Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κος Γιάννης Πανούσης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Παραφιλολογίες» και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο
Μεταξύ άλλων, είπε:
Για το περιεχόμενο της συμφωνίας
Γ.ΠΑΝΟΥΣΗΣ: Θετική αντίδραση, αυτό έπρεπε να γίνει και δεν την φοβάμαι κιόλας. Εάν δηλαδή η κυβέρνηση εφαρμόσει πράγματι και κυβερνήσει σωστά τα τρεισήμισι χρόνια που μένουν είμαι βέβαιος ότι και κοινωνικά ισοδύναμα θα βρεθούν και μορφωτικά αντίβαρα θα βρεθούν και αναπτυξιακές λύσεις θα βρεθούν ώστε να κλείσουν οι περισσότερες πληγές που είχαν ανοίξει και που όσο μπόρεσε θα κλείσει η νέα συμφωνία.
Άρα εμένα δεν με τρομάζει αυτό, περισσότερο θα με τρόμαζε αν υπήρχε ένα μετέωρο βήμα, αν δεν έκλεινε κάτι, αν δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν οι θεσμοί, τα πανεπιστήμια, τα σχολεία ενώ αυτή τη στιγμή μετακινείται όλη η ευθύνη από την διαπραγμάτευση, εφόσον κλείσει λέμε, στην διακυβέρνηση και η Αριστερά οφείλει να αποδείξει ότι ξέρει να το κάνει αλλιώς.
Για την απόσταση των προεκλογικών εξαγγελιών από τις δεσμεύσεις της συμφωνίας
Γ.ΠΑΝΟΥΣΗΣ: Η μετακίνηση από την εξαγγελία περιέχει έντονα στοιχεία ιδεολογίας στην πραγματικότητα, στην διακυβέρνηση πια είναι κάτι θετικό κατά τη γνώμη μου. Δηλαδή δεν αποτελεί μια προδοσία αρχών και αξιών απλώς μπαίνεις σε ένα σύστημα που δεν το ελέγχεις μόνος σου όπως όταν κάνεις μια δήλωσή αλλά που αυτό πρέπει να λειτουργήσει μέσα σε συγκυρίες, σε συμμαχίες, σε διαφωνίες. Έτσι και ένας πρωθυπουργός γίνεται ηγέτης, έτσι και ένα κόμμα γίνεται ηγεμονικό και όχι απλώς αριθμητικά είναι πρώτο. Εμένα όλα αυτά δεν με φοβίζουν, είναι η μεγάλη ευκαιρία της Αριστεράς να αποδείξει ότι μπορεί να τα κάνει τα άλλα τα πήρε από το παρελθόν, τα χειρίστηκε όπως τα χειρίστηκε, ο ιστορικός του μέλλοντος θα μας πει τι έγινε αυτούς τους πέντε μήνες ποια ήταν τα μπρος ποια ήταν τα πίσω αλλά να τελειώνουμε για να δουλέψει το κράτος, για να αλλάξει η δημόσια διοίκηση, η υγεία, η παιδεία . Εκεί θα κριθεί η Αριστερά, δεν θα κριθεί στο 1-2% παραπάνω στο ΦΠΑ.
Ερωτηθεις ποια είναι η διαφορά της κυβέρνησης της Αριστεράς από τις προηγούμενες κυβερνήσεις
Γ.ΠΑΝΟΥΣΗΣ: Το ερώτημα αυτό θα απαντηθεί σε τρεισήμισι χρόνια ή σε ένα χρόνο όπου θα δεις τη διαφορά στο σχολείο, θα δεις στο νοσοκομείο- ελπίζω να δεις- στην εφορία, στην στρατηγική της επιβίωσης, στην εξωτερική πολιτική…
Η κυβέρνηση δεν θα κριθεί σε μια υπογραφή, κατά βάση η ιστορία έχει δείξει ότι ψηφίζουμε αρνητικά, ψηφίζουμε για να φύγουν κάποιοι άρα ψήφισαν γιατί το προηγούμενο δεν λειτουργούσε πια ή δεν ξέρω τι άλλο. Άρα η έλευση ενός κόμματος ελπίδας για τον καθένα σήμαινε κάτι διαφορετικό… Το ζήτημα είναι πραγματικά το στοίχημα της διακυβέρνησης, εγώ αυτό φοβάμαι περισσότερο παρά το γεγονός ότι σε πέντε –δέκα μέρες κάποιοι άνθρωποι θα πουν «δεν ψηφίζω ή με προδώσαν». Το ζήτημα είναι να μην προδώσεις τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς όχι να διαφοροποιήσεις ή να προσαρμόσεις στις σημερινές συνθήκες τις εξαγγελίες σου, αυτά είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Η Αριστερά δεν έπαψε να είναι Αριστερά επειδή θα υπογράψει αυτή την συμφωνία.
