Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κος Χριστόφορος Βερναρδάκης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην έκτακτη εκπομπή και στη δημοσιογράφο Κέλλυ Κοντογεώργη.
Μεταξύ άλλων, δήλωσε:
Με αφορμή την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να μειώσει τις αποδοχές και τα προνόμια όλου του πολιτικού προσωπικού και τη φορολόγηση των αποδοχών τους
Χ.ΒΕΡΝΑΡΔΑΚΗΣ: Είναι μια ιδέα η οποία υπήρχε εδώ και δέκα μέρες περίπου αλλά χθες μορφοποιήθηκε. Η ιδέα δεν πάρθηκε ξαφνικά …
Ο νόμος κατατέθηκε ήδη στην Διαύγεια για διαβούλευση μέχρι αύριο το απόγευμα, θα ληφθούν υπόψη οι αντιρρήσεις οι οποίες θα υπάρξουν και κατόπιν από την Πέμπτη παίρνει την οδό προς το κοινοβούλιο έτσι ώστε την επόμενη εβδομάδα ανάλογα με τον προγραμματισμό που θα υπάρχει, να ψηφιστεί. Ο νόμος προβλέπει, σε ότι αφορά τους βουλευτές, την εξομοίωση της φορολογίας τους με βάση την φορολογία όλων των φυσικών προσώπων. Μέχρι τώρα αυτό δεν ίσχυε, υπήρχε μια μεγάλη φορολογική απαλλαγή, φορολογική ατέλεια των βουλευτών και στη φορολόγηση αυτή θα περιλαμβάνεται και οι αποζημιώσεις από τη συμμετοχή στις κοινοβουλευτικές επιτροπές που μέχρι τώρα ήταν ένα επίδομα που δεν φορολογούταν. Ήταν μια καθαρή αμοιβή αρκετά σημαντική πολλές φορές, υπάρχουν περιπτώσεις που έφτανε και ξεπερνούσε τα 1.000 € το μήνα. Αυτή είναι η βασική αλλαγή που αφορά τους βουλευτές αλλά ο νόμος δεν αναφέρεται μόνο στους βουλευτές αναφέρεται στις μηνιαίες αποζημιώσεις των μη κοινοβουλευτικών υπουργών, αναπληρωτών υπουργών, υφυπουργών, γενικών και ειδικών γραμματέων οι οποίες μειώνονται κατά 15%.
Από εκεί και πέρα έχουμε μια διαφοροποίηση των αμοιβών των διοικητών και των μελών των διοικητικών συμβουλίων όλων των νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου οι οποίες αμοιβές προσαρμόζονται στις αμοιβές των μη κοινοβουλευτικών υπουργών κατά ένα ανώτατο όριο και επίσης έχουμε την προσαρμογή των μηναίων αποζημιώσεων των ανεξάρτητων αρχών και των διοικητικών συμβουλίων τους στα όρια των αποδοχών του προέδρου του Αρείου Πάγου. Επομένως έχουμε μια συνολική ρύθμιση που αφορά το ανώτερο πολιτικό προσωπικό της χώρας στις διάφορές βαθμίδες στελέχωσης που έχει. Μια μεσοσταθμική μείωση των αποδοχών είναι γύρω στο 35%.
Ερωτηθείς αν το νομοσχέδιο αυτό σχετίζεται με τις διαπραγματεύσεις
Χ.ΒΕΡΝΑΡΔΑΚΗΣ: Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τις διαπραγματεύσεις, αυτό είναι απόφαση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Δεν σχετίζεται με τις διαπραγματεύσεις με την έννοια ότι μπήκε ποτέ σε κάποιο τραπέζι, σχετίζεται όμως εμμέσως υπό την έννοια ότι πράγματι σε μια δύσκολη εποχή για τον ελληνικό λαό και για τους εργαζόμενους όλους είναι αδιανόητο να μην έχεις στοιχειώδεις κανόνες αναλογικής ισότητας και συνεισφοράς στα δημοσιονομικά βάρη. Είναι τελείως παράλογο και άδικο να συζητάς την φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος αλλά να μην συζητάς την φορολόγηση του βουλευτικού εισοδήματος. Υπό την έννοια αυτή βεβαίως έχει μια έμμεση συνάρτηση υπό την έννοια ότι πρέπει να δοθεί ένα μήνυμα ότι τα βάρη είναι αναλογικά και ο καθένας συνεισφέρει με βάση τις δυνατότητές του σε αυτή την κατάσταση.
