Η κυβερνητική εκπρόσωπος, κα Όλγα Γεροβασίλη, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «901 Κεντροαριστερά στα FM” με το δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο.
Μεταξύ άλλων, δήλωσε:
Ερωτηθείσα αν θα υπογραφεί μια συμφωνία ή μια συμφωνία γέφυρα
Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει θέμα επιτακτικό προαπαιτούμενων μέτρων σε μια δεύτερη ψηφοφορία. Ακούστηκαν διάφορα, λέχθηκαν διάφορα, γράφτηκαν απόψεις, υπάρχουν οι γνωστές απόψεις του κ. Σόιμπλε που έρχονται απέξω και επιμένουν αλλά εν πάση περιπτώσει μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να προκύπτει κάτι που να είναι σε αυτή την κατεύθυνση. Επομένως έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι η διαπραγμάτευση εξελίσσεται ομαλά και ότι η συμφωνία με τα χρονοδιαγράμματα τα οποία έχουν συμφωνηθεί στην Σύνοδο Κορυφής θα προχωρήσει μέχρι την τελική ψήφιση στο ελληνικό κοινοβούλιο και στα άλλα ευρωπαϊκά όπου απαιτείται ούτως ώστε περίπου στις 18 Αυγούστου να είναι τελειωμένη διαδικασία.
Αυτό είναι το χαραγμένο χρονοδιάγραμμα και νομίζω ότι αυτό θα συμβεί, πάντα βεβαίως κρατώντας τις επιφυλάξεις μας διότι όπως αντιλαμβάνεστε σε μια διαπραγμάτευση η οποία έχει δύσκολα σημεία, έχει έντονες διαβουλεύσεις αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί κάποιος να το πει με βεβαιότητα. Σας λέω τις εκτιμήσεις από την πορεία μέχρι σήμερα, το καλό κλίμα που υπάρχει στις συζητήσεις και βεβαίως τη διάθεση που δείχνουν και οι θεσμοί προκειμένου αυτό να γίνει μέσα σε αυτό το χρονικό περιθώριο.
Ερωτηθείσα αν υπάρχει κάποιο θέμα από αυτά που είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όπου η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω
Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Φαίνεται, γιατί υπάρχει μια πιο λογική συζήτηση, ότι για κάθε θέμα το οποίο η κυβέρνηση δεν θέλει να προχωρήσει σε μια επιλογή υπάρχουν συζητήσεις εναλλακτικών λύσεων. Δεν γίνεται δηλαδή με έναν απόλυτο τρόπο όπως έχουμε ζήσει μέχρι σήμερα. Πραγματικά υπάρχουν σημεία τα οποία είναι δύσκολα.
ΔΗΜ: Ένα τέτοιο για παράδειγμα είναι η φορολόγηση των αγροτών, γίνεται προσπάθεια να πάει πιο πίσω για να υπάρχει περισσότερος χρόνος για διαβούλευση;
Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Στην συνολική λογική αυτού του πακέτου που είναι για τρία χρόνια αλλά δυστυχώς κουβαλάει πάνω του και φορτία 15 μηνών πριν δηλαδή στα αλήθεια πρόκειται για ένα πακέτο για να αντιμετωπίσει ζητήματα 4,5 ετών, γίνεται μια προσπάθεια εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, της διαπραγματευτικής ομάδας, πραγματικά να υπάρχει μια κατανομή στο χρόνο προκειμένου να ελαττωθούν κατά το δυνατόν οι επιπτώσεις των υφεσιακών μέτρων και να είναι πιο εμπροστοβαρή ότι έρχεται ως αντισταθμιστικό ή βοηθώντας αναπτυξιακό δρόμο.
Έχει μια μεγάλη σημασία το πώς θα κατανεμηθούν αυτά μέσα στα τρία χρόνια με την έννοια την δυναμικής μιας οικονομίας που μπορεί να αναπτυχθεί μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια και ενδεχομένως θα ανοίξει η συζήτηση για το χρέος εγκαίρως.
Ερωτηθείσα αν η πορεία της κυβέρνησης θα εξαρτηθεί από τις ψήφους που θα λάβει το βράδυ της ψηφοφορίας
Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Προφανώς (οι διαφωνούντες) θα καταψηφίσουν …δεν φαντάζομαι ότι θα συμβεί κάτι άλλο. Είναι μια άποψη η οποία οργανώνεται αυτή τη στιγμή και συγκροτεί μια τελείως διαφορετική στρατηγική αντιμετώπισης του ζητήματος εκτός ΕΕ. Επομένως λογικό είναι ότι δεν θα ψηφίσουν και τη συμφωνία, από εκεί και πέρα πρέπει να το πούμε σαφώς, δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να περάσει σε εκλογές.
