O ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κος Νίκος Ανδρουλάκης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Secret” με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Κουνιά και τον Σταύρο Παπαντωνίου.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Για την διαπραγμάτευση και το κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη

Ν.ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Καταρχάς το θέμα το μείζον είναι να κλείσει μια συμφωνία τέτοιου τύπου που να δίνει μια προοπτική. Μια προοπτική στην οικονομία, να ηρεμήσουν λίγο τα πράγματα από όλα αυτά που συνέβησαν το τελευταίο διάστημα που οδήγησαν και οδηγούν την οικονομία σε συρρίκνωση. Σε μια κατάσταση όπου θα πληρώσει ο ελληνικός λαός πολύ ακριβότερα το μάρμαρο από ότι θα μπορούσε αν υπήρχε μια συμφωνία από τις 20 Φλεβάρη. Χωρίς δημιουργικές ασάφειες, χωρίς διαπραγματεύσεις οι οποίες αιωρούνταν από την πραγματικότητα και χωρίς το show του κ. Βαρουφάκη ο όποιος δεν μπορεί να αναλάβει μονός του τις ευθύνες, κάποιος τον πρότεινε να έχει αυτή τη θέση και αυτός είναι ο πρωθυπουργός. Και κάποιοι άλλοι βέβαια είχαν την ίδια στρατηγική που είχε και ο κος Βαρουφάκης. Δεν μπορούμε σήμερα να λέμε ότι για όλα φταίει ο κος Βαρουφάκης διότι υπάρχουν συνολικές ευθύνες.

Τώρα το θέμα είναι να υπάρχει μια τέτοια συμφωνία όπου να ηρεμήσουν οι πολίτες, η κοινωνία, να αίρονται σιγά-σιγά οι δεσμεύσεις και τα κριτήρια που υπάρχουν στον τραπεζικό τομέα για να βοηθηθεί η πραγματική οικονομία, να βοηθηθεί ο τομέας του τουρισμού ο οποίος έχει πληγεί ιδιαίτερα τον μήνα Ιούλιο.

 

Ν.ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Εγώ σήμερα βρίσκομαι στην Μυτιλήνη για το θέμα το μεταναστευτικό γιατί πήγα στα δυο κέντρα κράτησης για να δω τις συνθήκες και να ενημερωθώ και ως ευρωβουλευτής για το τι συμβαίνει το τελευταίο διάστημα, και βλέπω ότι και εδώ, δηλαδή σε περιοχές όπου υπήρχε πολύ μεγάλο ρεύμα εσωτερικού τουρισμού υπάρχει κάμψη, και είναι λογικό. Διότι όταν υπάρχουν capital control, όταν υπάρχει ανασφάλεια και οι έλληνες οι ίδιοι περιορίζουν τον χρόνο των διακοπών τους και κάποιοι δεν έχουν την δυνατότητα να πάνε διακοπές.

Όλα αυτά είναι παρεπόμενα μια αν θέλετε στρατηγικής να βάζουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Έπρεπε μετά τις εκλογές ο πρωθυπουργός με τον αέρα που είχε μιας μεγάλης νίκης να κάνει μια συμφωνία η οποία θα περιείχε το χρέος, η οποία θα περιείχε μεταρρυθμίσεις, και η οποία δεν θα έφτανε την ελληνική οικονομία από το 1 δις που ήταν το e-mail Χαρδούβελη, 2 δις στην χειρότερη περίπτωση ώστε να κλείσει το πρόγραμμα, σήμερα ψηφίζονται μέτρα 13 δις. Διότι αυτά δεν θα τα πληρώσουν κάποιοι έξω από την Ελλάδα, θα τα πληρώσει ο ελληνικός λαός. Και θα τα πληρώσει ενώ συγχρόνως υπάρχει κάμψη και ύφεση. Άρα θα είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα.

Και επειδή με ρωτήσατε πως το βλέπουν και απ’ έξω, έχουν μεγάλη ευθύνη και οι ευρωπαίοι εταίροι μας. Διότι και οι ευρωπαίοι εταίροι μας κάνοντας την συμφωνία στις 20 Φλεβάρη δεν τα βαλαν τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση. Νόμιζαν ότι κι αυτοί κερδίζουν χρόνο. Και η κυβέρνηση νόμιζε ότι κέρδιζε χρόνο και οι εταίροι μας νόμιζαν ότι κερδίζουν χρόνο και τελικά ο μόνος που έχασε από αυτή την ιστορία ήταν ο ελληνικός λαός. Έπρεπε και οι ευρωπαίοι εταίροι μας εξ αρχής να δημοσιοποιήσουν τον χαρακτήρα της διαπραγμάτευσης και όχι να δεχτούν να γίνεται εκατέρωθεν επικοινωνιακό παιχνίδι μεταξύ Σόϊμπλε και Bαρουφάκη. Άρα να ξέρουμε την διάσταση των ευθυνών.

Έχουν τεράστια ευθύνη και οι ευρωπαίοι εταίροι μας και οφείλω να πω ότι ο μόνος που έβαλε τα πράγματα σε ένα αυλάκι εξ αρχής ήταν ο Γιουνκερ. Ο κος Σόϊμπλε έπαιξε άσχημο παιχνίδι εις βάρος της χώρας μας διότι δεν μπορεί σήμερα να υπάρχει κρυφή ατζέντα, να συζητάνε κάποιοι παράγοντες για το ζήτημα του time out, του Grexit... 

 

Ερωτηθείς μέχρι πότε το κόμμα του θα στηρίζει τον κ.Τσίπρα

Ν.ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Το κόμμα δεν στηρίζει τον κ. Τσίπρα, το κόμμα μας στηρίζει τη χώρα. Η χώρα αυτή τη στιγμή θέλει ευρύτατες συναινέσεις από όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου. Θέλει να υπάρχει μια συμφωνία ότι όλοι θα στηρίξουμε ένα πλαίσιο μεταρρυθμίσεων για να φύγει η χώρα από τον φαύλο κύκλο. Ποιος είναι ο φαύλος κύκλος; Όσοι κυβερνούνε λένε αλλά πριν τις εκλογές για να πάρουν την ψήφο του λαού και να κατακτήσουν στην εξουσία. Μετά το παίζουν υπεύθυνη δύναμη και αυτοί που είναι στην αντιπολίτευση τους αποδομούν για να κατακτήσουν πάλι την εξουσία. Ε! αυτός λοιπόν ο φαύλος κύκλος σε μια οικονομία όπου από το 2010, που πετάχτηκε εκτός αγορών, τέλει με τον φόβο της χρεοκοπίας και τον φόβο του Grexit πρέπει να τελειώνει. Πρέπει οι σοβαρές δυνάμεις του δημοκρατικού  τόξου να συμφωνήσουν σε ένα minimum πλαίσιο  μεταρρυθμίσεων ώστε με ευρύτατη κοινωνική συναίνεση να περάσουν και να υλοποιηθούν και να υπάρχει προοπτική.

Ερωτηθείς αν θα συμφωνούσε το ΠΑΣΟΚ σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας με το ΣΥΡΙΖΑ

Ν.ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Ακόμα και κυβέρνηση εθνικής ενότητας να μην υπάρξει που αν υπήρχε θα ήταν ένα πολύ καλό σενάριο διότι θα αναλάμβαναν όλοι τις ευθύνες τους. Αλλά ακόμη κι αν δεν υπάρξει, οφείλουν ως minimum σενάριο να βρεθεί συμφωνία ότι τα επόμενα χρόνια οποίος και να κυβερνάει να έχει σταθερό φορολογικό σύστημα, σταθερή στρατηγική στην υγεία, στην παιδεία και στην δημόσια διοίκηση και όχι ενώ η χώρα είναι με την πλάτη στον τοίχο ο καθένας να κάνει μικροκομματικά παιχνίδια με μόνο κίνητρο την κατάκτηση της εξουσίας.

Το έκανε ο κος Σαμαράς το ’12 με τα Ζάππεια που είδαμε μετά ότι μετατράπηκαν σε υπευθυνότητα και μέτρα και φόρους για τον ελληνικό λαό. Το έκανε ο κος Τσίπρας με ακόμη χειρότερο δηλαδή ενώ ήταν πρωθυπουργός  αντιπαλευότανε και τον εαυτό του δηλαδή ήταν και μνημονικός και αντιμνημονιακός. Κάτι που κάνει και τώρα και το οποίο βέβαια έχει κοντά ποδαρά.

Εγώ  λέω ότι όλοι, ότι υπάρχει στο δημοκρατικό τόξο, να συμφωνήσουν σε ένα minimum σχέδιο μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα τροχοδρομήσουν την χώρα τα επόμενα χρόνια σε ένα περιβάλλον ασφάλειας. 

