Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κος Αλέξης Μητρόπουλος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Σκληρό Ροκ το πρωί” με τον δημοσιογράφο Σεραφείμ Κοτρώτσο.
Μεταξύ άλλων, τόνισε:
Ερωτηθείς ποια θα πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα για την κυβέρνηση
Α.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες δεν πέρασε μνημόνιο, πέρασε ένα άρθρο το φορολογικό της 5ης αξιολόγησης. Άρα λοιπόν το ζήτημα είναι το Σεπτέμβριο που θα έρθει το τρίτο μνημόνιο, το συνοδευτικό πακέτο του νέου δανείου τι αντιδράσεις θα έχουμε. Αφού σε ένα άρθρο που λέει επάνω «φορολογικά μέτρα» και αναφέρεται στην ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης, χωρίς νύξη για μνημόνιο και μνημονιακές υποχρεώσεις, φανταστείτε τι αντιδράσεις θα έχουμε.
Για αυτό είπα ότι προέχει κατ’ εμέ η ανασύνθεση του κυβερνητικού σχήματος διότι έχουμε την αποτυχία μετά τις διαπραγματεύσεις άρα λοιπόν πρέπει όχι μόνο δραστική αλλά και σε πρόσωπα, σε βάθος για να δοθεί μια νέα αίσθηση της νέας κατάστασης που δημιουργήθηκε μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με εκβιασμούς και με τα τελεσίγραφα των δανειστών.
Το δεύτερο είναι να εκπονηθεί πάραυτα ένα εθνικό διαπραγματευτικό σχέδιο και να αλλάξει ή εμπλουτιστεί με έμπειρους διαπραγματευτές η διαπραγματευτική ομάδα διότι από εδώ και πέρα είναι τα δύσκολα και τρίτο η διαχείριση του εσωτερικού του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα ζήτημα το οποίο έρχεται από το παρελθόν εγώ το βρήκα και απόρησα όταν το πρωτοείδα το ’10.
Άρα λοιπόν βλέπουμε το δεύτερο σε ιδεολογική κυριαρχία, οργανωτική κυριαρχία και μέσα στις οργανώσεις ρεύμα πως θα το διαχειριστεί με την ευφυΐα του, με την ικανότητά του, με τις γνώσεις του ο πρόεδρος διότι αν το αφήσουμε και εκραγεί όταν έρθει το μνημόνιο ή τα δεύτερα μέτρα που απαιτούν οι δανειστές τότε θα είναι δυσδιαχειρίσιμο και δυσεπίλυτο.
Για τους 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που καταψήφισαν
Α.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το φαινόμενο ήταν αναμενόμενο.
Όταν καλείται η Αριστερά να διαχειριστεί έναν λαό, να διευθύνει τις τύχες ενός λαού ένα κομμάτι το πιο συστημικό ενσωματώνεται συντομότερα διότι αναλαμβάνει διακυβέρνηση και ένα άλλο κομμάτι και αυτό είναι και το μεγαλείο και η αδυναμία της Αριστεράς 130 χρόνια, αρνείται να ενσωματωθεί, αρνείται να ταυτιστεί, αρνείται να αναλάβει τη συστημική τύχη του κινήματος και της κοινωνίας.
Άρα λοιπόν ο ηγέτης οφείλει να το αποτιμήσει και να το διαχειριστεί καλά διότι εάν αφήσουμε αυτό το φαινόμενο, που επαναλαμβάνω είναι σύντροφοι με αγώνες, με θυσίες, με απόψεις, με ιδεολογική καθαρότητα και εντιμότητα μόνο τέτοιοι είναι οι βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν… Έχει διακριτότητα το φαινόμενο Κωνσταντοπούλου και το φαινόμενο Βαρουφάκη που έχουν αυτοτελή πολιτική σημασία. Υπάρχουν τρεις διαφορετικές εκκινήσεις και ερμηνείες και θα αναμένουμε διαφορετικές πολιτικές αναφορές και συμπεριφορές αυτών των τριών διακριτών ενδοσυριζαίϊκων πολιτικών φαινομένων.
Το ένα είναι ένα μορφοποιημένο, ιδεολογικά συγκροτημένο, με οργανωτική αναφορά κάθετη, οριζόντια πολλαπλή στο κίνημα του ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα είναι ακραίες πολύ δημοφιλείς πολιτικές προσωπικότητες που και αυτές ενδεχομένως να έχουνε τις φιλοδοξίες τους, τα σχέδιά τους τα οποία ενδεχομένως να εξελιχθούν στο προσεχές και απώτερο μέλλον.
Υπό αυτή την έννοια είχα πει ότι υπάρχει μια κατάσταση «πολύ-ομηρείας» (του προέδρου). Έχουμε διαπραγματεύσεις που δεν πήγαν καλά, έχουμε σχέδιο που είναι ελλείπων, ανεπαρκές, έχουμε κυβερνητικό συμβούλιο που δεν έδωσε τα μέγιστα, έχουμε τώρα σύνθεση κυβέρνησης κατά τον τρόπο που συγκυβερνιέται, έχουμε αντιπολίτευση που δίνει δάνειες δυνάμεις ελλείπουσες από την συγκυβέρνηση αλλά μέχρι που θα προσφέρει δάνειες δυνάμεις για να καλύπτει συνταγματικής φύσης ζητήματα. Άρα λοιπόν αυτή η συνθετότητα, ένας γόρδιος δεσμός από τους συνθετότερους της πολιτικής διαχείρισης ενός λαού πρέπει ο κ. Πρωθυπουργός με την ευφυΐα τους , την ηγετική του φυσιογνωμία αλλά και την βαθιά γνώση ενός φαινομένου του οποίου ήταν κοινωνός και οφείλαμε όλοι να το παρακολουθούμε και να θεωρούμε σίγουρο ότι έτσι θα εκφραστεί εάν συμμετείχε στην κυβέρνηση, να το ερμηνεύσει και κυρίως χωρίς πολιτικές κοοπτάτσιες, χωρίς αυθαιρεσίες και πειθαρχικές διώξεις για να μην οδηγήσει σε ρήγμα και σχίσμα ενός κόμματος το οποίο μέχρι τώρα οικοδομήθηκε και έφτασε στο μεγαλείο μέσα από αυτά τα δύο κυρίαρχα ρεύματα. Θα πρέπει ο Τσίπρας να μην ακούσει θερμοκέφαλες παροτρύνσεις περί διαγραφών αλλά να τα δει σε συνεννόηση με τους επικεφαλείς αυτού του ιδιαίτερου οργανωτικού ιδεολογικού μορφώματος.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα πρέπει να γίνει ένα μεγάλο άνοιγμα ως προς την ανασύνθεση της κυβέρνησης
Α.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι το συνθετότερο και δυσκολότερο καθήκον σήμερα για τον πρωθυπουργό και για αυτό πρέπει να ακούσει πρόσωπα πέρα από το στενό περιβάλλον το οποίο τον συμβούλεψε. Πρέπει να λειτουργήσει υπερβατικά. …Τα πρόσωπα πρέπει αν είναι δυναμικά, πρέπει να είναι καθαρά υπό την άποψη της θέσεις τους της πολιτικής εννοώ για του είναι όντως χρήσιμοι στις δύο κυρίαρχους στόχους για το καλό του λαού. Πρώτον την διαπραγμάτευση του νέου δανείου και δεύτερον την αποδόμηση επ’ ωφελεία του λαού όλου αυτού του συστήματος που έχει πια δαγκώσει το λαό και τον έχει βάλει κάτω από το ιδιότυπο καθεστώς αποικίας χρέους.