Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κος Δημήτρης Μάρδας, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην έκτακτη εκπομπή και στο δημοσιογράφο Γιώργο Λυκουρέντζο.
Μεταξύ άλλων, δήλωσε:
Ερωτηθείς αν υπήρξαν παραβιάσεις από τραπεζικούς υπαλλήλους των capital controls
Δ.ΜΑΡΔΑΣ: Αυτό ήταν αναμενόμενο και σε όλα τα συστήματα, όποια συστήματα και αν εξετάσετε παγκοσμίως θα δείτε ότι δεν λειτουργούν με τον προβλεπόμενο τρόπο για αυτό και υπάρχουν και μηχανισμοί εποπτείας όλων των συστημάτων. Επειδή έχουμε αυτή τη στιγμή ένα πλήρως ηλεκτρονικοποιημένο σύστημα αυτός ο μηχανισμός εποπτείας μπορεί να κάνει πολύ καλύτερα τη δουλειά του και να διαπιστώσει τι ακριβώς έγινε τόσο στην περίοδο της αργίας όσο και μετά. Δηλαδή το τι έγινε και που έχει σχέση με την όποια παράβαση κανόνων που τέθηκαν τόσο από τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου όσο και από τις υπουργικές αποφάσεις.
Όλα αυτά τα αναλαμβάνει η τράπεζα της Ελλάδος που έχει ένα συγκεκριμένο μηχανισμό εποπτείας και υποθέτουμε ότι σε διάφορα περιοδικά διαστήματα θα δίνει κάποιες εκθέσεις αναλυτικές οι οποίες θα δίνουν όλα αυτά τα στοιχεία που συνδέονται με τις παραβάσεις των όσων έχουν προβλεφθεί. Θα δούμε τον τύπο των παραβάσεων, η αίσθησή μας είναι, σε συνεργασία με την τράπεζας της Ελλάδος ,ότι όλες αυτές οι όποιες παραβάσεις έχουν παρατηρηθεί δεν είναι τίποτα ιδιαίτερα αξιόλογες ώστε να δημιουργήσουν πρόβλημα στο σύστημα αλλά δεν έχει σημασία αν είναι μικρές ή μεγάλες σημασία έχει ότι κάποιες έχουν λάβει χώρα και αυτές πρέπει να αντιμετωπιστούν με τον προβλεπόμενο τρόπο.
Ερωτηθείς αν όλα όσα έχουν γίνει σε σχέση με την επιτροπή αλήθειας του χρέους έχουν προκαλέσει προβλήματα στην διαπραγμάτευση
Δ.ΜΑΡΔΑΣ: Όχι δεν έχουν προκαλέσει το παραμικρό πρόβλημα σε σχέση με την διαπραγμάτευση. Ήταν μια εκδήλωση της Βουλής προσωπικά δεν συμμετείχα στην συγκεκριμένη εκδήλωση. Η πρόεδρος της Βουλής με την συγκεκριμένη επιτροπή οδηγήθηκαν σε κάποια συμπεράσματα, έχουν ένα επιστημονικό ενδιαφέρον από εκεί και πέρα πολιτικά, καταλαβαίνετε, ότι αν κάτι κριθεί ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί θα χρησιμοποιηθεί αλλά αυτό δεν αποτελεί καμία δέσμευση σε ότι αφορά την πολιτική που χαράζει η κυβέρνηση σε θέματα χρέους.
Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποιο συμπέρασμα από την επιτροπή χρέους που να μπορεί η κυβέρνηση να το βάλει στην διαπραγμάτευση
Δ.ΜΑΡΔΑΣ: Έχουμε και εμείς τις απόψεις μας στα θέματα χρέους δεν χρειαζόταν να γίνει αυτή η συνάντηση εδώ στην Βουλή έτσι ώστε να οδηγηθεί η Βουλή σε κάποια συμπεράσματα. Έχουμε και εμείς τις δικές μας πολιτικές αναλύσεις …
ΔΗΜ.: Θεωρείτε ότι έγινε εκ του περισσού;
Δ.ΜΑΡΔΑΣ: Οργανώνονται δεκάδες συνέδρια σε όλο τον κόσμο για θέματα χρέους και σε όλα αυτά τα συνέδρια επιδιώκουν οι αναλυτές να προτείνουν κάτι διαφορετικό από αυτό το οποίο ακούγεται. Ένα μεγάλο σύνολο εισηγήσεων ανακυκλώνει αυτά τα οποία ακούγονται κατ’ επανάληψη και υπάρχει ένα μικρό σύνολο το οποίο ενδεχομένως να προτείνει κάποια ιδιαίτερη μέθοδο ή ιδέα ή κάτι ιδιαίτερο. Αυτό το ιδιαίτερο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις από οποιαδήποτε κυβερνητική προοπτική αν ποτέ κριθεί αυτό το πράγμα χρήσιμο.
Ερωτηθείς αν συμμερίζεται την άποψη ότι η επιστροφή στη δραχμή θα έχει ένα μικρό χρονικό διάστημα δυσκολίας
Δ.ΜΑΡΔΑΣ: Δεν την συμμερίζομαι, την θεωρώ ιδιαίτερα υπεραισιόδοξη. Εκείνο που έχουμε μάθει εμείς οι οικονομολόγοι και οι άνθρωποι της δουλειάς μας είναι το εξής, όταν προτείνουμε κάτι πρέπει να κωδικοποιούμε τις επιπτώσεις αυτού του κάτι. Τόσο τα θετικά αποτελέσματα όσο και τα αρνητικά και όταν οι επιπτώσεις των όποιων λύσεων προτείνουμε αντιφάσκουν τότε αυτή την αντίφαση πρέπει κάποια ώρα να την διώχνουμε. Στο θέμα του τι συμβαίνει με το ευρώ το βλέπουμε, το ζούμε όλοι και από εκεί και πέρα τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά τα βλέπουμε είναι ποσοτικοποιημένα, είναι απόλυτα σαφή.
Σε ότι αφορά το θέμα της δραχμής υπάρχουν δεκάδες ερωτήματα που θέτουν οι υποστηρικτές της δραχμής. Δηλαδή βλέπω πχ σε δηλώσεις ατόμων που είναι ένθερμοι υποστηρικτές και είναι και αγαπητοί πανεπιστημιακοί συνάδελφοι ή άλλα πρόσωπα. Για παράδειγμα έχουμε δήλωση που λέει ότι την πρώτη χρονιά θα έχουμε υποτίμηση της τάξης του 15 με 20%, από την άλλη μεριά έχουμε σε βιβλίο στο οποίο αναφέρεται στο θέμα της δραχμής και έχει το τίτλο «ρήξη» που το έχει εκδώσει ο κ. Λαπαβίτσας όπου εκεί βλέπουμε το εξής. «Αδύνατον να εκτιμηθεί ο βαθμός της υποτίμησης, φαίνεται ότι στην αρχή θα πέσει υπερβολικά και στην συνέχεια θα παραμείνει ασταθής». Αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την υποτίμηση της τάξης του 15 με 20% ως εκ τούτου καταρχάς να αποφασίσουν ποια θα είναι η εκτιμώμενη υποτίμηση την πρώτη, την δεύτερη και την τρίτη χρονιά.
Εγώ εκείνο που έχω να πω είναι ότι στην Αργεντινή την πρώτη χρονιά υπήρχε μια υποτίμηση της τάξης του 70% και από τότε μέχρι σήμερα το πέσος υποτιμήθηκε απέναντι στο δολάριο περίπου κατά 1000%. Αν συγκρίνουμε την Αργεντινή η οποία είναι μια χώρα που συμμετέχει στο γκρουπ των 20, μια από τις ισχυρές οικονομίες σε σχέση με αυτή της Ελλάδας, αν συγκρίνουμε την οικονομίας της και τα δεδομένα της με τα δεδομένα μας το 70% το δικό της δεν συνάδει με το 20% το δικό μας.