Υπάρχουν τέσσερις κομβικοί τομείς. Είναι καταρχάς το φορολογικό σύστημα, δεν μπορεί να αλλάζει ανά 2-3 μήνες. Διότι δεν βοηθάει ούτε την επιχειρηματικότητα, ούτε τον στρατηγικό σχεδιασμό του καθένα από εμάς στην οικονομική του ζωή. Δεύτερον τον τομέα της παιδείας. Υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα στην παιδεία. Εκεί πρέπει να υπάρχει ένα σταθερό σχέδιο. Η υγεία που βλέπουμε ότι έχουν πέσει οι δαπάνες, υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα στο θέμα της υγείας. Διότι είχαμε μάθει να κάνουμε πολύ αυξημένες δαπάνες οι οποίες πολλές φορές ήταν ένας από τους λόγους που φτάσαμε δημοσιονομικά στον εκτροχιασμό. Και βέβαια η δημόσια διοίκηση.

 

Ερωτηθείς αν επιθυμεί και αν θεωρεί ότι χρειάζεται μια επανασυσπείρωση του χώρου της Κεντροαριστεράς

 

 

Ν.ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ η τοποθέτησή μου ήταν ότι πρέπει να υπάρχει μια προγραμματική συμφωνία όλων των κομμάτων που κινούνται στο χώρος της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας. Συμφωνούμε σε ένα πρόγραμμα και φτιάχνεται μια τρίτη λύση απέναντι στην ΝΔ και στο ΣΥΡΙΖΑ ως επιλογή του ελληνικού λαού όποτε και αν προκύψουν εκλογές. Θεωρώ εθνικό ζήτημα να υπάρχει ισχυρή δημοκρατική παράταξη όποτε αυτή η παράταξη έπνεε τα λοίσθια η χώρα έμπαινε σε περιπέτειες.  Πρέπει να υπάρξει αυτή η παράταξη με ένα σαφές ιδεολογικό πλαίσιο, προγραμματικό πλαίσιο στο χώρο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.

Αυτό μπορεί να γίνει μόνο από τα κάτω, δεν μπορεί να γίνει ούτε μεταξύ συνεννοήσεων οι οποίες είναι στο παρασκήνιο  αρχηγών , αρχηγίσκων, φίλων και γνωστών από το παρελθόν πρέπει να γίνει από τα κάτω. Πρέπει να  οργανωθεί ένας τέτοιος διάλογος για να προκύψει αυτό το πρόγραμμα και βέβαια να επισφραγιστεί με ένα συνέδριο ενοποίησης του προγράμματος αυτού κάτω από μια συμπαράταξη όλων αυτών των δυνάμεων.

 

ΔΗΜ: Και με νέο όνομα

 

Ν.ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Ας είναι και με ένα νέο όνομα, δεν είναι αυτό το ζήτημα. Το ζήτημα είναι το πρόγραμμα. Δεν πάσχει ο ελληνικός λαός από ονόματα ή από διάττοντες αστέρες. Πάσχει από ένα προοδευτικό πρόγραμμα που θα αντιμετωπίσει συγκεκριμένα ανοιχτά ζητήματα της κοινωνίας.

 

ΔΗΜ.: Σε αυτή τη συζήτηση εντάσσετε και το ΠΟΤΑΜΙ

 

Ν.ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ:  Σε όλους τους χώρους υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι

κινούνται στο πλαίσιο της σοσιαλδημοκρατίας και ιδιαίτερα στον χώρο των κόμματων αυτών. Και στο ΠΟΤΑΜΙ υπάρχουν δυνάμεις που μπορούν αν συμβάλουν και εκτιμώ ότι πρέπει να συμμετέχουν. Δηλαδή υπάρχουν άνθρωποι που όντως ανταποκρίνονται στο ιδεολογικό πλαίσιο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Ενεργές δυνάμεις οι οποίες μπορούν να συμβάλουν σε αυτό το πλαίσιο.

Το θέμα είναι να βάλουν στην άκρη τα προσωπικά κριτήρια που έχει ο καθένας, τις φιλοδοξίες και να βάλουν μπροστά το ευρύτερο σχέδιο, που είναι να υπάρχει ένα πρόγραμμα, μια τρίτη λύση μεταξύ αυτού που προβάλει ως λύση η ΝΔ και αυτού που προβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ.