεν θα δοθεί καμμία σημασία σε ενδεχόμενες πιέσεις πάνω σε αυτό το θέμα. Ως προς την τριμερή είναι σαφές ότι ήταν μίας στρατηγικής σημασίας κίνηση, θα μπορέσουμε να οριοθετήσουμε τις θαλάσσιες ζώνες μας και νομίζω ότι ήταν κατάλληλη στιγμή για να γίνει αυτό – η Ελλάδα και η Κύπρος είναι χώρες μέλη της ΕΕ, τις οποίες η Αίγυπτος χρειάζεται ως πρεσβευτές στην ΕΕ γιατί η Αίγυπτος πρέπει να πείσει την ΕΕ ότι έχει γυρίσει σελίδα και προχωράει κανονικά και με ομαλότητα. Εκεί λοιπόν, η Ελλάδα και η Κύπρος ανέλαβαν να βοηθήσουν την Αίγυπτο σε αυτό το κομμάτι. Από την πλεύρα της η Αίγυπτος δέχθηκε να λάβει μέρος στην τριμερή και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών.
ΔΗΜ: Θεωρείτε ότι η Τουρκία θα κλιμακώσει την επιθετικότητά της αυτή τη φάση που βρισκόμαστε;
Σ. ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Θεωρώ ότι η Τουρκία δεν θα το κάνει αυτό. Θα σκεφτεί ότι το συμφέρον όλων των λαών της περιοχής είναι η ειρήνη, η ασφάλεια και η σταθερότητα.