Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κος Χρήστος Μαντάς , μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Κεντρικό Μαγκαζινο” με τη δημοσιογράφο Λίζα Δουκακάρου.
Μεταξύ άλλων, δήλωσε:
Για την συμφωνία και τις τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ
Χ.ΜΑΝΤΑΣ: Πρέπει να δούμε πως ακριβώς θα εξελιχθεί και η διαδικασία στην Βουλή και πως θα αποτυπωθεί όλη αυτή κατάσταση. Βεβαίως υπάρχουν οι δημόσιες δηλώσεις και οι δημόσιες τοποθετήσεις αυτό όμως που ενδιαφέρει τον κόσμο είναι ότι μπροστά σε έναν επώδυνο συμβιβασμό, που αναγκαστήκαμε να κάνουμε μπροστά στο ενδεχόμενο της άτακτης χρεοκοπίας, η επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αυτόν τον επώδυνο συμβιβασμό όμως με μια πολύ εντατική προσπάθεια η οποία και στην Βουλή θα επιχειρηθεί να αποτυπωθεί ως κατεύθυνση αλλά και στην συνέχεια με συγκεκριμένα μέτρα, ήδη ξέρετε ότι αυτή την ώρα για παράδειγμα στο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης γίνεται ένα κυβερνητικό συμβούλιο οικονομικής πολιτικής με την παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής ανάπτυξης για αυτά τα σκληρά ζητήματα που αφορούν τους αγρότες…
ΔΗΜ.: Λέτε ότι προσπαθούν να βρεθούν δρόμοι για να απαλυνθούν λίγο αυτές οι εντυπώσεις
Χ.ΜΑΝΤΑΣ: Όχι δεν μιλάμε για εντυπώσεις, μιλάμε ότι είναι πράγματι ένα ανοιχτό στοίχημα και μια ανοιχτή πρόκληση για μια κυβέρνηση με κορμό της Αριστεράς πως σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες ενός επώδυνου συμβιβασμού θα μπορέσει να ανταποκριθεί.
Υπάρχουν σημεία που είχαμε έστω μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, κάποιους επιμέρους πιο ήπιους συμβιβασμούς. Για παράδειγμα από τα μέτρα τα οποία παρθήκανε πίσω το 5 ευρώ ενώ επιμένανε στο 5 ευρώ για την εξέταση στα νοσοκομεία. …Στην δημοσιονομική προσαρμογή φαίνεται να υπάρχει μια πιο ήπια δημοσιονομική προσαρμογή, υπάρχει το ζήτημα του επενδυτικού πακέτου που ανεξάρτητα από το που προέκυψε και πως προέρχεται είναι πράγματι μια ανοιχτή πρόκληση πως αυτό θα αξιοποιηθεί και σε ποια κατεύθυνση και βεβαίως υπάρχει και το ζήτημα του χρέους που αναφέρεται στην κοινή δήλωση της 12ης Ιουλίου και το οποίο είναι το επόμενο στάδιο.
Υπάρχει αυτός ο δύσκολος και επώδυνος συμβιβασμός , εγώ θέλω να πω ότι δεν γίναμε ξαφνικά νεοφιλελεύθεροι ούτε ασπαστήκαμε τα δόγματα του νεοφιλελευθερισμού ούτε τα μέτρα του ούτε τις κατευθύνσεις του. Συνεπώς σε αυτό το πλαίσιο παλεύουμε , σε αυτό το πλαίσιο προσπαθούμε, είναι σεβαστές οι όποιες διαφοροποιήσεις, ενστάσεις, αρνητικές τοποθετήσεις κλπ αλλά τα διλήμματα τα βάζει η ίδια η ζωή.
Ερωτηθεις αν πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει ως κυβέρνηση μειοψηφίας στην περίπτωση που καταψηφίσουν οι διαφωνούντες βουλευτές ή θα πάμε σε εκλογές
Χ.ΜΑΝΤΑΣ: Δεν νομίζω ότι αν μπαίνουν στείρα τα σενάρια των εκλογών απαντούν ή βοηθούν οτιδήποτε. Όμως αντικειμενικά όταν στις κρίσιμες αποφάσεις μιας κυβέρνησης δεν υποστηρίζεται από το σύνολο της κοινοβουλευτικής της ομάδας τότε είναι ανοιχτές οι εξελίξεις. Δεν μπορεί αυτό να συνεχιστεί άλλωστε και από την πλευρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης βλέπετε τις διεργασίες οι οποίες γίνονται και ουσιαστικά υπάρχει μια προετοιμασία να κλείσει η συμφωνία και να αρχίσει η αντιπολίτευση.
Όταν λέω ότι είναι ανοιχτές οι εξελίξεις είναι μακριά από εμάς οποιοδήποτε σενάριο κυβέρνησης εθνικής ενότητας ή ειδικού σκοπού, το έχει ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατηγορηματικά διατυπώσει αυτό το πράγμα.
Εννοώ ανοιχτές εξελίξεις για εκλογική διαδικασία την οποία δεν θέλουμε αλλά εάν προκύψει αντικειμενικά προφανώς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι.
ΔΗΜ.: Εφόσον μια σειρά στελεχών καταψηφίσουν υπάρχει περίπτωση διαγραφής από την Κοινοβουλευτική Ομάδα;
Χ.ΜΑΝΤΑΣ: Υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες για αυτό και θα τηρηθούν. Προβλέπονται από τον κανονισμό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και το καταστατικό του κόμματος. Αλλά το θέμα δεν είναι τυπικά πως γίνεται, το θέμα είναι αν υπάρχει ουσιαστική διάσταση. Έχουμε ήδη προγραμματισμένο ένα συνέδριο στο τέλος του Φθινοπώρου και νομίζω ότι είναι αντικείμενο όλης της διαδικασίας αυτής το πώς ακριβώς θα διευθετηθεί αυτό το εσωκομματικό ζήτημα .
Ερωτηθείς ποια πιστεύει ότι είναι η θέση των εταίρων απέναντι στο ζήτημα των εκλογών
Χ.ΜΑΝΤΑΣ: Αυτό που πρέπει να πούμε αυτή τη στιγμή είναι ότι πολλοί σκληροί κύκλοι νεοφιλελεύθεροι, στην Γερμανία εκδηλώνεται αυτό συγκεκριμένα , δεν θέλουν ούτε να κλείσει αυτή η συμφωνία συνεπώς κάθε στιγμή μπορεί να έχουμε αντιρρήσεις ή παρεμβάσεις για το ένα ή το άλλο θέμα αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί όταν αποφασίσει μια κυβέρνηση μέσα από τις συνταγματικές της διαδικασίες ότι για παράδειγμα θα πάει σε εκλογές δεν μπορεί αυτό να εμποδιστεί με κανένα τρόπο. Βεβαίως παρεμβάσεις ή πιέσεις εκδηλώνονται συνεχώς, αυτό έχει γίνει φανερό σε όλο τον κόσμο, δεν είναι κάτι κρυφό αλλά δεν μπορούν οι συνταγματικές διαδικασίες, αν ανοίξουν τέτοιες διαδικασίες, να εμποδιστούν σε καμία περίπτωση.