Ο γενικός γραμματέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κος Δημήτρης Τσουκαλάς, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Ζούμε αληθινά» και στο δημοσιογράφο Δημήτρη Γιαγτζόγλου.
Μεταξύ άλλων, δήλωσε:
Με αφορμή το θέμα που προέκυψε με τον κ. Βαρουφάκη
Δ.ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ: Άκουγα με φρίκη ότι μπορεί αν συμβαίνουν τέτοια πράγματα ή ότι μπορεί να συνέβησαν τέτοια πράγματα. Μου θύμιζε βιβλίο κατασκοπίας ή αυτά τα βιβλία φαντασίας, μυστηρίου και ανατροπών τα οποία διαβάζουμε το καλοκαίρι τα οποία βέβαια τα διαβάσουμε, τα βλέπουμε έχουν και κάποιο τέλος καλό και τελείωσε η υπόθεση αλλά εδώ μιλάμε για μια χώρα η οποία πρέπει να διοικηθεί, πρέπει να κυβερνηθεί και βρέθηκε σε αυτή τη δίνη.
Εγώ κατανοώ στο ότι είμαστε μέσα σε μια τέτοιου είδους κατάσταση και που οι δανειστές μας εξωθούν προς την έξοδο, ασφαλώς καταλαβαίνω ότι θα πρέπει να υπάρχουν και σκέψεις «τι κάνουμε, πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση» αλλά είναι τελείως διαφορετικό πράγμα από πράγματα τα οποία να γίνονται πέρα από το εν κρυπτώ αλλά να γίνονται με έναν τέτοιο τρόπο.
Νομίζω ότι όλα αυτά είναι κάτι μεταξύ σφαίρας φαντασίας και πραγματικού και επειδή ο δηλών αυτά τα πράγματα αλλάζει συνεχώς απόψεις θα έλεγα ότι δεν ξέρω αν είναι πραγματικά όλα αυτά δηλαδή αν όλα αυτά έχουν συμβεί. Δεν το ξέρω, δεν μπορώ να βάλω το χέρι μου στην φωτιά το δηλώνει αλλά είχε πει και άλλα πράγματα πριν …
Ερωτηθείς αν τον καλύπτει η στάση του Μαξίμου
Δ.ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ: Δεν είμαι σίγουρος αν θα πρέπει να βγει ο πρωθυπουργός και να πει εάν ήταν έτσι όπως τα λέει ο κ. Βαρουφάκης ή αλλιώς και αυτό γιατί μπορεί αύριο να υπάρχει ένα αλλιώς. Μιλάμε για εναλλαγές οι οποίες γίνονται ανά εικοσιτετράωρο ή και λιγότερο και που είναι εκ διαμέτρου αντίθετες μερικές από αυτές.
Πιστεύω ότι δεν θα πρέπει να δίνουμε τόση μεγάλη σημασία από αυτά που λέγονται από τον κ. Βαρουφάκη. Έχουμε μπροστά μας έναν Γολγοθά, έχουμε μπροστά μας πράγματα τα οποία πρέπει να επιλύσουμε, έρχονται οι εκπρόσωποι των δανειστών πρέπει να βρεθούν λύσεις σε μια σειρά από θέματα. Ο λαός στενάζει οι τράπεζες είναι ακόμα ημίκλειστες, η αγορά είναι στεγνή και αναλωνόμαστε σε σχέδια φαντασίας.
