Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, κα Ελίζα Βόζεμπεργκ, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην έκτακτη εκπομπή και στο δημοσιογράφο Γιώργο Λυκουρέντζο.
Μεταξύ άλλων, δήλωσε:
Ερωτηθείσα ποιο είναι το κλίμα που επικρατεί στο ευρωκοινοβούλιο για την Ελλάδα μετά την διαφαινόμενη συμφωνία
Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Ζήσαμε δύσκολες στιγμές όλοι οι ευρωβουλευτές τους τελευταίους μήνες και ετούτο γιατί υπήρξε πια μια διάχυτη δυσπιστία. Μπορώ να σας πω ότι οι συνάδελφοι ευρωβουλευτές από όλες τις πολιτικές ομάδες, είχαν ένα κοινό λόγο ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί την συμφωνία όσο χρόνο ήταν πρωταγωνιστής των διαπραγματεύσεων ο κ. Βαρουφάκης αλλά το οποίο απέδιδαν και στον πρωθυπουργό και στην ελληνική κυβέρνηση. Όταν επιπλέον έφτασε η στιγμή να υπογράφει η συμφωνία και πήραμε μια ανάσα ήταν ήδη κλονισμένη η εμπιστοσύνη την οποία είχε χτίσει επί δυο χρόνια η προηγούμενη κυβέρνηση. Πιστεύω ότι οι ευρωπαίοι συνάδελφοι αντιλαμβάνονται ότι η πλειονότητα του ελληνικού λάου, η συντριπτική πλειονότητα και στην Ευρώπη και στην ευρωζώνη επιθυμεί την Ελλάδα και επομένως από αυτό απόκλιση δε νοείτε. Αλλά η επίσημη κυβέρνηση κλόνισε αυτή την εμπιστοσύνη και πρέπει βέβαια στα επίπεδα της οικονομίας τώρα που έχουμε βρεθεί να γίνουν πολύ σημαντικά βήματα και πρέπει πλέον η κυβέρνηση να πείσει ότι αντιλαμβάνεται ότι το πρόγραμμα που πρόκειται να υπογράφει οριστικά είναι ιδιοκτησία της, να το πιστέψει και να μπορέσει να το εφαρμόσει. Διαφορετικά φοβούμαι ότι το Grexit δεν έχει οριστικά φύγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αυτό είναι πολύ κακό και για την οικονομία και για την κοινωνία.
Ερωτηθείσα αν οι εταίροι πιστεύουν ότι μπορεί αυτή η κυβέρνηση να προχωρήσει στην εφαρμογή αυτού του προγράμματος
Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Σε μεγάλο βαθμό το αμφισβητούν και θα σας πω γιατί. Στην Ελλάδα δεν έχουμε αντιληφθεί κάποιοι ότι όταν αρθρώνουμε δημόσιο λόγο αυτοστιγμή ο δημόσιος λόγος μεταφράζεται και γίνεται κτήμα εκείνων στους οποίους αφορά αυτός ο δημόσιος λόγος. Όταν λοιπόν ακούμε από επίσημα κυβερνητικά στόματα ότι η συμφωνία είναι προϊόν εκβιασμού και τρομοκρατίας, ότι δεν το πιστεύουν ως πρόγραμμα, πως λοιπόν εκείνοι να πιστέψουν ότι η εφαρμογή είναι ante portas. Εγώ λοιπόν νομίζω ότι γνωρίζοντας πια και την ανθρωπογεωγραφία του ΣΥΡΙΖΑ που τώρα έχει τα εσωτερικά του προβλήματα και που ο πρωθυπουργός δεν έχει πείσει ότι προτάσσει το συμφέρον της χώρας έναντι των συμφερόντων του κόμματός του, υπάρχει μείζον πρόβλημα.