Με αφορμή την έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού του κράτους για το Grexit
Δ.ΜΑΡΔΑΣ: Τα πάντα είναι πιθανά από την στιγμή που υφίσταται το οτιδήποτε ως ιδέα, ως σκέψη ή ως μια υπόθεση εργασίας. Δηλαδή από τη στιγμή που είναι προϊόν του μυαλού το οτιδήποτε μπορεί να συμβεί.
Το τι θέσεις ακούγονται είναι θέσεις οι οποίες ακούγονται, το ζητούμενο είναι ποια πολιτική θα οικοδομηθεί έτσι ώστε να διαψεύσει τις συγκεκριμένες θέσεις. Αυτό είναι το ζητούμενο και όχι οι θέσεις οι οποίες ακούγονται… Tο ότι ακούγεται κάτι δεν σημαίνει ότι απαραίτητα θα συμβεί. Η οποιαδήποτε ισχυροποίηση της πολιτικής υπέρ του ευρώ και υπέρ ενός συνόλου υποθέσεων που ισχυροποιούν τη θέση μας στην ευρωζώνη είναι το στοιχείο εκείνο το οποίο θα οδηγήσει στην απόρριψη των θέσεων που υποστηρίζουν ότι η δραχμή είναι η σωτηρία. Αυτό είναι το πρώτο σκέλος, το δεύτερό σκέλος είναι το να δούμε στο σύνολο των υποθέσεων των υποστηρικτών της δραχμής τι είναι αληθές και τι είναι ψευδές.
Το θέμα της υποτίμησης το είδαμε, λένε για το θέμα της ανταγωνιστικότητας ότι θα μπούμε σε εθνικό νόμισμα, θα υποτιμηθεί και θα «ξεπατωθούμε» να κάνουμε εξαγωγές.
Αυτό δεν αποδεικνύεται από την εμπειρία της ελληνικής οικονομίας. Το ζήσαμε το 1974 με 2000, οι επανειλημμένες υποτιμήσεις και απαξιώσεις του νομίσματος …μετά βίας διπλασιάστηκαν οι εξαγωγές. Άρα στην περίπτωση τη δική μας δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα στοιχείο το οποίο θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Και το βασικότερο, το νόμισμα δεν είναι ένα στοιχείο το οποίο βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μεσοπρόθεσμα. Είναι ένα στοιχείο για να αντιμετωπίσεις βραχυπρόθεσμα κάποιες ανισορροπίες και στρεβλώσεις. Αυτό είναι το πρώτο μεθοδολογικό λάθος που κάνουν όσοι υποστηρίζουν ότι με τη δραχμή θα έχουμε και ανάπτυξη και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Αυτό είναι τραγικό λάθος και στην περίπτωση τη δική μας δεν ισχύει.
Δ.ΜΑΡΔΑΣ: Κάναμε μια μελέτη στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο και είδαμε την εξέλιξη της δραχμής από το 1950 έως το 2000 και την εξέλιξη των εξαγωγών, είχαμε αύξηση των εξαγωγών μόνο όταν η δραχμή σε κάποιες περιόδους ήταν σχετικά σταθερή. Είναι απόλυτα λογικό αυτό να συμβαίνει γιατί όταν έχεις σταθερό νόμισμα μπορείς να χαράξεις μια στρατηγική σε επίπεδο επιχείρησης. Αυτά τα αγνοούν όσοι δεν έχουν δουλέψει ποτέ σε μια επιχείρηση, σε μια βιοτεχνία ή σε ένα μεγάλο εμπορικό κατάστημα.
Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι το στοιχείο εκείνο που δίνει βεβαιότητα στην οικονομία είναι η χάραξη μιας μεσοπρόθεσμης στρατηγικής και για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεσαι σταθερό νόμισμα και χαμηλό πληθωρισμό. Αυτά τα πράγματα η δραχμή δεν μπορεί να μας τα εξασφαλίσει.