Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κος Νίκος Φίλης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Παραφιλολογίες»  με το  δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Με αφορμή τα δημοσκοπικά ποσοστά των κομμάτων

Ν.ΦΙΛΗΣ: Την Παρασκευή, θυμηθείτε, θα είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά θα το μάθουμε την Δευτέρα των εκλογών. Είναι κανόνας αυτός οι δημοσκοπήσεις να υποεκτιμούν για διάφορους λόγους τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ αλλά όμως για την ψυχή τους; Όχι για να είναι απέναντι στο κοινό κατοχυρωμένοι μαθαίνουμε μετά τις εκλογές ότι σε μια δημοσκόπηση την Παρασκευή το βράδυ φαινόταν η δυναμική υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. 

ΔΗΜ: Φαίνεται σε κάποια ερωτήματα, όχι από το τι θα ψηφίσει κανείς γιατί αυτό μοιάζει να είναι ανοιχτό ακόμα, ότι οι πολίτες εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε μια σκληρή διαπραγμάτευση αλλά δεν θεωρούν ότι το αποτέλεσμα ήταν αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πει. Και επειδή κάθε τι κρίνεται από το αποτέλεσμα …

Ν.ΦΙΛΗΣ: Όχι και από την πρόθεση κρίνεσαι διότι το αποτέλεσμα εν μέρει έχει το στοιχείο του συσχετισμού δύναμης που είναι καθοριστικό αυτό από την άλλη όμως στο συσχετισμό δύναμης είναι και η πρόθεση η δική σου, η επιλογή που κάνεις. Αν υπογράφαμε από την αρχή δηλαδή θα ήταν ευχαριστημένος ο κόσμος; Αν ήμασταν δηλαδή και εμείς «καλοί μαθητές» θα ήταν ευχαριστημένος ο κόσμος πιστεύετε; Όχι δεν είναι έτσι για αυτό και παρά  τη σκληρότητα ορισμένων μέτρων γιατί το μνημόνιο είναι αντιφατικό έχει μέτρα τα οποία είναι σκληρά και πρέπει να αντισταθμιστούν με άλλα κοινωνικά μέτρα αλλά έχει και άλλα μέτρα τα οποία είναι αναγκαία και τα οποία πρέπει να εφαρμοστούν. Παρότι έχει σκληρά μέτρα το μνημόνιο δεν υπάρχει κατακραυγή εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει μπορεί και μούδιασμα από κάποιους αλλά πάντως υπάρχει η αναγνώριση ότι αυτοί τουλάχιστον επιδιώκουν να κάνουν κάτι, δεν κοροϊδεύουν. Και το γεγονός ότι κάνουμε εκλογές είναι γιατί δεν θέλουμε να κοροϊδέψουμε τον κόσμο. Θα μπορούσαμε να πούμε «μας ψήφισε ο κόσμος άπαξ τον Ιανουάριο μετά από τέσσερα χρόνια οι εκλογές». Όχι λέμε, άλλαξαν τα δεδομένα, υπερέβημεν την εντολή, έφτασε στα όριά της η εντολή του Ιανουαρίου θέλουμε νομιμοποίηση λαϊκή για να ενισχυθεί όχι μόνο για ηθικοπολιτικούς λόγους που είναι αναγκαίοι, αλλά να ενισχυθεί μια νέα πορεία διεξόδου της οικονομίας από την κρίση.

Ερωτηθείς τι από τα δύο συνέβηκε υπερέβησαν την λαϊκή εντολή ή τους έριξαν οι δικοί τους βουλευτές

Ν.ΦΙΛΗΣ: Και τα δυο συνέβησαν. Για την ακρίβεια ήταν το σενάριο της αριστερής παρένθεσης που είχε εξυφάνει ο Σοϊμπλε σε συνεργασία και με εγχώριες δυνάμεις. Το είχε πει καθαρά και ο κος Σαμαράς όπως θυμάστε ήδη από τον Ιανουάριο. Ήταν το σενάριο αυτό το οποίο δεν μπόρεσε να το επιβάλει ο ξένος παράγοντας  σε συνεργασία με τα μεγάλα συμφέροντα στην χώρα μας, βρήκαν όμως, αντικειμενικά, χείρα βοηθείας από τους αδιάλλακτους, από τους ανθρώπους της Αριστεράς οι οποίοι αποφάσισαν να ρίξουν την κυβέρνηση. Αυτό είναι μέσα στο πρόβλημα, δεν είναι εκτός.

ΔΗΜ.: Ο Σόιμπλε, ο Σαμαράς και όλοι οι υπόλοιποι βρήκαν τελικά τον Λαφαζάνη ως Δούρειο ίππο αυτό εννοείτε;

Ν.ΦΙΛΗΣ: Όχι , εννοώ ότι μερικές φορές ο δογματισμός, η επίμονη και η αδιαλλαξία, προσκρούει στην πραγματικότητα και σε μια καλώς εννοούμενη δημοκρατική λειτουργία και αθροίζεται με σχέδια τα οποία έχουν άλλοι. Εξ αριστερών υποτίθεται είναι αυτή η κριτική ή μάλλον είναι από μια ορισμένη αριστερή δογματική άποψη, όχι εξ αριστερών.