Ερωτηθεις πόσο θα είναι το οικονομικό αποτέλεσμα από τις περικοπές αυτές
Χ.ΒΕΡΝΑΡΔΑΚΗΣ: Ο υπολογισμός δεν έχει γίνει ακόμα γιατί τώρα ετοιμάζεται, δηλαδή μέχρι το απόγευμα νομίζω ότι θα έχουμε μια πρώτη εικόνα από το λογιστήριο του τι σημαίνει δημοσιονομικά σαν πρόβλεψη αυτή η ρύθμιση. Δεν είναι τόσο το δημοσιονομικό όφελος, που υπάρχει και αυτό αλλά δεν είναι εκεί το μεγάλο ζήτημα, το περισσότερο είναι το πολιτικό και το συμβολικό σε αυτή την ιστορία και είναι κάτι το οποίο θα έπρεπε να έχει συμβεί εδώ και αρκετό καιρό. Κάλλιο αργά παρά ποτέ.
ΔΗΜ: Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι ο πρωθυπουργός θέλει να ικανοποιήσει το κοινό αίσθημα, είναι σαν ισοδύναμο όλων αυτών των μέτρων που θα έρθουν. Θέλει να αμβλύνει τις εντυπώσεις και τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει η συμφωνία και να κερδίσει τις εντυπώσεις του κόσμου.
Χ.ΒΕΡΝΑΡΔΑΚΗΣ: Ακόμα και έτσι να είναι γιατί αυτό όμως είναι κάτι το επιλήψιμο! Προφανώς ισχύει και αυτό, όταν θα έχουμε μπροστά μας μια συμφωνία, θα δούμε πόσο βαριά ή λιγότερο βαριά μπορεί να είναι γιατί έχουμε δημιουργήσει διάφορες διεξόδους έτσι ώστε να αμβλυνθούν διάφορα μέτρα αλλά ανεξαρτήτως του πόσο βαριά είναι μια συμφωνία δεν πρέπει να δοθεί από το υπουργικό σύστημα και από τον πρωθυπουργό ότι υπάρχει μια αναλογική συμμετοχή στα βάρη μιας λιτότητας;
Είναι απαραίτητο αυτό το πράγμα να γίνει γιατί θα πρέπει το πολιτικό σύστημα να δίνει και ένα υπόδειγμα μιας συμπεριφοράς, προφανώς ισχύει.
Χ.ΒΕΡΝΑΡΔΑΚΗΣ: Δεν θέλω να το περιορίζουμε μόνο στους βουλευτές. Είναι μια αδικία όλες αυτές οι ρυθμίσεις να επικεντρώνονται πάντοτε στην Βουλή και στους βουλευτές. Στο νομοσχέδιο αυτό το μόνο το οποίο μπαίνει ως προς τους βουλευτές είναι η εξομοίωση τους η φορολογική με τα υπόλοιπα φυσικά πρόσωπα, το υπόλοιπο νομοσχέδιο αφορά όλη τη διάρθρωση του στελεχιακού πολιτικού προσωπικού το οποίο μπορεί να είναι από πρόεδροι Ανεξάρτητων Αρχών, μέλη Διοικητικών Συμβουλίων, στελέχη των ΔΕΚΟ, υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί και ειδικοί γραμματείς.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα υπάρχουν αντιδράσεις από το πολιτικό προσωπικό για το νομοσχέδιο αυτό
Χ.ΒΕΡΝΑΡΔΑΚΗΣ: Η εκτίμηση είναι ότι δεν θα υπάρξει κάποια σοβαρή αντίδραση γιατί δεν νομίζω ότι μπορεί να θεμελιωθεί, τουλάχιστον ηθικά, μια αντίδραση. Δηλαδή αν ο μισθός του αναπληρωτή υπουργού μειωθεί κατά 15% και εγώ ξινίσω τα μούτρα μου είναι λόγος αυτός για να δημιουργηθεί ένα ζήτημα σύγκρουσης και έντασης; Δηλαδή μπορώ εγώ να θεμελιώσω μια σοβαρή αντίρρηση σε αυτή την πρωτοβουλία μόνο και μόνο επειδή θίγεται το ατομικό μου εισόδημα;
Εγώ δεν πιστεύω ότι υπάρχει κανένας άνθρωπος του πολιτικού προσωπικού της χώρας ο οποίος θα είχε αντίρρηση θεμελιωμένη σε αυτή την πρωτοβουλία, αντιθέτως μάλιστα νομίζω ότι είναι μια πρωτοβουλία η οποία συντείνει στο να υπάρξει ένα μίνιμουμ σεβασμού και αυτοσεβασμού του πολιτικού συστήματος και μια αποκατάσταση σχετική, γιατί δεν είναι το μόνο πράγμα που πρέπει να κάνει, της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος απέναντι στην κοινωνία.