Είδατε ότι και ο αντιπρόεδρος της βουλής ο κ. Μητρόπουλος είπε ότι η διαπραγματευτική αποτυχία ουσιαστικά των έξι μηνών που πέρασαν οδήγησαν σε πάρα πολύ σκληρό πρόγραμμα. Αν λοιπόν και η υπογραφή της συμφωνίας δεν έρθει τις επόμενες μέρες και υπάρξει ένα πρόγραμμα γέφυρα το οποίο θα επισύρει εκ των πραγμάτων πολύ σκληρά μετρά ξανά σε βάρος της μεγάλης κοινωνικής ομάδας των συμπολιτών μας που πένονται, αυτό είναι εις βάρος της οικονομίας και της πορείας της χώρας. Εγώ λοιπόν πιστεύω ότι θα πρέπει αυτή την στιγμή να εκπονηθεί μια ομάδα εθνικής σοβαρότητας όπως την λέω, η οποία θα διαπραγματευτεί ένα πρόγραμμα, θα το πιστέψει το πρόγραμμα και θα το εφαρμόσει την επόμενη μέρα. Διαφορετικά δεν έχουμε μέλλον.
ΔΗΜ: Σε αυτή την ομάδα θα πρέπει να συμμετάσχουν και στελέχη από την αντιπολίτευση;
Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Ακούσατε τον πρόεδρο μας τον κ. Μεϊμαρακη ο οποίος είπε ότι δεν υπάρχει ακόμη μια τέτοια πρόταση αλλά αν θα υπάρξει θα την δούμε σοβαρά. Εμείς έχουμε προτάξει πάντα το συμφέρον της χώρας, το κάνουμε πράξη και κάτι το οποίο μας αναγνωρίζουν και οι επικριτές μας. Είναι τώρα μια τέτοια ώρα ευθύνης που όλα τα κόμματα πρέπει να το κάνουν. Και αν δεν το κάνουν θα γραφτούν στην ιστορία με μαύρες σελίδες.
Για το μεταναστευτικό ζήτημα
Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Θεωρώ ότι είναι πολύ φιλόδοξος αυτός ο φάκελος γιατί αν δεν γίνουν δράσεις που μέσα στους επόμενους μήνες να δείξουν μια διέξοδο από το αδιέξοδο, τότε θα έχουμε μείζον πρόβλημα ακόμα και όταν η οικονομία μας μπορεί να βαίνει προς την ανάκαμψη. Και το λέω διότι αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει ένα εθνικό σχέδιο για την μεταναστευτική πολιτική το οποίο να μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα. Τα κονδυλια τα οποια και με δικές μου προσπάθειες, αλλά και με του επιτρόπου μας έχουν αποσπαστεί για την Ελλάδα αυξημένα λόγω του ότι δεν μπορούσαν να υπολογιστούν τα ρεύματα κατά τον παρελθόντα χρόνο, δεν αρκούν. Χρειάζεται μια εθνική πολιτική η οποία να μην μας οδηγεί και σε ευρωπαϊκά δικαστήρια. Να έχει το ανθρώπινο πρόσωπο που πάντα χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως προς τους ανθρώπους αυτούς. Έχουμε υποχρέωση και να παρέχουμε ασφαλείς συνθήκες αλλά και να μην θίγεται ο ελληνικός πληθυσμός.
Ερωτηθείσα αν μπορούν να υπάρξουν δράσεις για άμεση ανακούφιση και ανάσα
Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Αυτό που θα μπορούσε ουσιαστικά να συμβάλει για να μην πλήττεται άμεσα και καίρια ο τουρισμός μας, είναι να υλοποιηθεί μέχρι τα μέσα του Σεπτεμβρίου, για να μην σας πως μέχρι το τέλος Αυγούστου, η μετεγκατάσταση η οποία έχει αποφασιστεί και ας μην υπάρχει η αλληλεγγύη των ευρωπαίων. Πετύχαμε με μια ερώτησή μας να υπάρξει ένα πιεστικός μηχανισμός. Να φύγουν λοιπόν οι 16 χιλιάδες που έχουν αποφασιστεί, να φύγουν σταδιακά σε χώρες της ΕΕ κάτι το οποίο επιθυμούν και οι ίδιοι οι μετανάστες. Θα μπορούσαν να επιταχυνθούν οι ρυθμοί, να υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα άμεσα και από εκεί και πέρα να υπάρξει μια εθνική στρατηγική που και τους ανθρώπους αυτούς να μην πλήττει αλλά κυρίως να μην υπονομεύει ουσιαστικά εκ των πραγμάτων το φαινόμενο αυτό την εξέλιξη της οικονομίας της χώρας.