Ερωτηθείς αν θα ψήφιζε την συμφωνία
Γ.ΠΑΝΟΥΣΗΣ: Προφανέστατα. Θα την ψήφιζα και με τη σκέψη που σας είπα ότι έχεις τρεισήμισι χρόνια να διορθώσεις όλα αυτά τα αρνητικά που αυτή την στιγμή μέσα από την ευρωπαϊκή πίεση υποχρεούσαι να υπογράψεις. Έχεις όλο το χρόνο να αποδείξεις το άλλο και θα στο συγχωρέσουν, δεν θα συγχωρούσαν την ρήξη.
Με αφορμή τη χθεσινή συγκέντρωση και το επεισόδιο που έγινε
Γ.ΠΑΝΟΥΣΗΣ: Υπήρξε μια συνεννόηση επιχειρησιακού τύπου ανάμεσα στο Φρούραρχο και τις υπηρεσίες πως μπορούνε να προστατευτούνε καλύτερα οι διαδηλωτές από ενδεχόμενα -υπήρχαν σχετικές πληροφορίες- τέτοιων ενεργειών. Άρα λοιπόν υπήρχε συμφωνία, δεν είναι ότι το έκανε ο Φρούραρχος ή το έκανε η Αστυνομία…
ΔΗΜ: Τι πληροφορίες υπήρχαν;
Γ.ΠΑΝΟΥΣΗΣ: Ότι θα γινόταν αυτό που έγινε.
ΔΗΜ: Προβοκάτσια δηλαδή
Γ.ΠΑΝΟΥΣΗΣ: Ναι άρα έγινε σε δύο δόσεις, μια δόση φανερή και μια δεύτερη δόση. Έγιναν 35 προσαγωγές χθες το βράδυ…
ΔΗΜ.: Είναι πάντως περίεργο να έχουμε προβοκάτσιες που να προέρχονται από την πλευρά της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Συνηθίζαμε αυτά να τα ακούμε ως καταγγελίες από αυτή την πλευρά, όχι να τα βλέπουμε ως πρακτικές
Γ.ΠΑΝΟΥΣΗΣ: Έτσι είναι και εδώ έχουμε μπερδευτεί λιγάκι και πρέπει να ξεμπερδευτούμε. Δυο πράγματα έχω να πω, πρώτον ότι στην δημοκρατία κάθε συγκέντρωση που δεν είναι βίαιη είναι θεμιτή. Και το δεύτερο είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι που εκφράζουν αυτούς τους χώρους θα πρέπει λίγο να «κατεβάσουν τα όπλα» δηλαδή χρειάζεται μια κοινωνική ειρήνη και μια ανακωχή για να λειτουργήσει η χώρα. Τι νόημα έχουν αυτά που κάνουν; …Όλες οι χώρες τα έχουνε λύσει, η Ελλάδα παραμένει «επαναστατική χώρα».
…Ακόμα και αν είναι οι συντηρητικοί που βγήκαν στο δρόμο γιατί πιστεύουν στην Ευρώπη αυτό είναι όφελος να βγαίνει στο δρόμο ένας που καθόταν στον καναπέ δηλαδή πρέπει να βγαίνει στο δρόμο ο «δικός μας»; Δηλαδή υπάρχει κάποιο κεκτημένο διαδηλώσεων ή οτιδήποτε άλλο ενός συγκεκριμένου πολιτικού χώρου οι άλλοι δεν το έχουν από το σύνταγμα; Αυτά πρέπει να τελειώνουν, δεν είναι σοβαρά πράγματα …
Τι νόημα έχουν όλα αυτά, η χώρα είναι σε κίνδυνο πρέπει να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας …