Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κος Δημήτρης Κοδέλας, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Σκληρό Ροκ το πρωί” με τον δημοσιογράφο Σεραφείμ Κοτρώτσο.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Για την επικείμενη συμφωνία

Δ.ΚΟΔΕΛΑΣ: Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία εδώ και καιρό εκβιασμών και τελεσιγράφων οι οποίοι κλιμακώνονται τις τελευταίες μέρες και βασικό στόχο έχουν να ακυρώσουν την λαϊκή εντολή. Θέλουν να σύρουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να υιοθετήσει πολιτικές ή να αναβάλει πολιτικές που είχε υποσχεθεί με στόχο και να την φθείρουν στα μάτια της κοινωνίας και να την φέρουν σε αντίθεση με κοινωνικές ομάδες και αιτήματα που έχει στηρίξει και ενδεχομένως να αλλοιώσουν την κυβερνητική και κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

…Έγιναν μερικά στρατηγικά λάθη όπως η εκτίμηση που υπήρχε ότι  θα βρεθεί μια εύκολη γενικά και κοινά αποδεκτή αξιοπρεπής λύση με τους δανειστές. Δεν ίσχυσε αυτό, ίσα-ίσα οι δανειστές πίεζαν και πιέζουν να μας πάρουν το κεφάλι. Το δεύτερο είναι ότι η 20η Φλεβάρη ήταν μια μεγάλη παγίδα στην οποία μπήκαμε όπου σπαταλήθηκε και χρόνος και δυνατότητες και κυρίως η διάθεση του κόσμου να μπει μπροστά σε αυτή τη μάχη αντίστασης απέναντι στους δανειστές αλλά και ανασυγκρότησης του τόπου  γιατί χωρίς τη συμμετοχή του η Ελλάδα δεν μπορεί να πάει διαφορετικά. Νομίζω ότι μπήκαμε στο γήπεδο του αντιπάλου με αποτέλεσμα να έχουμε μια συμφωνία που είναι εξαιρετικά επώδυνη και οδυνηρή και μακριά από τις δεσμεύσεις μας.

Δεν έχει να κάνει με το αν η συμφωνία καταγράφει κατά γράμμα αυτά που λέγαμε προεκλογικά, έχει να κάνει όμως με το ότι η συμφωνία που φαίνεται ότι θα έρθει, με βάση αυτά που διαρρέουν και εδώ χρειάζεται να περιμένουμε να δούμε την τελική της μορφή, ωστόσο με βάση αυτά που διαρρέουν δεν  είναι μια συμφωνία εκτός μνημονιακού πλαισίου και κατά τη γνώμη μου δεν είναι μια συμφωνία η οποία δίνει το χώρο για να πάει διαφορετικά η χώρα έξω από αυτό το καθεστώς αποικίας χρέους και ακραίας λιτότητας.

ΔΗΜ: Θα την χαρακτηρίζατε ότι έχει χαρακτηριστικά τρίτου μνημονίου;

Δ.ΚΟΔΕΛΑΣ: Δεν είναι εκεί το θέμα, εφόσον δεν λύνεται το θέμα του χρέους το οποίο παραμένει ανοιχτό και εφόσον τα τρία βασικά στοιχεία του μνημονίου που ήταν η εσωτερική υποτίμηση που αυτό έχει να κάνει με μισθούς, συντάξεις και φόρους, το δεύτερον έχει να κάνει με την απελευθέρωση της αγοράς για να κυριαρχήσουν κάποια μονοπώλια εις βάρος των μικρών και μικρομεσαίων και το τρίτο είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, εφόσον αυτά δεν αμφισβητούνται   που αυτό σημαίνει να πάμε σε άλλη πορεία, αντίθετα να αρχίσουμε να ξηλώνουμε πράγματα που οδηγούσαν την οικονομία σε αυτό το ακραία νεοφιλελεύθερο μοντέλο, νομίζω ότι δεν είναι εκτός αυτού του μνημονιακού πλαισίου

