O Γενικός Γραμματέας του υπ. Εσωτερικών, κος  Κώστας Πουλάκης μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην έκτακτη εκπομπή με το δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Ερωτηθείς αν υπάρχει στην σκέψη της κυβέρνησης να γίνουν αλλαγές στον εκλογικό νόμο

Κ.ΠΟΥΛΑΚΗΣ: Σαφέστατα και το έχουμε πει αλλά επιτρέψτε μου όμως να κάνω δυο εισαγωγικές παρατηρήσεις. Πρώτη παρατήρηση είναι ότι μιλάμε ότι το ζητάνε κόμματα τα οποία επί 40 χρόνια με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο υμνούσαν υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής, υπέρ των μπόνους, υπέρ των μονοκομματικών κυβερνήσεων με μικρά ποσοστά και καταριόντουσαν την απλή αναλογική. Και πρέπει να το κρατήσουμε διότι δεν θέλω ο εκλογικός νόμος να έχει τα στοιχεία της σκοπιμότητας, «με συμφέρει άρα έχω ενισχυμένη αναλογική».

Εμείς όντως είμαστε πάντοτε υπέρ της απλής αναλογικής μόνο που βάζαμε συνεχώς το στοιχείο της συνταγματικής κατοχύρωσης και το βάζαμε αυτό το στοιχείο για να αποφευχθεί το προηγούμενο το όποιο σας είπα. Δηλαδή φτιάχνω τώρα την απλή αναλογική επειδή με συμφέρει και αργότερα την ξανά αλλάζω  στην επομένη Βουλή, παραμονές εκλογών επειδή δεν με συμφέρει. Επειδή λοιπόν θέλουμε ένα πάγιο εκλογικό σύστημα αναλογικής θεωρούμε ότι πρέπει να έχει και την συνταγματική κατοχύρωση.

Όταν θα έρθει μια τέτοια πολιτική πρωτοβουλία από την κυβέρνηση αφού ξεπεράσουμε τον κάβο, διότι αλλού πια είναι το ενδιαφέρον μας και το καταλαβαίνετε, έχω την γνώμη ότι πρέπει να έχει την έγκριση και όσων στηρίζουν απλή αναλογική και στο δεύτερο σκέλος της πολιτικής μας πρότασης  ότι πρέπει να είναι ένα πάγιο εκλογικό σύστημα το οποίο να μην αλλάζει από πλειοψηφίες διαφορετικές οι οποίες θα φτιάχνονται μετά από εκλογικά αποτελέσματα.

 

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι μπορεί να αυξηθεί ο αριθμός των βουλευτών της πλειοψηφίας που δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα στην αυριανή ψηφοφορία και να προκύψει θέμα

 

Κ.ΠΟΥΛΑΚΗΣ: Αντικειμενικά είναι ένα ενδεχόμενο, δεν μπορώ να κάνω τώρα πρόβλεψη και πολύ περισσότερο όταν δεν είμαι μέλος του κοινοβουλίου για να ζω γύρω-γύρω και να παίρνω μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα την όποια να μπορώ να την μεταφράζω κιόλας.

Όμως αυτό που έχει σημασία είναι ότι θα ήταν πάρα πολύ μεγάλο, πολιτικό λάθος να επιβεβαιώσουν κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτό το οποίο ήταν ως στόχος και των πάρα πολλών από την Ευρώπη αλλά και πολιτικών κόμματων στην Ελλάδα αμέσως μετά τις 25 Γενάρη, ότι αυτή η κυβέρνηση είναι μια παρένθεση η οποία πρέπει να τελειώνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

 

ΔΗΜ: Το όριό σας είναι πλέον οι 120;

 

