Ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κος Πάνος  Σκουρλέτης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Παραφιλολογίες»  με το  δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Για την εκλογική μάχη και τα δημοσκοπικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Το σημαντικότερο αυτή τη στιγμή εύρημα  σε σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ είναι η χαμηλή συσπείρωση η οποία δεν μεταφράζεται σε μια μετατόπιση σε άλλες πολιτικές δυνάμεις αλλά παρακολουθεί με μια αμηχανία το χώρο. Αυτό δίνει και την δυνατότητα καθώς θα πηγαίνουμε στις εκλογές αυτή (η συσπείρωση) να αυξάνεται.

Λέμε ευθαρσώς ότι αυτή η συμφωνία είναι μεν σκληρή, δεν είναι αυτή που θέλουμε αλλά εμείς παρουσιάζουμε ένα παράλληλο πρόγραμμα ενώ από την άλλη μεριά δεν έχω ακούσει κάτι τέτοιο. Δεν έχω ακούσει δηλαδή πως αντιμετωπίζει το περιεχόμενο της συμφωνίας η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ ή το ΠΟΤΑΜΙ.

 

Ερωτηθείς για το εναλλακτικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Δεν είναι μόνο εναλλακτικό δηλαδή ένα  πρόγραμμα που συγκροτείται στη λογική ισοδύναμων μέτρων,  είναι και ένα παράλληλο πρόγραμμα το οποίο  ανοίγει και άλλα πεδία δράσης που δεν προβλέπει το μνημόνιο. Δηλαδή για παράδειγμα εάν αυτή τη στιγμή φτιαχτεί ένας νέος δημόσιος πιστωτικός φορέας για να ενισχύσει την αγροτική παραγωγή είναι κάτι το οποίο δεν το απαντάει το μνημόνιο αλλά μπορείς να το κάνεις. Υπάρχει ένα τεράστιο κενό μετά την αμαρτωλή ιστορία της Αγροτικής η οποία ασχολιόταν βέβαια με την αγροτική παραγωγή και τους αγρότες αλλά όχι μόνο, ήταν και μια τράπεζα που φεύγανε δάνεια προς κάθε κατευθύνσεις…

ΔΗΜ.: Που θα βρείτε τα λεφτά για να φτιάξετε μια καινούργια ΑΤΕ;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Μιλάμε για ένα τέτοιο πιστωτικό ίδρυμα το οποίο θα διαχειρίζεται καταρχήν τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, οι οποίες αυτή τη στιγμή διαμεσολαβούνται μέσω της τράπεζας Πειραιώς, και ταυτόχρονα με μια προίκα που μπορεί να τους δοθεί μέσα από τη μόχλευση που μπορεί να υπάρξει θα μπορεί να δανειοδοτήσει συγκεκριμένες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Υπάρχει ανάγκη να στηριχτεί η επιχειρηματική αγροτική δράση.

 

ΔΗΜ.: Από την κουβέντα μας καταλαβαίνουμε ότι τα περιθώρια ελιγμών μέσα στο μνημόνιο είναι ελάχιστα…

 

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: …Έχουμε για πρώτη φορά μια μνημονιακή συμφωνία που δεν μειώνει τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, ενώ οι προηγούμενες συμφωνίες τους μειώσανε. …Στην προηγούμενη φάση  θυμόσαστε ότι είχαμε την βίαιη μείωση του κατώτατου μισθού και όχι μόνο και παράλληλα είχαμε και αυτά τα φοροειπρακτικά μέτρα. Εδώ δεν έχουμε καμία απολύτως μείωση στους μισθούς, αυτό είναι μια μεγάλη διαφορά.

Και σε σχέσημε αυτό που λέγατε για το σφικτό πλαίσιο της συμφωνίας, ναι έτσι είναι αλλά επαναλαμβάνω ότι το θέμα είναι να πάμε σε πεδία παρέμβασης που είναι έξω από τη συμφωνία.

