Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κος Νίκος Φίλης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Σκληρό Ροκ το πρωί” με τον δημοσιογράφο Σεραφείμ Κοτρώτσο.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Ερωτηθείς αν είναι κρίσιμη η ψηφοφορία της Τετάρτης όχι μόνο για την υλοποίηση  του προγράμματος αλλά και για τη συνοχή της κυβέρνησης

Ν.ΦΙΛΗΣ: Είναι προφανές ότι η ψήφος των βουλευτών είναι μια ουσιαστική διαδικασία και δεν αφορά ένα οποιοδήποτε νομοσχέδιο, αφορά ένα νομοσχέδιο που θα καθορίσει τις εξελίξεις την επόμενη τριετία. Με την έννοια αυτή έχει βαρύνουσα σημασία και μπορεί να μην έχει τυπικά την ισχύ ψήφου εμπιστοσύνης  στην ουσία όμως την έχει.

Ερωτηθείς αν το όριο είναι 120 βουλευτές

Ν.ΦΙΛΗΣ: Το 120 είναι το όριο που προκύπτει από το σύνταγμα για αυτό που ονομάζουμε κυβέρνηση μειοψηφίας. Είναι προφανές ότι νομικά αν δεν προκύψει πρόταση μομφής δεν πέφτει η κυβέρνηση εκτός εάν πολιτικά γίνει σαφές και για τον πρωθυπουργό και για την πλειοψηφία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν μπορούμε να κυβερνούμε με μια αντίληψη α λα καρτ, υποστήριξης από ένα μέρος βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Το μοντέλο της αντιπολιτευόμενης συμπολίτευσης και της συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης είναι τραγελαφικό και δεν μπορεί να μακροημερεύσει. Δεν προάγει την πολιτική σταθερότητα στη χώρα μας και σήμερα από θέση εθνικής ευθύνης έχουμε ανάγκη από πολιτική σταθερότητα που να μπορεί να βγάλει τη χώρα στο ξέφωτο της ανάπτυξης.

 

Για την πολυφωνία του ΣΥΡΙΖΑ

 

Ν.ΦΙΛΗΣ: Η πολυμορφία είναι δύναμη αρκεί να υπακούει στους κανόνες της δημοκρατίας. Η δημοκρατία λέει ότι ο διάλογος καταλήγει πάντοτε καταλήγει κάπου και η μειοψηφία δέχεται την άποψη της πλειοψηφίας   αλλιώς εάν αναπτύσσεται συνεχώς ένα ασύμβατο πολιτικό σχέδιο μειοψηφίας απέναντι σε μια απόφαση και σε ένα πολιτικό σχέδιο την πλειοψηφίας τότε δεν προκύπτει αυτό που όλοι θα θέλαμε η αναγκαία πολυφωνία, η δημοκρατική λειτουργία αλλά προκύπτει μια κακοφωνία και όταν αυτό αφορά ένα κυβερνητικό κόμμα, μια πολιτική αποσταθεροποίηση.  

 

ΔΗΜ: Άρα εκτιμώ ότι θα είναι δύσκολη η συνύπαρξη …

 

Ν.ΦΙΛΗΣ: Από τη στιγμή που διατυπώνεται ένα σχέδιο με αιχμή τη δραχμή και ένα σχέδιο το οποίο είναι ασύμβατο προς τις προγραμματικές διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ, προς ότι συνιστά σήμερα την Αριστερά του 21ου αιώνα δηλαδή ένα σχέδιο το οποίο ξεφεύγει από το επίδικο θέμα των μέτρων που είναι σκληρά και όλοι τα καταδικάζουμε αλλά άλλοι δεχόμαστε για λόγους πολιτικής σταθερότητας να τα ψηφίσουμε και άλλοι όχι η διαφωνία είναι βαθύτερη. Δεν αφορά το σχέδιο αυτό, αφορά τη φυσιογνωμία της Αριστεράς και την ευθύνη την εθνική  που πρέπει να έχει η Αριστερά. Δεν μπορεί να είναι μια Αριστερά αυτοαναφορική, μια Αριστερά που θα εγκλειστεί μόνο σε κάποιες ιδεολογικές αντιπαραθέσεις στον εαυτό της, πρέπει να είναι μια Αριστερά που θα εκφράζει τα ευρύτερα συμφέροντα του λαού και της κοινωνίας. Εκεί είναι η διαφορά μας.  

 

Για τον ανασχηματισμό

 

Ν.ΦΙΛΗΣ: Είναι ένας ανασχηματισμός που προκύπτει εξ ανάγκης με βάση έναν αιφνιδιασμό πολιτικό, εννοώ τη στάση των συντρόφων βουλευτών που μειοψήφησαν. Είναι μια προσαρμογή αναγκαστική στην πραγματικότητα, δεν είναι ένας σχεδιασμένος ανασχηματισμός αλλά από την άλλη είναι ένας ανασχηματισμός ο οποίος μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στο κυβερνητικό σχήμα να έχει ισχυρό πολιτικό σήμα προς την κοινωνία. Πράγματα τα οποία δεν έγιναν περιμένοντας την διαπραγμάτευση, δεν έγιναν το προηγούμενο πεντάμηνο τώρα με αυτό το  κυβερνητικό σχήμα μπορούν να γίνουν. Και αναφέρομαι στις συγκρούσεις με το κατεστημένο το εγχώριο, αναφέρομαι σε μέτρα που θα μπορούσαν να αποκαταστήσουν αδικίες.