Ερωτηθείς αν υπήρξαν περισσότερες αξιώσεις από το κουαρτέτο των δανειστών για τα θέμα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Χ.ΒΕΡΝΑΡΔΑΚΗΣ: Στα θέματα των αρμοδιοτήτων του υπουργείου δηλαδή στα θέματα του αφορούν την δημόσια διοίκηση όχι δεν υπήρξε.
Η διαπραγμάτευση κύλησε ομαλά, γίνανε αποδεκτές οι εισηγήσεις που είχαμε. Η διαπραγμάτευση κύλησε σε χαλαρό επίπεδο και συναινετικό δεν ήταν η αιχμή του δόρατος η δημόσια διοίκηση. Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι ο δημόσιος τομέας έχει χάσει τα τελευταία πέντε χρόνια γύρω στους 350 χιλιάδες ανθρώπους δηλαδή είναι ο μικρότερος δημόσιος τομέας που υπάρχει σήμερα σε όλο τον κόσμο. …Έχουμε τεράστιες ελλείψεις δηλαδή υπάρχουν δομές του δημοσίου που δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Ούτε δημοσιονομικά στέκει μια μείωση …
Υπήρξε μια συμφωνία και στο δικό μας το πρόγραμμα το άμεσο για τον επόμενο χρόνο , δεν θα έχουμε ούτε μειώσεις προσωπικού ούτε μειώσεις μισθών, αντιθέτως μάλιστα με το μισθολόγιο που έχει επεξεργαστεί ήδη το Γενικό Λογιστήριο του κράτους για 314 χιλιάδες ανθρώπους του δημοσίου θα υπάρξουν και μικρές αυξήσεις οι οποίες αυτοχρηματοδοτούνται από τις επιμέρους ρυθμίσεις που θα γίνουν.
Επειδή ακριβώς, ευτυχώς ή δυστυχώς, παραλαμβάνουμε αυτή τη στιγμή ένα δημόσιο τομέα ο οποίος βρίσκεται σε μεγάλη κρίση, ευτυχώς από αυτή την άποψη, δεν θα έχει καμία περαιτέρω μείωση ούτε μισθολογική ούτε αριθμητική. Αντιθέτως το στοίχημα το οποίο υπάρχει είναι ένας δομικός εξορθολογισμός που αφορά τις προσλήψεις, που αφορά την κινητικότητα έτσι ώστε να καλυφθούν κενές ειδικότητες και θέσεις ανά οργανισμό που υπάρχουν μέσα στο δημόσιο, να καλυφθούν με κάποιες περιορισμένες προσλήψεις, να καλυφθούν δομικές ανάγκες του δημοσίου.
Ξεκινάμε από τη βάση ότι αυτό που υπάρχει σήμερα είναι κατοχυρωμένο και από εδώ και πέρα πάμε να δούμε τι μπορούμε να φτιάξουμε.