 

Ερωτηθείς γιατί στους  επτά μήνες διακυβέρνησης της χώρας από το ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαμε ορατά αποτελέσματα στο κυβερνητικό έργο

 

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Θα έπρεπε να έχουν γίνει πολύ περισσότερα πράγματα και ισχύει κυρίως το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση ήταν αυτή η οποία επικαθόρισε πάρα πολλές από τις κυβερνητικές δράσεις, τις ανέστειλε και είναι πάρα πολύ λογικό. Θυμόσαστε μήνα με το μήνα φτάσαμε σε οριακές καταστάσεις, δεν ξέραμε αν πηγαίνουμε σε μια τυφλή σύγκρουση, αν θα υπογραφεί συμφωνία, ποιο θα είναι το περιεχόμενό της. Αυτό δείχνει και την πραγματική και δύσκολη προσπάθεια που έγινε.  Αλλά για να είσαι αποτελεσματικός σε όλα αυτά τα μέτωπα δεν αρκεί μόνο να αλλάζεις τους υπουργούς , την πυραμίδα δηλαδή της ιεραρχίας σε ένα υπουργείο, πρέπει να αλλάξεις και συνολικά όλη τη δομή από κάτω.   

Εγώ για παράδειγμα στον ένα μήνα και κάτι μέρες που βρέθηκα στο υπ. Παραγωγικής Ανασυγκρότησης το πρώτο πράγμα που έκανα είναι να αλλάξω τους διευθυντές που ήταν από την εποχή του κ. Λαλιώτη  σε αυτές τις θέσεις και επικροτήθηκε αυτή η κίνηση. Οι ισόβιοι δηλαδή στο Δημόσιο είναι πολύ επικίνδυνο πράγμα .

 

Για την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ

 

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Θεωρώ ότι αυτή η στάση θα αξιολογηθεί πρώτα και κύρια από τον κόσμο της Αριστεράς και τους ψηφοφόρους της διότι κακά τα ψέματα η προσπάθεια που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό το επτάμηνο ήταν μια προσπάθεια που ήταν στο επίκεντρο της παγκόσμιας κοινής γνώμης. Ήταν μια προσπάθεια πρωτόγνωρή, μοναδική, καινούργια και αναλάβανε οι συγκεκριμένοι πρώην σύντροφοί μας την ευθύνη να ρίξουν αυτή την κυβέρνηση . Άρα λοιπόν θα αξιολογηθεί από τον κόσμο αυτή η πράξη τους. Εκείνο όμως που θεωρώ ότι είναι η γενεσιουργός αιτία της τελευταίας διάσπασης είναι το γεγονός ότι παρά τη διακηρυγμένη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ενοποιηθεί φαίνεται ότι αυτό δεν ήταν κάτι που προχώρησε και τελικά συνυπήρχανε διαφορετικές στρατηγικές αντιλήψεις για το ρόλο της ίδιας της Αριστεράς. Αυτό είναι τελικά το οποίο οδήγησε στην διάσπαση. 

 

Για την κριτική του κ. Λαφαζάνη προς το ΣΥΡΙΖΑ

 

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Εάν είχαμε κάνει αυτό που μας πρότεινε ο Π. Λαφαζάνης  τότε αυτό που ονομάζουμε «πρώτη φορά Αριστερά» θα είχε ταυτιστεί με μια πολύπλευρη κοινωνική και οικονομική κρίση που δεν έχει προηγούμενο τουλάχιστον μετά το ’74. Θα γυρίζαμε σε καταστάσεις που θα θυμίζαμε σαν και αυτές που έζησε στην κατοχή.

Γνωρίζει ο Π. Λαφαζάνης ότι αν πηγαίναμε μια εβδομάδα ακόμα την διαπραγμάτευση παραπέρα θα έμπαινε δελτίο στα καύσιμα. Γνωρίζει ότι θα είχαμε προβλήματα ακόμη και στην χλωρίωση του πόσιμου νερού της Αττικής, γνωρίζει για τα φάρμακα στους καρκινοπαθείς τα οποία θα λείπανε. Τα λέμε τώρα και δεν τα λέμε για προπαγανδιστικούς λόγους αλλά τα γνωρίσαμε μέσα από την εμπειρία στην συμμετοχή στην κυβέρνηση. Αυτή ήταν η εναλλακτική πρόταση εκτός αν ήταν αυτό που κ. Σόιμπλε που έλεγε  για το συμφωνημένο  μνημόνιο με δραχμή, που θα ήταν και πολύ χειρότερο.

 

Ερωτηθείς γιατί όλα αυτά δεν τα αντιλαμβάνεται ο κ. Λαφαζάνης

 

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Θεωρώ ότι πρόκειται περί στρατηγικών παρωχημένων αγκυλώσεων.