Κ.ΠΟΥΛΑΚΗΣ: Το 120 δεν είναι ένα τυχαίο νούμερο. Ενώ πχ για να περάσει ένας νόμος η Βουλή χρειάζεται 151 πλειοψηφία. Υπάρχει περίπτωση όμως να περάσει και με 131 έναντι 110, τότε γίνεται νόμος του κράτους. Μπορεί να περάσει και με 120 -119 όμως δεν μπορεί να περάσει νόμος τους κράτους με 119 θετικά και 118 αρνητικά ή 110 αρνητικά, ή 100 αρνητικά. Κάτω από το 120 δεν μπορεί να περάσει, άρα καταλαβαίνετε ότι από τον κανονισμό λειτουργίας και από το σύνταγμα το 120 είναι ένα όριο που άμα πέσεις κάτω σου δείχνει με τον πιο σαφή τρόπο ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει ούτε την δεδηλωμένη ούτε την πλειοψηφία στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Θεωρώ όταν το αποτέλεσμα της Τετάρτης το βράδυ, Πέμπτης ξημερώματα είναι πάνω από το 120 αυτή η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει και να κλείσει την ιστορία της διαπραγμάτευσης και της συμφωνίας. Από εκεί και πέρα, θα συμφωνήσετε και εσείς μαζί μου, ότι παρόλο που θα έχει ολοκληρώσει αυτή την προσπάθεια την τεχνική, για να μην βρεθεί η χώρα στο Grexit, μετά από εκεί και πέρα δεν μπορεί μια κυβέρνηση να συνεχίσει το έργο της για αλλά τρία χρόνια τρεισήμισι, όσο είναι ο συνταγματικός της χρόνος, όπου θα έχει πλειοψηφίες μια από εδώ, μια από εκεί.

Δηλαδή άλλα θέματα θα τα περνάει με 200-220 και με την στήριξη της πλειοψηφίας και με μια μειοψηφία από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι θα καταψηφίζουν και άλλα νομοσχέδια τα οποία θα είναι ο δικός της προγραμματικός λόγος, θα τα περνάει με το σύνολο της κυβερνητικής πλειοψηφίας όπου θα καταψηφίζουν τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης όπως έχουν το δικαίωμα. Με αυτή την έννοια λοιπόν καταλαβαίνετε ότι αυτό εδώ πέρα δεν μπορεί να πάει μακριά.    

 

ΔΗΜ: Άρα λέτε ότι περίπου μέχρι τον Οκτώβριο –Νοέμβριο όταν θα κλείσει όλο το πακέτο της συμφωνίας να είναι ο βίος αυτής της κυβέρνησης

 

Κ.ΠΟΥΛΑΚΗΣ: Λέω ότι θα είναι καλό και για την δημοκρατία και για την αποκατάσταση μιας φυσιολογικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας ότι όταν κλείσει η συμφωνία, όταν φύγει τελείως η ιστορία του να βρεθεί η χώρα μας εκτός ευρωζώνης τότε θα πρέπει να λύσει και ένα πολιτικό πρόβλημα το οποίο είναι το πολιτικό σύστημα ως κινούμενη άμμος το οποίο δημιουργεί αμφιβολίες και αμφισβητήσεις.     

 

Ερωτηθείς αν θα πρέπει να βρεθούν εκτός ψηφοδελτίων  οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν στήριξαν τις αποφάσεις της πλειοψηφίας

Κ.ΠΟΥΛΑΚΗΣ: Έχω την γνώμη ότι από εκεί και πέρα όταν μπούμε στην διαδικασία την προεκλογική, Οκτώβρη, έχω την γνώμη ότι κάθε κόμμα κατεβάζει ένα πρόγραμμα για να ζητήσει την στήριξη των πολιτών.

Το πρόγραμμα το οποίο θα κατεβάσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι στις καινούριες συνθήκες. Θα είναι στο τούτων δοθέντων που θα έχει ψηφιστεί μια συμφωνία επώδυνη, με πάρα πολλά αρνητικά, με δυνατότητες όπου το πρόγραμμα θα πρέπει τούτων δοθέντων, παίρνοντας αυτό δεδομένο, να προσπαθεί και να υλοποιήσει την δέσμευση την αρνητική άλλα και να βρει όλες τις δυνατότητες των ισοδυνάμων είτε οικονομικών, είτε δημοκρατικών στοιχείων, όπως είναι το χτύπημα της διαπλοκής, της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής τα οποία να ελαφρύνουν το σύνολο του πακέτου. Αν αυτό είναι ο προγραμματικός λόγος καταλαβαίνετε ότι όσοι θα πρέπει να είναι υποψήφιοι σε αυτόν τον συνδυασμό, σε αυτό τον πολιτικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να τον ενστερνίζονται κιόλας.