Ο βουλευτής της ΝΔ, κος Ευριπίδης Στυλιανίδης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Σκληρό Ροκ το πρωί” με τον δημοσιογράφο Σεραφείμ Κοτρώτσο.
Μεταξύ άλλων, τόνισε:
Ερωτηθείς για την πρωτοβουλία βουλευτών της ΝΔ να παραμείνει ο κ. Μεϊμαράκης στην αρχηγία του κόμματος
Ε.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Αυτή τη στιγμή αυτό που πρέπει όλους να μας προσδιορίζει είναι το συμφέρον της χώρας. Το συμφέρον της χώρας λέει ότι θα πρέπει να ξεπεράσουμε αυτή τη δύσκολη στροφή, ότι θα πρέπει να επανέλθει το τραπεζικό σύστημα στην ομαλότητα και ότι θα πρέπει να δρομολογηθεί η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας από την Ευρώπη όπως είχαμε προβλέψει από την αρχή γιατί ήταν μονόδρομος και προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να ψηφιστούν τα πακέτα που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση. Όσο λοιπόν υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα θα ήταν λάθος η ΝΔ να μπει σε μια διαδικασία εσωστρέφειας η όποια μάλιστα διαδικασία μπορεί να διακοπεί από ένα ενδεχόμενο προώρων εκλογών.
Υπ’ αυτή την έννοια λοιπόν θεωρώ ότι όντως η μεταβατική αυτή περίοδος θα πρέπει να επεκταθεί πέραν των Χριστουγέννων. Δεν ξέρω οπωσδήποτε αν πρέπει να φτάσουμε στο τακτικό συνέδριο εγώ νομίζω ότι θα ήταν καλό να δρομολογηθεί μια έκτακτη διαδικασία μετά τις γιορτές τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο, ξέρω εγώ, κάπου εκεί. Να ηρεμίσουν τα πνεύματα, να έχει ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό στη χώρα. Εάν προκύψει ενδεχόμενο εκλογών να το αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί ενωμένοι.
Ο κ. Μεϊμαράκης είναι ένας άνθρωπος που προέρχεται από το DNA της παράταξης της κεντροδεξιάς, γνωρίζει την ανθρωπογεωγραφία, μπορεί να ηρεμίσει τα πράγματα, μπορεί να επανενεργοποιήσει δυνάμεις οι οποίες ήταν παροπλισμένες το τελευταίο διάστημα και μπορεί να συμβάλει στο να κινηθούμε όλοι μαζί ενωμένοι με μια σωφροσύνη, με μια λογική η όποια θα διαπνέεται πρωτίστως από το εθνικό και παραταξιακό συμφέρον και δευτερευόντως από τις ατομικές φιλοδοξίες ή τις άκαιρες ματαιοδοξίες.
ΔΗΜ.: Αυτό σημαίνει ότι με κάποια διαδικασία από μεταβατικός να γίνει και κανονικός πρόεδρος;
Ε.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Το «μεταβατικός» και το «κανονικός» είναι ορολογία έκτακτη τώρα. Είναι αυτή την στιγμή εξουσιοδοτημένος ήδη ο κ. Μεϊμαράκης κι από την κοινοβουλευτική ομάδα η οποία τον νομιμοποίησε κιόλας. Αν θέλουμε τώρα να προσδιορίσουμε κι αυτή την θητεία για να ενδυναμώσουμε τον ρόλο του και να του δώσουμε την δυνατότητα αυτό το διάστημα να διαχειριστεί όλα αυτά τα ζητήματα που σας περιέγραψα δεν υπάρχει καμία αντίρρηση τουλάχιστον από πλευράς μου. Νομίζω ότι είναι κάτι φυσιολογικό και κάτι λογικό βέβαια παράλληλα.
Ε.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Η θέση της ΝΔ είναι σαφής, είναι ώριμη και υπεύθυνη. Η ΝΔ λέει ότι θα στηρίξει κάθε νομοσχέδιο το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για να έρθει ακώλυτα η χρηματοδότηση στην Ελλάδα, για να παραμείνει η Ελλάδα στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης και για να δείξει η Ελλάδα συνέπεια και αξιοπιστία έναντι των εταίρων η οποία είναι απαραίτητη για να μπορέσει να προχωρήσει στα επόμενα βήματα της εξομάλυνσης της κατάστασης. Από εκεί μετά αν η κυβέρνηση επιδιώξει να εκμεταλλευτεί αυτή την καλή πρόθεση της αντιπολίτευσης αντιλαμβάνεστε ότι είναι ένα άλλο ζήτημα και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί πλέον πολιτικά.
