Ο υπουργός Υγείας, κ. Μάκης Βορίδης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.
Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:
Με αφορμή το χθεσινό επεισόδιο του κ. Στύλιου με την κα Κανέλλη
Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ: Απολογήθηκε, κρίθηκε δίκαια αλλά αυστηρά και νομίζω ότι πρέπει να το θεωρήσουμε λήξαν.
Με αφορμή το θέμα για την προεδρική εκλογή
Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ: Επειδή το ζήτημα αυτό είναι πολύ ευαίσθητο αλλά και επειδή έχουν ειπωθεί αθλιότητες από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα της ακεραιότητας των βουλευτών θα πρέπει κανείς να σέβεται τον ρόλο, την αυτονομία, την κρίση και την συνείδηση του βουλευτού.
Από αυτό ξεκινάμε και με αυτή την ευαισθησία θα πρέπει να γίνεται αυτή η συζήτηση και στο δημόσιο διάλογο. Οι βουλευτές πρέπει να ασκήσουν τα καθήκοντά τους και θα τα ασκήσουν με κριτήριο τη συνείδησή τους και την αποστολή τους απέναντι στο έθνος και πρέπει να κάνουν ένα πράγμα, να εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το δεύτερο που πρέπει να επισημάνω είναι ότι πρέπει να τονίσουμε και να υπογραμμίσουμε και να συμφωνήσουμε σε αυτή τη βασική αρχή ότι συζητάμε για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν συζητάμε για την κυβερνητική πολιτική, δεν συζητάμε για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, δεν συζητάμε για την έγκριση των πεπραγμένων του πρωθυπουργού ή της κυβέρνησης. Συζητάμε ένα συγκεκριμένο πράγμα που έχει ανατεθεί στη Βουλή να ρυθμιστεί και αυτό είναι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Από τη στιγμή που θα μπει αυτή η μεθολογική αρχή εν συνεχεία η συζήτηση γίνεται πολύ σαφέστερη, πολύ καλύτερη, πολύ καθαρότερη διότι εκεί θα συζητήσουμε για το ποιο είναι το καταλληλότερο πρόσωπο προκειμένου να επιτελέσει το συγκεκριμένο λειτούργημα και πάνω σε αυτό το πρόσωπο θα διεξαχθούν οι συμφωνίες, οι συγκλίσεις ή οι διαφωνίες με όσους αποδεχτούν βασικά αυτή τη μεθοδολογία. Γιατί υπάρχουν και άλλοι όπως είναι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υποθέτω, οι οποίοι λένε ότι εμείς δεν θέλουμε να μπούμε σε αυτή τη συζήτηση καθόλου. Εμείς θέλουμε να ψηφίσουμε με ενισχυμένη πλειοψηφία 180 για να απορρίψουμε την κυβερνητική πολιτική. Αυτό είναι μια άλλη λογική εναντίον του συντάγματος, πρόκειται κυριολεκτικά περί διαστρεβλώσεως, για να μην πω περί εκτροπής από αυτά τα οποία ορίζει το σύνταγμα, είναι η λογική του ΣΥΡΙΖΑ και ορισμένων άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Για τα δημοσκοπικά ευρήματα και το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τη λαϊκή νομιμοποίηση
Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ: Οι ευρωεκλογές δεν είναι βουλευτικές εκλογές πολλώ μάλλον οι δημοσκοπήσεις δεν είναι βουλευτικές εκλογές και τρίτον για να στηριχθεί το επιχείρημα της απώλειας της λαϊκής νομιμοποίησης θα πω απλώς το εξής αυτό δηλαδή η λαϊκή δυσαρμονία ήταν ένας από τους λόγους διαλύσεως της Βουλής σε προηγούμενα συντάγματα και αφαιρέθηκε. Αφαιρέθηκε διότι έκρινε ο συνταγματικός νομοθέτης ότι αυτό είναι κατ' εξοχήν αυθαίρετο γιατί ποιος θα διαπιστώσει τη λαϊκή δυσαρμονία η δημοσκόπηση και κάθε πότε και ποια χρονική στιγμή; Και πότε θα αξιολογείται το έργο της κυβέρνησης μήνα-μήνα;
Οπότε αν παραδείγματος χάριν ένα, δύο ή πέντε μήνες οι δημοσκοπήσεις είναι αρνητικές θα πηγαίνουμε σε εκλογές αλλά τους προηγούμενους μήνες που δεν είναι δεν θα πηγαίνουμε; Άρα λοιπόν επειδή προφανώς οι δημοσκοπήσεις απεικονίζουν την κοινή γνώμη και αυτή έχει μεταβολές διότι πχ υπήρχε ένα χρονικό σημείο πριν από 1-1,5 χρόνο που πάλι η κυβέρνηση φαινότανε ότι δεν είναι πλειοψηφική όπως και τώρα δείχνει ότι πράγματι δεν είναι πλειοψηφική αυτό λένε οι δημοσκοπήσεις. Αυτό όμως να το αξιολογήσουμε, να το σκεφτούμε για την κυβερνητική πολιτική, να συζητήσουμε για τις κυβερνητικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αυτά όλα μια χαρά είναι αλλά ένα ερώτημα γεννιέται κάθε φορά που οι δημοσκοπήσεις θα εμφανίζουν μια διαφοροποίηση θα αποτελεί λόγο για εκλογές; Αν πούμε όχι, κλείνει η συζήτηση.
ΔΗΜ: Δεν καταλαβαίνω γιατί σας φοβίζουν οι εκλογές. Αν πιστεύετε ότι είστε δημοφιλείς, ότι η πολιτική σας έχει αποδοχή στην κοινωνία γιατί να μην πάτε με αφορμή την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας σε εκλογές;
Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ: Αν πιστεύαμε λοιπόν ότι είμαστε δημοφιλείς και έχουμε αποδοχή να αποδεχόμαστε κάθε φορά το αίτημα της αντιπολίτευσης για παράδειγμα τον Σεπτέμβριο του ΄12 να ξαναπάμε σε εκλογές και μετά μπορεί να το διατυπώσει όπως το διατύπωσε, τον Δεκέμβριο του ΄12 και να ξαναπάμε σε εκλογές. Γι αυτό έχουμε το σύνταγμά μας και το σύνταγμα ορίζει πότε γίνονται εκλογές. Αν υπήρχαν από τη δική μας την πλευρά οι 180 οι οποίοι λέγανε “εμείς θα ψηφίσουμε όποιον πρόεδρο της Δημοκρατίας να είναι ”είτε από την άλλη πλευρά υπήρχαν οι 120 που θα λέγανε ότι “όποιον και να πείτε εμείς δεν θα ψηφίσουμε” η συζήτηση θα ήταν αποσαφηνισμένη.
Η συζήτηση λοιπόν δεν είναι αποσαφηνισμένη και παραμένει κρίσιμη απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου ακριβώς γιατί οι Έλληνες βουλευτές υπεύθυνα φερόμενοι περιμένουν να διεξάγουν οργανωμένα τη συζήτηση αυτή. Δηλαδή να ακούσουν τις προτάσεις της κυβέρνησης για το πρόσωπο, να ακούσουν τις προτάσεις της αντιπολίτευσης για το πρόσωπο αν υπάρξουν τέτοιες προτάσεις. Αυτό γιατί δεν το θέτουμε στη συζήτηση, ο κ. Τσίπρας γιατί δεν προτείνει ένα πρόσωπο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας;
Ο κ. Τσίπρας με αυτό που κάνει βάζει μια αίρεση και λέει εγώ θα μπω στην συζήτηση μόνο εάν διαλυθεί η Βουλή. Δεν λέει αυτό το σύνταγμά μας, το σύνταγμά μας λέει διεξάγεται η συζήτηση, η Βουλή προσπαθεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας αν δεν τα καταφέρει οδηγούμαστε σε εκλογές. Ο κ. Τσίπρας για μια ακόμη φορά όλη η λογική του είναι μια λογική διαστροφής των συνταγματικών διατάξεων. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση έχει θεσμικό ρόλο, δεν είναι κανένα περιθωριακό κόμμα, δεν είναι κανένα γκρουπούσκουλο της άκρας Αριστεράς και το ρόλο της τον αναθέτει το σύνταγμα.
Για τον ιό Έμπολα
Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ: Έχουν γίνει αρκετά πράγματα, ουσιαστικά γίνονται εκπαιδεύσεις αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία προκειμένου να υπάρχει σε εγρήγορση το προσωπικό το οποίο θα χειριστεί αν υπάρξει ένα κρούσμα στα επείγοντα περιστατικά το οποίο θα εμφανιστεί εκεί. Εξακολουθεί να γίνεται και γίνεται με ακόμα καλύτερο τρόπο από ότι γινότανε έλεγχος κατά την έξοδο από τις τρεις αυτές χώρες . Ελέγχθηκαν 137 χιλιάδες επιβάτες οι οποίοι ήταν να αναχωρήσουν με αεροπορικές γραμμές από τις τρεις αυτές χώρες προς διάφορα μέρη του κόσμου, από τις 137 χιλιάδες σταματήσανε 77 επιβάτες θεωρώντας ότι ήταν ύποπτα κρούσματα. Από τους 77 κανένα δεν ήταν κρούσμα. Επομένως υπάρχει ήδη μια διαδικασία ελέγχου της εξόδου. Υπάρχει μια διαδικασία έλεγχου εισόδου, εμείς ήδη αυτή τη στιγμή επειδή δεν έχουμε απευθείας πτήσεις κάνουμε έλεγχο στις πτήσεις που έχουν ανταπόκριση από τις χώρες αυτές. Ο έλεγχος αυτός είναι δεύτερος συμπληρωματικός έλεγχος γιατί έχουν περάσει τον έλεγχο εξόδου. Υπάρχει ένας έλεγχος και έχουν φύγει οι σχετικές εγκύκλιοι για τα λιμάνια όπου βέβαια και εκεί οι πιθανότητες σε εμάς είναι σχετικά μικρές γιατί ο χρόνος του να ξεκινήσει ένα πλοίο από τις χώρες της Δυτικής Αφρικής και να φτάσει στον Πειραιά έχει περάσει η περίοδος επώασης. Γίνεται μια υγειονομική διαχείριση σε ότι αφορά τις παράνομες εισόδους δηλαδή τα άτυπα σημεία εισόδου. Στο σημείο αυτό υπάρχει στενή συνεργασία με το Στρατό, με την Αστυνομία και το Λιμενικό. Έχουν δοθεί οδηγίες, έχουν γίνει εκπαιδεύσεις για τον χειρισμό ενδεχόμενων υπόπτων κρουσμάτων στις περιπτώσεις παρανόμων μεταναστών. Ταυτόχρονα προχωρούμε στην πρόσληψη 60 υγειονομικών για να ενισχύσουμε και τα κέντρα πρώτης υποδοχής αλλά και τις ομάδες που θα έρχονται για πρώτη φορά σε έλεγχο με τους μετανάστες αλλά και τα σημεία εισόδου σε λιμάνια και αεροδρόμια. Έχει γίνει προμήθεια υγειονομικού υλικού, γίνεται και πρόσθετη προμήθεια στολές, γάντια μάσκες και ότι άλλο χρειάζεται. Επομένως υπάρχουν μια σειρά από μέτρα που έχουν ληφθεί ήδη και λαμβάνονται.