ΔΗΜ.: Αυτό το καταδικάζετε αλλά από την άλλη από τη στιγμή που αισθάνεστε ότι άλλα είχατε πει στον κόσμο και άλλα κάνατε…

Ν.ΦΙΛΗΣ: Για να είμαι ακριβής εξαντλήθηκαν τα όρια της εντολής.

ΔΗΜ: Δεν δικαιούνται τότε και οι σύντροφοι σας που αποχώρησαν να το κάνουν αυτό;

Ν.ΦΙΛΗΣ: Μα εκλογές θα κάναμε δεν ήταν ανάγκη να ανατραπεί μια κυβέρνηση, στις εκλογές θα πηγαίναμε συντεταγμένα. Έπρεπε να ανατραπεί μια κυβέρνηση και να αφεθεί στη μέση ένα έργο που είχε αρχίσει; Για παράδειγμα ο νόμος για τα media, θα περνούσε. Ο νόμος για την εκπαίδευση, θα περνούσε γιατί έπρεπε να ανατραπεί η κυβέρνηση και όλα αυτά να πάνε για την επόμενη κυβέρνηση;

ΔΗΜ: Έπρεπε να έχουν γίνει αυτά και θα σας έλεγα ότι αυτό το επτάμηνο δεν έγιναν και πολλά ακόμα

Ν.ΦΙΛΗΣ: Γίναν πάρα πολλά άλλα δεν έγιναν και άλλα. Έχετε δίκιο, έπρεπε να έχουμε τρέξει  και να μην εμπλακούμε σε μια μονοκαλλιέργεια διαπραγμάτευσης.

Ερωτηθεις αν θα πουν ποια θα είναι τα ισοδύναμα μέτρα

Ν.ΦΙΛΗΣ: Σε όσα είμαστε έτοιμοι και είναι και προτεραιότητες, θα πούμε ποιες είναι οι διαφορετικές δικές μας προτάσεις που εξισορροπούν ή και αλλάζουν πλευρές του μνημονίου. …Δεν είμαστε σε όλα έτοιμοι, κάνεις δεν είναι έτοιμος . Όλα θα τα δούμε συγκεκριμένα, έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα και θα δεσμευτούμε και σε μέτρα τα οποία θα πούμε.

Για παράδειγμα η δέσμευσή μας για τα κόκκινα δάνεια ένα θέμα αιχμής και το οποίο είναι ανοιχτό  για την διαπραγμάτευση μέσα από το μνημόνιο. Είναι ότι δεν μπορούμε να αφήνουμε τους αδύναμους δανειολήπτες στα χέρια των τραπεζών, δεν μπορούμε τα δάνεια να τα αφήσουμε να τα πάρουν ξένα Funds αντιθέτως πρέπει να υπάρχει φορέας δημόσιος.

 

ΔΗΜ: Αυτό ίσως απαιτήσει παραπάνω χρήματα στις τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίηση

Ν.ΦΙΛΗΣ: Όλα έχουν προβλεφτεί και από ότι διάβαζα σε μια μελέτη τα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι πολύ λιγότερα από αυτά που έχουμε προβλέψει αν συνυπολογιστεί ο λεγόμενος αναβαλλόμενος φόρος όπως έγινε την προηγούμενη φορά . Χρήματα δηλαδή που μπορούν να βρεθούν αρκεί αν υπάρχει πολιτική βούληση δηλαδή έχει διασφαλιστεί, έχουμε προβλέψει το θέμα αυτό. Τα 25 δις είναι υπεραρκετά για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών και την αντιμετώπιση των ζημιών από τα κόκκινα δάνεια.

Για το θέμα των συνεργασιών

Ν.ΦΙΛΗΣ: Η βάση οποιασδήποτε συνεργασίας είναι το πρόγραμμα, δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία, αυτό που ονομάζεται ισχυρός συνασπισμός, μεγάλος συνασπισμός δηλαδή ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί να υπάρξει γιατί τα προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ είναι αποκλίνοντα, για να μην πω ότι είναι εντελώς διαφορετικά παρότι συμφωνούμε εξ ανάγκης  εμείς, από ιδεολογία η ΝΔ στα θέματα του μνημονίου.

Είναι λάθος ότι το μνημόνιο είναι το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής. Είναι ένα μέρος κρίσιμο, σκληρό, σε πρώτη φάση είναι πάρα πολύ καθοριστικό αλλά όσο περνάμε και όσο μπορούμε να έχουμε σταθερότητα κοινωνική, πολιτική από την μια, εξυγίανση της οικονομίας από την άλλη και αλλαγή στην Ευρώπη γιατί η ιστορία του ελληνικού θέματος έχει δρομολογήσει εξελίξεις, συζητήσεων, αλλαγών και έχουμε εκλογές και στην υπόλοιπη Νότια Ευρώπη το επόμενο διάστημα που θα είναι ένα μήνυμα από την Ελλάδα προς αυτές τις κοινωνίες, όσο προχωράνε αυτά τα τρία στοιχεία που σας ανέφερα τόσο το θέμα του μνημονίου πολύ συντομότερα από την τριετία μπορεί να βγούμε από εκεί.

 

ΔΗΜ: Τα υπόλοιπα κόμματα τα αφήνετε ανοιχτά;

Ν.ΦΙΛΗΣ: Τα υπόλοιπα είναι θέμα επιλογής των άλλων κομμάτων. Όταν το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ επιμένουν σε σχήματα όλων των κομμάτων αυτό δεν είναι σωστό διότι δεν μπορούμε να αναπαράγουμε τα αδιέξοδα του παρελθόντος.

ΔΗΜ: Είπε ο κ. Τσίπρας χθες ότι θα συνεργαζόμασταν με το ΠΑΣΟΚ αν έφευγαν τα βαρίδια όπως για παράδειγμα ο Βενιζέλος

Ν.ΦΙΛΗΣ: Δεν είναι προσωπικά θέματα, είπε  και τα προγραμματικά . Δεν είναι προσωπικό το θέμα παρότι και τα πρόσωπα αυτά είναι έμβλημα μιας περιόδου που βαραίνουν την κοινωνία και την πολιτική ζωή του τόπου αλλά όχι, έχει να κάνει με το πρόγραμμα. Πιστεύει το ΠΑΣΟΚ ότι είναι δυνατόν να προχωρεί σε μια λεγόμενη σοσιαλφιλελεύθερη συναίνεση; Δηλαδή να υποτάσσεται στο νεοφιλελευθερισμό; Ή θέλει να δημιουργήσει μια ρωγμή, μια διαχωριστική γραμμή υπέρ των λαϊκών συμφερόντων;

Δεν αρκεί λοιπόν να μην είναι ο Βενιζέλος, το πρόγραμμα έχει σημασία.

…Το πρώτο που διεκδικούμε είναι την αυτοδυναμία και πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι η αυτοδυναμία δεν είναι ένδειξη αλαζονείας ή δεν μπορεί να λύσει ένα κόμμα τα προβλήματα. Η αυτοδυναμία είναι όρος ακόμα και για τις πιθανές συνεργασίες.  

 

ΔΗΜ: Θα ζητήσετε από το ΠΑΣΟΚ αν είστε πρώτο κόμμα και διαπραγματευτείτε συγκυβέρνηση, να διώξει το Βενιζέλο;

Ν.ΦΙΛΗΣ: Υπάρχουν πρόσωπα τα οποία δεν συμβολίζουν μόνο μια κομματική περίοδο αλλά συμβολίζουν μια περίοδο παλαιοκομματισμού και φαυλότητας. Αυτό πιστεύω ότι πρέπει να τεθεί στο δημόσιο διάλογο, δεν μπορεί να επιστρέψει από την πόρτα το παλιό, το παλαιοκομματικό, το φθαρμένο. Αυτή είναι η συζήτηση και το ΠΑΣΟΚ θα βρεθεί μπροστά στις ευθύνες του και αυτό όπως όλοι μας στο θέμα αυτό. Πρόγραμμα και πρόσωπα.

Με αφορμή την κριτική της κας Κωνσταντοπούλου

Ν.ΦΙΛΗΣ: Δεν θα σχολιάσω την κα Κωνσταντοπούλου, δεν θέλω να την σχολιάσω. Τοποθετήθηκα στα μείζονα θέματα θεσμικής παραβίασης που υπήρξαν εγκαίρως και όχι τώρα που έχει πάει σε άλλο κόμμα η κα Κωνσταντοπούλου. Ο λαός θα κρίνει.

ΔΗΜ: Αυτό τα θεσμικά ατοπήματα που σχολιάσατε από την ίδια ως πρόεδρο της Βουλής γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα πήγε σε πρόταση μομφής εναντίον της ;

Ν.ΦΙΛΗΣ: Δεν θέλαμε να προσωποποιήσουμε το θέμα αυτό και καλά κάναμε. Να ξέρετε ότι η πρόταση μομφής δεν μπορούσε να γίνει πριν από το τέλος Ιουλίου με βάση τον κανονισμό της Βουλής. Άρα ούτε τυπικά υπήρχε πιθανότητα αλλά ούτε ουσιαστικά επιλέξαμε αυτό… δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή. Εμείς δεν πηγαίνουμε σε διοικητικού τύπου αντιμετωπίσεις των πολιτικών θεμάτων, θα κρίνει ο λαός.

Για τον κ. Γλέζο

Ν.ΦΙΛΗΣ:  Είναι δυνατόν να κρίνω εγώ τον Μανόλη! Να ψηφίσει ότι θέλει ο άνθρωπος. Αυτός, περισσότερο από πολλούς πολίτες, έχει το δικαίωμα να έχει την άποψη του την πολιτική χωρίς καμιά κριτική.