Δεν σχεδιάζει εκλογές, δεν είναι αυτό που μας απασχολεί αυτή τη στιγμή, όταν όμως συζητάμε προφανώς συζητάμε και για πιθανότητες οι οποίες βεβαίως όταν υπάρξουν λόγοι οι οποίοι επιβάλλουν μια εκλογική αναμέτρηση λογικά και θα γίνει. Είναι άλλο πράγμα σχεδιάζω εκλογές και είναι άλλο πράγμα ότι σκέπτομαι για όλα τα ενδεχόμενα.
ΔΗΜ: Αν οι βουλευτές της συμπολίτευσης είναι πάλι στους 123 -125 είναι λόγος εκλογών;
Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η αποδυνάμωση της κυβέρνησης η οποία να μην μπορεί από μόνη της να ψηφίζει και να περνάει νόμους είναι προφανώς ένα ζήτημα το οποίο βάζει τη σκέψη των εκλογών. Δεν μπορώ να σας απαντήσω αυτή τη στιγμή ποιο είναι αυτό το όριο που θα καθορίσει, σημασία έχει αν έχεις ή δεν έχεις μια πλειοψηφία με την οποία να μπορείς να κυβερνήσεις. Το 120 ανοίγει άλλα ζητήματα και το 150 έτσι κι αλλιώς δεν υπήρχε από την προηγούμενη φορά. Η συμφωνία θα ψηφιστεί και θα στηριχτεί από κόμματα της αντιπολίτευσης αυτό μπορεί και να ξανασυμβεί αλλά προφανώς δεν είναι ένας τρόπος ο οποίος μπορεί να πάει πάρα πολύ μακριά εύκολα. Με την έννοια ότι ένα κόμμα της αντιπολίτευσης που σήμερα στηρίζει μια συμφωνία διότι αντιλαμβάνεται την πολύ μεγάλη αναγκαιότητα αργότερα πιθανώς σε έναν εφαρμοστικό νόμο να αποφασίσει να διαφωνήσει και να μην τον στηρίξει. Δεν μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να ταλανίζεται μέσα σε αυτό.
Επομένως αναλόγως θα τα αντιμετωπίσουμε όλα αλλά δεν είναι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση η οποία θα σχεδιάσει αυτή τη στιγμή εκλογές.
Για τις διαφορετικές απόψεις της Αριστερής πλατφόρμας
Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είναι σίγουρο ότι δύο στρατηγικές διαφορετικές, δύο πολιτικές απόψεις διαφορετικές, δύο σχέδια διαφορετικά δεν μπορεί να υπηρετηθούν από τον ίδιο φορέα. Μπορούν στο επίπεδο που όταν αυτός ο φορέας δεν είναι ταυτόχρονα και σε κυβέρνηση. Είναι άλλο πράγμα να είμαστε στην αντιπολίτευση και να έχουμε διαφορετικές απόψεις και αυτές οι απόψεις υπήρχαν στο ΣΥΡΙΖΑ και πάντα διατυπωνόντουσαν, αλλά σήμερα υπουργοί αυτής της κυβέρνησης που ήταν αυτής της πολιτικής άποψης αποχώρησαν διότι προφανώς δεν μπορούν να είναι υπουργοί και να στηρίξουν μια πολιτική την οποία δεν πιστεύουν.
Ερωτηθείσα αν φοβάται τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ
Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η λέξη διάσπαση έχει μια φόρτιση και φέρνει τραυματικές εικόνες στην Αριστερά και δεν είναι ευχάριστη σε κανέναν. Αυτό που συνέβη σε αυτό το διάστημα είναι τραυματικό και για τις δύο πλευρές. Έχει αρχίσει η προετοιμασία ενός συνεδρίου όπου είναι και ο ορθός δρόμος για να συζητηθούν και να αντιμετωπιστούν όλα αυτά.
Ερωτηθείσα αν θα υπάρξει συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Πανούση
Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν είμαι σε θέση να σας πω σε μια σύσκεψη ο πρωθυπουργός τι θα πει ιδιαιτέρως με τον κάθε υπουργό αλλά δεν νομίζω ότι γεννάται σήμερα ένα τέτοιο ιδιαίτερο θέμα.
Με αφορμή τη σημερινή μεταναστευτική σύσκεψη
Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτός είναι και ο σκοπός αυτής της σύσκεψης προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να υπάρξει η μάξιμουμ αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος το οποίο στα αλήθεια δεν έχει οριστική λύση. Πρέπει όμως να γίνονται όλα τα βήματα προκειμένου να αντιμετωπίζεται κατά το δυνατόν καλύτερο τρόπο, αυτό το νόημα έχει αυτή η σύσκεψη.