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα περάσει η συμφωνία από τη Βουλή και αν θα την ψηφίσει

Δ.ΚΟΔΕΛΑΣ:  Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει το δικαίωμα να ματαιώσει τις προσδοκίες που ακούμπησε πάνω του ο ελληνικός λαός και δεν μπορούμε εμείς να ολοκληρώσουμε αυτό που δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν οι προηγούμενοι. Με αυτή την έννοια δεν πρέπει να έρθει μια συμφωνία που ουσιαστικά να αποτελεί συνέχιση, ολοκλήρωση και επικύρωση αυτού που γνωρίσαμε ως μνημονιακό πρόγραμμα. Από εκεί και πέρα αν έρθει από εκεί και πέρα νομίζω ότι ο καθένας θα κρίνει αυτό που θα έρθει με βάση τις δεσμεύσεις απέναντι στην κοινωνία και το αν απαντά στα πραγματικά τεράστια και συσσωρευμένα και εκρηκτικά προβλήματα που έχει η χώρα μας. Φαίνεται ότι έχουμε ξεχάσει λίγο αυτά που λέγαμε πριν τις εκλογές και που βλέπαμε, ζούμε σε μια κοινωνία που βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση, με τεράστια προβλήματα ανεργίας, με τεράστια προβλήματα υπερχρέωσης και αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να επιλυθεί και να βελτιωθεί μέσα από την συνέχιση πολιτικών που φορτώνουν νέα βάρη ή που διατηρούν και τα παλιά βάρη. Χρειάζονται τομές να γίνουν και επίσης χρειάζεται να συζητήσουμε ουσιαστικά για την διέξοδο της χώρα που περιλαμβάνει σε ένα μεγάλο βαθμό, πέρα από διάφορες τομές που πρέπει να γίνουν στο πολιτικό σύστημα, περιλαμβάνει και την παραγωγική ανασυγκρότηση. Η οποία δεν εκτιμώ ότι θα έρθει μέσα από ιδιωτικοποιήσεις ή απλά επενδύσεις που θα πρέπει η χώρα να γίνει ανταγωνιστική της Βουλγαρίας αλλά να στηριχθεί στα πόδια της, στις δυνάμεις της και στην παραγωγή της και στους ανθρώπους που διαθέτει. 

Με αφορμή το κάλεσμα του κ. Σακελλαρίδη προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία

Δ.ΚΟΔΕΛΑΣ: Προσπαθούμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και των πολύ μεγάλων απαιτήσεων που έχει η ίδια η κοινωνία μέσα από τους αγώνες που η ίδια έδωσε την τελευταία πενταετία και μέσα από την βαθιά ανάγκη της να απαλλαγεί από αυτό το μνημονιακό πλαίσιο και να ανασάνει. Το δεύτερο είναι ότι σε σχέση με την ψήφο στην Βουλή νομίζω ότι καθένας με βάση αυτό το κριτήριο θα κρίνει και πράγματι ισχύει αυτό που είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με την έννοια ότι οι δανειστές επιμένουν σε τέτοιες σκληρές πολιτικές για δύο λόγους.

Ο πρώτος είναι ότι δεν θέλουν να αμφισβητηθεί ο νεοφιλελεύθερος μονόδρομος που θέλουν πανευρωπαϊκά να επιβάλλουν. Και με αυτή την έννοια δεν θέλουν να αφήσουν την Ελλάδα είτε να «ξηλώσει» τα κεκτημένα τους είτε να προχωρήσει σε μια άλλη πορεία. Το δεύτερο είναι ότι θέλουν πολιτικά να ανατρέψουν την ουσία της πολιτικής την οποία υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και όχι μόνο την ουσία αλλά ενδεχομένως να πάμε και σε άλλες καταστάσεις όπου δεν θα έχουμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ  αλλά να έχουμε οικείων του κ. Γιούνκερ που είχε πει προεκλογικά ότι θα ήθελε να δει τους οικείους του. Ωστόσο νομίζω για να αποφευχθεί ένα τέτοιο σενάριο η μόνη ασφαλής λύση είναι η κυβέρνηση να μην δεχτεί να έρθει στην Βουλή μια συμφωνία η οποία βρίσκεται σε αντίθεση με την επιλογή για την διέξοδο της χώρας.

