Το στέλεχος του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, κος Ναπολέων Μαραβέγιας, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Θανάση Φουσκίδη.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Με αφορμή την έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού του κράτους

Ν.ΜΑΡΑΒΕΓΙΑΣ: Και στην προηγούμενη έκθεση και την προ-προηγούμενη, ανεξάρτητα από οποιεσδήποτε πολιτικές σκοπιμότητες και οποιαδήποτε κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία, το γραφείο προσπαθεί με όσο πιο αμερόληπτο τρόπο να καταγράψει την πραγματικότητα.

Θυμάμαι πολύ καλά ότι και από την εποχή που ήταν η κυβέρνηση Σαμαρά –Βενιζέλου είχαμε δεχτεί κριτική από τον κ. Σταϊκούρα και από πολλούς άλλους προφανώς διότι τα στοιχεία όπως ξέρετε καμιά φορά προσπαθούμε να τα ωραιοποιήσουμε, εμείς δεν κάνουμε ωραιοποιήσεις και λέμε την πραγματικότητα. Και αυτή την φορά καταγράψαμε την πραγματικότητα, δεν είπαμε κάτι καινούργιο απλώς πήραμε τους αριθμούς τους βάλαμε κάτω και πήραμε τις προβλέψεις που έχουν ήδη γίνει από διάφορους φορείς οι οποίες ξεκινάμε από -2 μέχρι -4% όσον αφορά την ύφεση τη φετινή, καταγράψαμε επίσης τα στοιχεία όσον αφορά τη μείωση του ΑΕΠ λόγω του κλεισίματος των τραπεζών και βγήκαν αυτά τα στοιχεία.

Ξέρετε καμιά φορά όταν κοιταζόμαστε στον καθρέφτη δεν μας αρέσει, τι να κάνουμε αυτή όμως είναι η πραγματικότητα.

 

Ερωτηθείς που εστιάζεται ο κίνδυνος του Grexit

 

Ν.ΜΑΡΑΒΕΓΙΑΣ: Ο πρωθυπουργός έκοψε τον γόρδιο δεσμό κάποια στιγμή βλέποντας τον γκρεμό μπροστά στον οποίο βρισκόταν η χώρα δηλαδή την έξοδο από το ευρώ. Το ζήτημα είναι ότι εάν ο πρωθυπουργός συνεχίσει με την ίδια αταλάντευτη πίστη και αφοσίωση στην εκπλήρωση των όρων αυτής της συμφωνίας  η οποία πιστεύουμε ότι θα γίνει αλλά το ζήτημα βεβαίως είναι μετά και πως θα εφαρμοστεί. Διότι είναι μια πάρα πολύ περίπλοκη υπόθεση πέρα από τα δημοσιονομικά τα οποία είναι ήδη αρκετά σκληρά και υπάρχει και ένα ερώτημα κατά πόσο ο ελληνικός λαός είναι σε θέση να πληρώσει ακόμα περισσότερους φόρους και το άλλο ζήτημα είναι κατά πόσο είναι η κυβέρνηση δεσμευμένη και αποφασισμένη να εφαρμόσει όλες αυτές τις διαρθρωτικές αλλαγές οι οποίες είναι απαραίτητες για να ξεκολλήσει η χώρα από την κατάσταση που βρίσκεται .

Αντιλαμβάνεστε ότι και οι προηγούμενες κυβερνήσεις μετρούσαν το πολιτικό κόστος από τη σύγκρουσή τους με διάφορες συντεχνίες και οργανωμένα συμφέροντα και έκαναν πίσω. Πιστεύω ότι αυτή τη φορά δεν θα κάνουμε πίσω και ότι τα πράγματα θα πάνε πάρα πολύ καλά ωστόσο εμείς ως επιτροπή του προϋπολογισμού του κράτους πρέπει να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου ότι σε οποιαδήποτε οπισθοδρόμηση μιας σταθερής και αταλάντευτης πορείας της σημερινής κυβέρνησης ελλοχεύει ο κίνδυνος του Grexit.  

Το λέει και η κυβερνητική πλευρά ότι υπάρχουν πάρα πολύ σκληρές ευρωπαϊκές φωνές οι οποίες περιμένουν στην γωνία το πρώτο στραβοπάτημα της ελληνικής κυβέρνησης για να θέσουν πάλι ζήτημα Grexit. Δεν λέμε κάτι καινούργιο  στην έκθεσή μας απλώς επισημαίνουμε τους κινδύνους που υπάρχουν ακόμα αν η πορεία της χώρας μας δεν είναι αταλάντευτη προς την κατεύθυνση της εκπλήρωσης των όρων της συμφωνίας και κυρίως των διαρθρωτικών αλλαγών που είναι απαραίτητες για να ξεφύγουμε επιτέλους από αυτό το τέλμα που βρισκόμαστε.

 

Για τον κ. Βαρουφάκη

Ν.ΜΑΡΑΒΕΓΙΑΣ: Είναι πια φανερό ότι ο τρόπος με τον οποίο διαπραγματεύτηκε προφανώς δεν ήταν ο κατάλληλος και για αυτό ο πρωθυπουργός τον αντικατέστησε από το υπουργείο Οικονομικών. Τώρα το να συνεχίζει να λέει διάφορα περίεργα που πολλές φορές είναι και ανόητα, δεν βοηθάει σε τίποτα. Γιατί λέει και τα μεν και τα δε, και ότι είναι φανατικός ευρωπαίος αλλά και από την άλλη μεριά πως θα προετοιμάσουμε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Είναι όλα αυτά αντιφατικά και δεν βοηθάνε στην συγκεκριμένη συγκυρία. Τα παίρνουν οι ξένοι, οι σκληροί ευρωπαίοι και τα χρησιμοποιούν εναντίον μας.

Για τις επιπτώσεις από τα capital controls

Ν.ΜΑΡΑΒΕΓΙΑΣ: … Κάθε εβδομάδα που περνάει με κλειστές τις τράπεζες και με 60 ευρώ την ημέρα βυθίζει όλο και περισσότερο την οικονομία στην ύφεση. Ξέρουμε ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να βγεις από τους ελέγχους των αναλήψεων, ελπίζουμε ότι σύντομα το ζήτημα σιγά- σιγά θα λυθεί έναν βεβαίως ξαναέρθει η εμπιστοσύνη στις τράπεζες. Ξέρετε ότι η τραπεζική πίστη δύσκολα χτίζεται και πολύ εύκολα καταστρέφεται,  ελπίζουμε ότι σιγά-σιγά και με τη βοήθεια των ευρωπαίων εάν κλείσει η συμφωνία ,αν γίνει η ανακεφαλαιοποίση των τραπεζών χωρίς κούρεμα των καταθέσεων, που τα θεωρώ μάλλον απίθανο να γίνει, αλλά εάν τα πράγματα πάνε καλά προς την κατεύθυνση αυτή νομίζω πως θα επανέλθει η τραπεζική πίστη.