O υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κος  Βαγγέλης Αποστόλου μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην έκτακτη εκπομπή με το δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Ερωτηθείς αν υπήρχαν τα θέματα της φορολόγησης  των αγροτών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων 

Β.ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ: Δεν ήταν στα προαπαιτούμενα δηλαδή στα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης που είχαν ουσιαστικά δυο ημερομηνίες μια 15 Ιουλίου και άλλη 22 Ιουλίου, δεν ήταν σ’ αυτά. Από εκεί και πέρα οπωσδήποτε για να προχωρήσει όλη η διαδικασία και από την ώρα που ξεκάνει η εφαρμογή των συγκεκριμένων μέτρων από την 01/01/2016 πρέπει οπωσδήποτε αν όχι αρχές Αύγουστου τέλος Αύγουστου, αρχές Σεπτεμβρίου, αυτό είναι θέμα που από την ώρα που για το συγκεκριμένο ζήτημα επιχειρούμε και από την δική μας την πλευρά μέσα στα πλαίσια, εγώ θεωρώ της αέναης διαπραγμάτευσης που πρέπει να γίνεται όταν η συμφωνία είναι σκληρή, να δούμε πως θα απαλύνουμε διότι πρόκειται για καταιγίδα.

Ερωτηθείς αν αυτές είναι προτάσεις των εταίρων ή είναι από την δική μας πλευρά 

Β.ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ: Επειδή η διαπραγμάτευση εκείνη την περίοδο και εννοώ πριν το δημοψήφισμα ήταν μια διαπραγμάτευση που εμείς δίναμε, οι άλλοι έπαιρναν, πρόσθεταν σε μια τέτοια διαδικασία δεν είχε μπει το θέμα της φορολόγησης των αγροτών στην σχετική συζήτηση. Και από εκεί και πέρα όταν κάποια στιγμή κι εμείς στείλαμε ένα κείμενο 47 σελίδες και από την άλλη πλευρά ο επίτροπος Γιούνκερ είχε κι αυτός καταθέσει το δικό του κείμενο όπου υπήρχε μέσα το ζήτημα να δούμε, να ανοιχτεί η φορολόγηση των αγροτών. Από εκεί και πέρα οι λεπτομέρειες, ουσιαστικά λεπτομέρειες στη λογική συγκεκριμενοποίησης προέρχονται από την απόφαση της Συνόδου Κορυφής  στις 12 Ιουλίου.

ΔΗΜ.: Άρα τα θέματα της φορολόγησης των αγροτών θα πάνε λίγο πιο πίσω με προσπάθεια και από εσάς και από το σύνολο της κυβέρνησης να γίνουν διορθώσεις.

Β.ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ: Εγώ σας λέω και με προσπάθεια και συναίνεση από την μεριά της αντιπολίτευσης, να βοηθήσουμε ένα χώρο που θέλουμε πραγματικά να σταθεί όρθιος και να ακουμπήσουμε την επομένη μέρα. Για αυτό λοιπόν στην συζήτηση επειδή μας δίνει και την δυνατότητα το κείμενο έτσι όπως έχει διατυπωθεί διότι βάζει το θέμα να δούμε το επάγγελμα του αγρότη, που σημαίνει από την δική μας την πλευρά θα συγκεκριμενοποιήσουμε αυτό ζητώντας οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες δηλαδή από τους 800 τόσους χιλιάδες που παίρνουνε κοινοτικές ενισχύσεις οι 300 χιλιάδες που είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, να έχουν μια διαφορετική μεταχείριση.

Ένα άλλο ζήτημα έχει σχέση με τον χρόνο εφαρμογής από την ώρα που λέμε από 01/01/2016 μέχρι τέλος του ’17 σταδιακή προσαρμογή, σημαίνει δυο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι σίγουρα μέχρι το καλοκαίρι του ’17 δεν θα αισθανθεί ο αγρότης τις επιπτώσεις. Άρα λοιπόν αυτά είναι θέματα που είναι ανοιχτά. Όπως είναι θέμα ανοιχτό η απαίτηση για  εξομοίωση της ασφαλιστικής κάλυψης και στον ΟΓΑ όπως γίνεται στο ΙΚΑ. Ενώ μέχρι  τώρα ξέρουμε όλοι ότι ένα μεγάλο μέρος ασφάλιστρων του ΟΓΑ καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Άρα λοιπόν εκεί πέρα έχοντας έναν ορίζοντα πενταετίας από την 01/01/2016 μέχρι το 2021 θα το δούμε κι αυτό σταδιακά πως θα εφαρμοστεί.

Βέβαια όλα αυτά θα είναι θετικά για τον αγρότη από δυο περιπτώσεις. Η μια είναι να δούμε τι ανάπτυξη θα έχουμε στο συγκεκριμένο χώρο για να καλύψουμε τις τυχών απώλειες που υπάρχουν αλλά και τι ισοδύναμα από την δική μας πλευρά μέσα από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης θα φέρουμε για το χώρο.

 

Ερωτηθείς αν οριστικοποιείται η διάσπαση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση που καταψηφίσουν οι 32 βουλευτές

 

Β.ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ: Ρήγμα υπάρχει. Η οριστικοποίηση του ρήγματος θέτει και άλλες διαδικασίες. Αν από τις διαδικασίες που θα ακολουθούσουν και ο ίδιος ο πρωθυπουργός εξέφρασε την βούληση από τον Σεπτέμβρη να δούμε εσωκομματικές διαδικασίες...

Είμαι από αυτούς που λέω ότι την ενότητα την θέλουμε αλλά αν η ενότητα δεν μπορεί να επουλώσει τις πληγές παρά μόνο επιφανειακά και επικοινωνιακά νομίζω πως πρέπει εκ των πραγμάτων, η ζωή προχώρα μπράτσα δεν γίνεται διαφορετικά, εύχομαι να μην οριστικοποιηθεί το ρήγμα αλλά αν δεν μπορεί να περπατήσει μια κυβέρνηση μπροστά σε αυτές τις κρίσιμες καταστάσεις, μπροστά στην δέσμευση για την ευρωπαϊκή πορεία και βεβαίως στις ανάγκες της κοινωνίας. Για φανταστείτε  τον αγροτικό χώρο πχ, όταν το 55% του εισοδήματος είναι κοινοτικές ενισχύσεις αντιλαμβάνεστε τι θα σημαίνει έξοδος. Πως θα το διακινδυνεύει κανείς, δεν το συζητάμε.

 

Ερωτηθείς αν σημαίνει εκλογές  το πρωτοσέλιδο της Αυγής «ραντεβού το Σεπτέμβρη»

 

Β.ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ: Έχει και μια άλλη πλευρά και το ραντεβού του Σεπτέμβρη για εκλογές, και το ραντεβού του Σεπτέμβρη να ξεκαθαρίσουμε την εσωκομματική μας πολιτική.