O γενικός διευθυντής ΙΟΒΕ, κος Νίκος Βέττας, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «901 Κεντροαριστερά στα FM” με το δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Με αφορμή την έκθεση του ΙΟΒΕ

Ν. ΒΕΤΤΑΣ: Πράγματι ο συνολικός δείκτης μας πάει πίσω στο 2012, όταν υπήρχε η πολύ μεγάλη αβεβαιότητα για το πως θα πάνε τα πράγματα στη χώρα μας. Κι αυτό έγινε με έναν ενδιαφέροντα τρόπο. Ο δείκτης όσο αφορά τις προσδοκίες των νοικοκυριών βελτιώνονταν προεκλογικά όπως και πάντα προεκλογικά τα νοικοκυριά έχουν την ελπίδα ότι μια καινούρια κυβέρνηση θα βελτιώσει τα πράγματα, και μετεκλογικά για τους επομένους 1-3 μήνες. Οι επιχειρήσεις είχαν αντίθετα προσδοκίες που γινόντουσαν όλο και χειρότερα από το τέλος του ’14. Τους τελευταίους 2-3 μήνες υπήρξαν πολύ αρνητικές και οι προσδοκίες των νοικοκυριών.

Στην οικονομία αυτά τα οποία γίνονται σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, δηλαδή το τι πιστεύουμε σήμερα, οι προσδοκίες σήμερα θα προσδιορίσουν πως θα είναι τα πράγματα σε πολλούς μήνες από τώρα. Επί της ουσίας το ξέρουμε ότι τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για τους επομένους μήνες, αυτό πλέον  το έχουμε καταλάβει όλοι. Θα έχουμε πολύ χαμηλότερα εισοδήματα, θα έχουμε και υψηλή φορολογία, θα έχουμε το χειρότερο, πάλι αύξηση της ανεργίας.

Το ερώτημα είναι πόσο γρήγορα μέσα στην επομένη χρονιά, μέσα δηλαδή στο 2016, θα μπορέσει να γυρίσει η οικονομία. Είναι εφικτό να γυρίσει αλλά για να γυρίσει τότε, δηλαδή σε πολλούς μήνες από τώρα, πρέπει να υπάρξουν κινήσεις σταθεροποίησης τώρα.

 

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

 

Ν.ΒΕΤΤΑΣ: Γενικά πιστεύω ότι πολλές εκλογές δεν είναι κάτι καλό και οι χώρες οι οποίες έχουν έναν σταθερό εκλογικό κύκλο τον οποίο δεν τον παραβιάζουν, έχουν δει οφέλη από αυτό. Νομίζω ότι έχουν υπάρξει εκλογές και θα έπρεπε όσοι συμφωνούν από αυτή τη Βουλή να κάτσουν κάτω σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα, όταν οι επιχειρήσεις και κυρίως τα νοικοκυριά υποφέρουν, έχουν υποχρέωση να συνεννοηθούν.

Έχοντας όμως πει αυτό ακόμη κι αν κάποιος πάει σε εκλογές, εάν πάει σε εκλογές με ξεκάθαρους όρους, χωρίς λέω και ξελέω, χωρίς υπογράφω μια συμφωνία αλλά δεν την υποστηρίζω, δηλαδή αφήνοντας αυτή την αμφιβολία να κρέμεται πάνω από την οικονομία, θα μπορούσε και αυτό να είναι ένα είδος ξεκαθαρίσματος. Αλλά το σίγουρο είναι αυτό το οποίο από την αρχή της κρίσης από το ’09 μέχρι τώρα έχει δράσει απόλυτα διαβρωτικά για την ελληνική περίπτωση και αυτό μας ξεχωρίζει πολύ αρνητικά από το τι έγινε στην Ιρλανδία, το τι έγινε στην Κύπρο, στην Πορτογαλία, στην Ισπανία, στην Ιταλία, υπήρχε ένα ελάχιστο συναίνεσης.

Το οποίο λέει θα κάνω την κρίση ευκαιρία, να φτιάξω τα του οίκου μου, να φτιάξω μια εύρωστη οικονομία, να παράξω πλούτο και στην συνέχεια να προστατεύω τους πιο αδύναμους. Αυτό το παρά πολύ απλό δεν το έχουμε καταφέρει.

 

Ερωτηθείς αν ο χαμηλότερος δείκτης είναι στο λιανεμπόριο

 

Ν.ΒΕΤΤΑΣ: Δυστυχώς η μείωση είναι παντού. Το λιανεμπόριο δείχνει ασφαλώς μια μείωση η οποία έχει να κάνει με την δυσχέρεια των καταναλωτών να ξοδέψουν. Δεν είναι μόνο ο περιορισμός στις αναλήψεις, είναι ότι από εδώ και πέρα τα εισοδήματα θα είναι χαμηλά και υπάρχει αύξηση της φορολογίας. Αλλά αυτό το οποίο με προβληματίζει περισσότερο είναι όλοι αυτοί οι κλάδοι στους οποίους θα μπορούσαμε να δούμε επενδύσεις, ότι εκεί η προσδοκία για νέα παράγωγη που προϋποθέτει επενδύσεις, είναι πάρα πολύ χαμηλές.

Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό δυστυχώς. Το επίπεδο επενδύσεων στο ΑΕΠ μας είναι τώρα στο μισό από ότι ήταν τα καλά χρόνια της οικονομίας το 2006-2008, ήταν γύρω στο 24%, τώρα είμαστε με το ζόρι, άντε να πλησιάσουμε το 12%. Αυτό σημαίνει ότι  πολλοί λίγοι πιστεύουν ότι αυτή η οικονομία θα αξίζει να είσαι ένας παίκτης σε αυτή τα επόμενα χρόνια. Αυτό πρέπει να μας αναστραφεί.

Το τι κάνεις στην οικονομία σήμερα, επιδρά καταλυτικά στο μέλλον. Άρα δεν υπάρχει πολυτέλεια του χρόνου.