Ερωτηθείς γιατί πιστεύει ότι κάνει αυτές τις δηλώσεις αυτή τη στιγμή ο κ. Βαρουφάκης
Δ.ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ: Αυτό είναι που αναρωτιέται ένας ολόκληρος λαός, για ποιο λόγο ο κ. Βαρουφάκης αισθάνεται την ανάγκη κάθε εικοσιτέσσερις ώρες να βγαίνει και να λέει αυτά που λέει και να εκθέτει και τον πρωθυπουργό. Και να τα λέει εκ των υστέρων ενώ ξέρει ποια είναι η κατάσταση και που έχουμε φτάσει, ότι έχει υπογραφεί μια συμφωνία, ότι προχωράμε προς μια κατεύθυνση η οποία λέει ευρώ και ξέρει πολύ καλά ότι ο πρωθυπουργός ποτέ, σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα από την αρχή μέχρι και τέλος που υπεγράφη η συμφωνία δεν άλλαξε άποψη, δεν πήγε σε άποψη που να λέει δραχμή ή παράλληλο νόμισμα. Ήταν πάντα σταθερός ότι θα λειτουργήσουμε μέσα στην ευρωζώνη και με το ευρώ, τώρα γιατί αισθάνεται αυτή την ανάγκη σε αυτό θα πρέπει να ρωτήσουμε τον ίδιο.
Για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ
Δ.ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ: Ο κ. Λαφαζάνης και μια σειρά από βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχανε πάντα αυτή την άποψη. Δεν είναι κάτι το τωρινό, δεν είναι κάτι το καινούργιο. Είχαν πάντα αυτή την άποψη ότι πρέπει να φύγουμε από το ευρώ και να πάμε σε ένα άλλο νόμισμα.
…Καταλαβαίνετε ότι άλλο πράγμα η θεωρία και το πώς σκεφτόμαστε και τι ωραία που θα ήταν αν είμαστε κάπου διαφορετικά και άλλο πράγμα η πραγματικότητα. Αν καθίσουμε και τα βάλουμε κάτω θα δούμε ότι η πραγματικότητα θα ήταν πάρα πολύ άσχημη αν πηγαίναμε σε μια τέτοιου είδους μετάβαση, αν δηλαδή φεύγαμε από το ευρώ και πηγαίναμε στην δραχμή. Θα μου πει κανείς «μέσα στο ευρώ βλέπουμε παράδεισο, βλέπουμε τι ωραία που είναι τα πράγματα»; Δεν τα βλέπουμε και πιστεύω ότι για αρκετά χρόνια δεν θα το βλέπουμε και νομίζω ότι δεν θα το βλέπαμε εάν πηγαίναμε στην δραχμή.
Είμαστε σε ένα μονόδρομο, ο μονόδρομος αυτός λέει ότι ο Τσίπρας κατόρθωσε την τελευταία στιγμή, πήρε ένα κράτος και το σήκωσε από τον γκρεμό. Φτιάξαμε μια συμφωνία η οποία για πρώτη φορά πέραν των βαριών και σκληρών μέτρων που έχει, για πρώτη φορά, έχει τη δυνατότητα για ανάπτυξη, έχει χρήματα, έχει πακέτο χρημάτων 86 δις. 35 δις για την ανάπτυξη, 25 δις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που ξέρουμε σε τι κατάσταση βρίσκονται για να μπορέσουμε να βάλουμε μπροστά την μηχανή και να μπούμε στην ανάπτυξη.
Ερωτηθείς αν έχει σημασία οι συναντήσεις με τους Θεσμούς να μην γίνονται στα υπουργεία
Δ.ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ: Εγώ δεν θα ήθελα να βλέπω τις σκηνές που βλέπαμε επί Τόμσεν και λοιπών οι οποίοι μπαινοβγαίνανε στα υπουργεία, από πίσω να τρέχουν οι δημοσιογράφοι… Εγώ νομίζω ότι υπάρχει δυνατότητα να υπάρχει ένας χώρος όπου εκεί οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν τη γνώμη και θα είναι ενημερωμένοι με τα στοιχεία θα πηγαίνουν θα συζητάνε, θα γίνεται αξιολόγηση και θα προχωράμε. Δεν χρειάζεται να μπαινοβγαίνουνε και να τριγυρνάνε στην Αθήνα γιατί δεν είναι και οι αγαπητότεροι όλων…