Ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, κος Αντώνης Μανιτάκης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Παραφιλολογίες» και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Με αφορμή το επικείμενο δημοψήφισμα

Α.ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ: Προφανώς γίνεται μια έμμεση μεροληπτική υπόδειξη, προτροπή προς τους ψηφοφόρους για το Όχι αλλά αυτή την πολιτική μεροληψία την έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός. Επομένως πρόκειται για μια παρατυπία η οποία θα έλεγα ότι νοθεύει την συνταγματική επιταγή του συντάγματος που λέει ότι η έκφραση του λαϊκού φρονήματος πρέπει να είναι ελεύθερη και άρα οι δημόσιες αρχές θα πρέπει να τηρούν μια στάση αμεροληψίας ιδίως σε δημοψηφίσματα.

Α.ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ: Το ότι έχει αφεθεί ένας χρόνος πέντε ημερών για διαβούλευση αυτό θα μου επιτρέψετε να πω ότι πρόκειται για  …δημοκρατίας. Η δημοκρατία δεν είναι απλώς να εκφράζεται η πλειοψηφία θέλησης του λαού αλλά να γίνεται διάλογος. Η δημοκρατία της αρχαίας Ελλάδος για την οποία θεωρούμε ότι είμαστε οι απόγονοι επέβαλε την δημόσιο διαβούλευση στην εκκλησία. Χωρίς αγορά του Δήμου και εκκλησία του Δήμου δεν υπάρχει δημοκρατία, δεν υπάρχει δημοκρατική απόφαση. Το ότι αυτή τη στιγμή σε ένα κρίσιμο υπαρξιακής υφής ερώτημα για τη χώρα δίνονται μόνο πέντε μέρες ενώ η λογική επιβαλλόμενη περίοδος είναι μέχρι 30 ημέρες … Δεν μπορούσε να φανταστεί κανένας νους νομοθέτη και καμιά ερμηνεία ότι οι τέσσερις εβδομάδες θα γινόντουσαν πέντε εργάσιμες μέρες. Αυτό δεν είναι προσβολή των στοιχειωδών δημοκρατικών διαδικασιών; Δεν είναι μια παρωδία δημοκρατικού δημοψηφίσματος;  Το δεύτερο είναι ότι ρωτάτε ο ελληνικός λαός σε μια πρόταση που δεν ξέρουμε ποιανού είναι, που δεν ξέρουμε αν ισχύει που δεν ισχύει, σε μια πρόταση που είναι γραμμένη στα αγγλικά, που το περιεχόμενό της είναι αυστηρώς τεχνοκρατικό, δεν είναι πολιτικό ενώ ο λαός καλείται να απαντήσει με ένα πολιτικό ερώτημα και πάνω  σε ένα θέμα που είναι  δημοσιονομικό, θέμα το οποίο το ίδιο το σύνταγμα απαγορεύει να τεθεί σε δημοψήφισμα αν είχε μπει σε δημοσιονομικό νομοσχέδιο.

Ερωτηθείς αν οι πέντε μέρες θα είναι επαρκείς για την διοργάνωση του δημοψηφίσματος

Α.ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ: Ήταν οι αμφιβολίες μου από την πρώτη στιγμή…

Πραγματικά μπαίνει ένα δημοψήφισμα που θυμίζει εποχές μαζικής δημοκρατίας ή θυμίζει τον ηγέτη για να μην πω τίποτα χειρότερο.

 Η εξουσία ο ηγέτης καλούσε τον ελληνικό λαό να ψηφίσει, ουσιαστικά εκβίαζε την βούλησή του για να έχει αυτή που θέλει. Αυτό δεν είναι δημοψήφισμα, εμείς το λέμε προσωπικό δημοψήφισμα. Ένα δημοψήφισμα που ο ηγέτης καλεί να εγκριθεί εκ των υστέρων η προσωπική παραταξιακή του επιλογή.