Εγώ δεν μπορώ να διανοηθώ ότι κυβέρνηση της Αριστεράς, κυβέρνηση των κινημάτων, των αγώνων του ελληνικού λαού να ιδιωτικοποιήσει, για παράδειγμα, σχεδόν το σύνολο της δημόσιας περιουσίας ή να φορτώσει νέα βάρη…

Για μένα μεγάλη σημασία έχει πως επιδράει η οποιαδήποτε συμφωνία και πολιτική επιλογή στις συνειδήσεις του κόσμου αν λοιπόν αυτή η συμφωνία σημαίνει στα μυαλά των ανθρώπων ότι ματαίως αγωνιστήκαμε γιατί τελικά  δεν μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικό από αυτό που είχαμε γνωρίσει είναι ένα λάθος μήνυμα.

Δεν θεωρώ ότι είναι μονόδρομος τα μνημόνια, η λιτότητα, η υποταγή σε αυτά τα που θέλουν ακραίοι κύκλοι και η εφαρμογή ενός ακραίου  νεοφιλελεύθερου μοντέλου στη χώρα που την διαλύει και την χώρα και την κοινωνία. Και επίσης δεν πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα γιατί πάνω στις πλάτες μας έχει χρεωθεί να παίζεται και η πορεία και όλης της Ευρώπης. Την Ελλάδα την παρακολουθεί με μεγάλη αγωνία και προσμονή λαοί, κινήματα, άνθρωποι προοδευτικοί σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο δεν πρέπει να αποτύχει.

Δεν μπορεί να ακυρωθούμε, ας πέσουμε όρθιοι όμως. Αν δεν χωράει κάτι στοιχειωδώς διαφορετικό σε αυτό το πράγμα ας αναλάβουν να το κάνουν άλλοι. Η Αριστερά δεν μπορεί να έρθει σε κόντρα με αυτούς που για χρόνια βρίσκεται στο πλάι τους. 

 

Δ.ΚΟΔΕΛΑΣ: Υπάρχει ένα ερώτημα «εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια και τις δυνατότητες για να πάμε σε κάτι διαφορετικό»; Η γνώμη μου είναι ότι δεν τα εξαντλήσαμε επειδή είχαμε λάθος εκτίμηση για τους δανειστές και δεν προετοιμαστήκαμε κατάλληλα …

ΔΗΜ.: Αποδίδεται και σε κάποια πρόσωπα συγκεκριμένα την ευθύνη αυτή;

Δ.ΚΟΔΕΛΑΣ: Δεν είναι θέμα αυτή τη στιγμή να καταλογίσω σε πρόσωπα ευθύνες, καταλογίζω σε μια επιλογή που έγινε και αυτό έγινε παραδεκτό όταν μετά από δύο μήνες καταλάβαμε ότι υπήρχαν λάθη στην συμφωνία της 20ης Φλεβάρη. Αλλά για μένα το πιο σημαντικό είναι ότι η χώρα για να βγει από τα δεσμά αυτών των τόσο ισχυρών αντιπάλων που έχει απέναντι, δεν μπορεί να γίνει αυτό αν δεν αξιοποιήσει την μεγάλη δύναμη που σου δίνει ο κόσμος και ο κόσμος τις πρώτες εβδομάδες έδειξε μεγάλη διαθεσιμότητα, αυτό δεν το αξιοποιήσαμε… 

 

 

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1-ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ-ΚΟΔΕΛΑΣ 23/6/205 by Parapolitika.Gr on Mixcloud