ΔΗΜ: Δεν σας εμπόδιζε ο κ. Λαφαζάνης να συγκρουστείτε με το κατεστημένο;

Ν.ΦΙΛΗΣ: Όχι, την εμπόδιζε η διαπραγμάτευση, η αντίληψη της «μονοκαλλιέργειας» της διαπραγμάτευσης. Αλίμονο, δεν θέλω  να αδικήσω κανέναν. Τώρα όμως που δεν υπάρχει αυτό πρέπει να δώσουμε ένα σήμα και αυτό το κυβερνητικό σχήμα μπορεί να δώσει αυτό το σήμα αποφασιστικότητας και δημοκρατικής πορείας της χώρας.

Ερωτηθείς μέχρι που είναι διατεθειμένοι να φτάσουν στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών και αν θα υπάρξει αποτέλεσμα

Ν.ΦΙΛΗΣ: Αποτέλεσμα θέλουμε να έχουμε βεβαίως πρέπει να σας πω ότι με το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση για τα κανάλια συναρτάται και το θέμα του ΕΣΡ το οποίο είναι ουσιαστικά εν διαλύσει. Το παλαιό έχει τελειώσει η θητεία τους και πρέπει να υπάρξει νέα σύνθεση της Αρχής αυτής η οποία περνάει από τη Βουλή δηλαδή έχουμε διαδικασίες που πρέπει να τις προγραμματίσουμε και να ξεπεράσουμε πιθανούς σκοπέλους.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι έχει πολιτική ατζέντα  ο κ. Βαρουφάκης

Ν.ΦΙΛΗΣ: Δεν θέλω να σχολιάσω τα όσα λέτε ότι είπε ο κ. Βαρουφάκης. Εγώ τον κ. Βαρουφάκη δεν τον αντιμετωπίζω ως μια πολιτική απειλή αντιθέτως τον αντιμετωπίζω ως έναν άνθρωπο ο οποίος συμμετείχε στην κοινή προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ και δεν μπορεί να υπάρξει εκτός της κοινής προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ. ...Ο κ. Βαρουφάκης δεν έχει τη δυνατότητα να υπάρξει πολιτικά εκτός ΣΥΡΙΖΑ

Ερωτηθείς αν μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του κοινοβουλίου σχετικά με τα νομοσχέδια η  κα Κωνσταντοπούλου

Ν.ΦΙΛΗΣ: Δεν θέλω να μιλήσω για το μέλλον αλλά για το πρόσφατο παρελθόν προσπάθησε να παρεμποδίσει την διαδικασία ψήφισης της συμφωνίας, ελπίζω να μη συνεχίσει.

Με την κα Κωνσταντοπούλου υπάρχει ένα θέμα θεσμικού ρόλου, πρέπει να διασφαλίσει την δημοκρατική λειτουργία της Βουλής με βάση τον κανονισμό και επίσης υπάρχει ένα θέμα πολιτικό ότι η κα Κωνσταντοπούλου πήρε το λόγο μίλησε και καταψήφισε την συμφωνία.

Για την κυβέρνηση η συμφωνία αυτή είχε ένα στοιχείο πρότασης εμπιστοσύνης  με την έννοια ήταν πέφτω ή μένω», αυτό δεν θα έχει πολιτικές συνέπειες στην συνείδηση του καθενός τουλάχιστον; Η ίδια αποφασίσει τι θέλει να κάνει.

 

Για το θέμα των εκλογών

Ν.ΦΙΛΗΣ: Βεβαίως υπάρχει η πιθανότητα των εκλογών και αν μάλιστα διαπιστώσουμε ότι δημιουργείται οποιοδήποτε πολιτικο-οικονομικό θέμα είναι προφανές ότι αυτό θα αποτελέσει αναγκαία προσφυγή.

Με αφορμή το δημοσίευμα των ΝΕΩΝ ότι «στις Βρυξέλλες ψηφίζουν εκλογές»

Ν.ΦΙΛΗΣ: Τα ακούω όλα αυτά αλλά είναι ευθύνη κάποια στιγμή αυτής της χώρας να αποφασίσει πότε θέλει και με ποιο τρόπο να λύσει το θέμα μιας υποβόσκουσας πολιτικής αποσταθεροποίησης. Γιατί επαναλαμβάνω ότι είναι τραγέλαφος το μοντέλο της συμπολιτευόμενης αντιπολιτευόμενης  και της αντιπολιτευόμενης συμπολίτευσης. Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα και είναι εις βάρος της  ομαλής πορείας της χώρας.