Νομίζω αυτό το κατανοεί και ο κ. Τσίπρας διότι αν δεν το κατανοήσει θα το βρει μπροστά του, είναι φυσιολογικό. Τώρα από εκεί και μετά αν με ρωτάτε, εγώ πιστεύω ότι και οι εκλογές αυτές κι καθαυτές είναι ένα ζήτημα, είναι ένα πρόβλημα για την χώρα. Πρώτον διότι το κόστος τους είναι πολύ υψηλό και δεύτερον διότι για να ξανά αποκατασταθεί μια ισορροπία θα χαθεί πάλι πολύτιμος χρόνος και αυτή τη στιγμή ο χρόνος θα πρέπει να αξιοποιηθεί εποικοδομητικά.
Εδώ τώρα υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία κάνει ακριβώς τα αντίθετα από αυτά για τα οποία εξελέγη και υπάρχει και μια κυβέρνηση η οποία επίσης αντέστρεψε το νόημα ενός άστοχου δημοψηφίσματος… Αλλά αυτά δεν είναι της ώρας να τα συζητήσουμε. Εγώ λέω ότι αν αυτή τη στιγμή μας ενδιαφέρει η χώρα μας θα πρέπει η ροη επιστροφής προς την ομαλότητα να επιταχυνθεί και να γίνει στέρεη.
ΔΗΜ.: Άρα μήπως λέτε μια οικουμενική με πρωθυπουργό τον Τσίπρα;
Ε.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Το πρώτο πράγμα που λέω είναι ότι η κατάσταση ως έχει θα πρέπει να παραταθεί ώσπου να ολοκληρωθούν όλα τα προαπαιτούμενα τα οποία θα αποκαταστήσουν την ευρυθμία του τραπεζικού συστήματος. Τον Σεπτέμβριο επίσης ανοίγει μια μεγάλη διαπραγμάτευση που αφορά το μέλλον της χώρας μέχρι το 2018.
Αυτό το τρίτο πρόγραμμα εμπεριέχει σίγουρα την ανάγκη να ολοκληρωθούν κάποιες τεχνικές συζητήσεις και να ψηφιστούν ένα πακέτο μέτρων μαζί με μεταρρυθμίσεις οι οποίες στην ουρά θα έχουν την χρηματοδότηση και τα αναπτυξιακά κονδύλια. Αυτό πιστεύω ότι πρέπει να ολοκληρωθεί από αυτή την κυβέρνηση. Εγώ πιστεύω ότι όλο αυτό το πακέτο πρέπει να ολοκληρωθεί από αυτή την κυβέρνηση διότι έχουμε βρει τώρα μια κοινοβουλευτική ισορροπία η οποία είναι πρωτόγνωρη αλλά ξέρετε η ανάγκη γεννά δίκαιο. Δηλαδή και το μνημόνιο ήταν ένα έκτακτο δίκαιο.
Όσον αφορά μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ξέρετε ότι εγώ είμαι θιασώτης αυτής της αντίληψης ακόμα από το 2009 όταν έκανε την επίσημη πρόσκληση τότε ο κ. Καραμανλής στον κ. Παπανδρέου. Και υποστήριξα και δη αμέσως ακόμα κι όταν ήμουν μέλος της κυβέρνησης Σαμαρά το 2012-2013 γιατί πίστευα ότι οι ώριμες δημοκρατίες σε μεγάλες κρίσεις δημιουργούν μέτωπο όλων των πολιτικών δυνάμεων για να επισπεύσουν την έξοδο από την κρίση. Η Ελλάδα δυστυχώς δεν επέδειξε αυτή την ωριμότητα με ευθύνη διάφορων πλευρών. Εκεί είναι και η ευθύνη συνολικά του πολιτικού συστήματος.
Τώρα όμως υπάρχει μια πρακτική δυσκολία, εάν η ΝΔ δεχόταν να συμμετέχει σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας έπαυε να είναι Αξιωματική Αντιπολίτευση και Αξιωματική Αντιπολίτευση γινόταν αυτομάτως η Χρυσή Αυγή. Και κάτι τέτοιο δεν θα ήταν καλό για την διεθνή εικόνα της χώρας, ούτε βεβαίως θα ήταν καλό και για το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.
Εδώ αντιθέτως έτσι όπως πάμε τώρα έχουμε μια μετατόπιση του κ.Τσίπρα από την άκρα Αριστερά στην Κεντροαριστερά και ελπίζω αυτό να πυροδοτήσει και μια καθαρότερη τοποθέτηση της ΝΔ στην Κεντροδεξιά την οποία πιστεύω θα την επιδιώξει ο κ. Μεϊμαράκης.
Τώρα λοιπόν η νδ θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το γνήσια ευρωπαϊκό και λαϊκό Κεντροδεξιό της στίγμα από την μια πλευρά, να δημιουργήσει ένα σύγχρονο αφήγημα και να δημιουργήσει επίσης και τις προϋποθέσεις αυτό το σύγχρονο αφήγημα να το εκφράσουν φρέσκα πρόσωπα που θα μπορέσουν να φρενάρουν την άστοχη και κατά την γνώμη μου αποτυχημένη πολιτική προσπάθεια που έκανε στο εξωτερικό ο κ. Τσίπρας.