Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κος Δημήτρης Στρατούλης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Σκληρό Ροκ το πρωί” με τον δημοσιογράφο Σεραφείμ Κοτρώτσο. 
Μεταξύ άλλων, τόνισε: 
Ερωτηθείς αν θα έχουμε μειώσεις υψηλών  επικουρικών συντάξεων 
Δ.ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Σε καμία περίπτωση γιατί δεν αποδέχεται την έννοια των υψηλών επικουρικών η κυβέρνηση και των υψηλών συντάξεων γιατί οι συντάξεις στο σύνολό τους, στα πέντε χρόνια του μνημονίου με έξι διαδοχικές μειώσεις οι κύριες και με πέντε αλλεπάλληλες οι επικουρικές, έχουν πλέον εξανεμισθεί. Το 50% των συντάξεων είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας πλέον  στην πατρίδα μας, 665€ η κύρια σύνταξη κατά μέσο όρο και 168 € η επικουρική. Λέω όσον αφορά την τελική πρόταση με την οποία πάει η κυβέρνηση και με τη δέσμευση που υπάρχει της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού ότι δεν θα έχουμε μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.
Για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις 
Δ.ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Η απόφαση της κυβέρνησης για τις πρόωρες είναι ότι απορρίπτει την πρόταση των δανειστών να καταργηθούν οι πρόωρες από την 1η Ιουλίου μάλιστα η πρόταση των δανειστών δεν είναι μόνο αντικοινωνική με την έννοια ότι καταστρέφει τον οικογενειακό προγραμματισμό χιλιάδων οικογενειών αν την αποδεχόμασταν, είναι και ζημιογόνα για τα ασφαλιστικά ταμεία, θα ήταν βόμβα. Για να καταλάβετε ότι οι δανειστές κάνουν προτάσεις οι οποίες όχι απλά δεν βοηθούν όπως κατέστρεψαν την οικονομία και την κοινωνία με τις μνημονιακές προτάσεις πέντε χρόνια αλλά καταστρέφουν και την ασφάλιση. 
Για παράδειγμα αν συμφωνούσαμε με την πρότασή τους για άμεση κατάργηση από  1η Ιουλίου των προώρων συνταξιοδοτήσεων μόνο για τα ΕΦΑΠΑΞ θα επιβαρύνονταν τα ασφαλιστικά ταμεία τα προνοιακά 2,4 δις από όσους θα έτρεχαν αυτή την εβδομάδα που μας μένει μέχρι 1η Ιουλίου που έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα και θα έφευγαν τρέχοντας για συνταξιοδότηση τους. Χωρίς να υπολογίζουμε το κόστος για τα ασφαλιστικά ταμεία που αυτοί οι 90 χιλιάδες άνθρωποι θα έφευγαν γρηγορότερα.
Η κυβέρνηση κουβεντιάζει μια μεταβατική περίοδο από το ’16 μέχρι το ’22 να είναι εξάμηνα και από εκεί και πέρα να είναι ένας χρόνος. Αυτό σημαίνει ότι προστίθεται ένα εξάμηνο κάθε χρόνο με την προϋπόθεση όμως  που θέτει η κυβέρνηση ότι τα θεμελιωμένα δικαιώματα θα προστατευτούν, δεν θα θιχθούν και δεν θα θιχθούν τα δικαιώματα γυναικών με ανήλικα παιδιά, γυναικών με παιδιά ΑΜΕΑ και βαριά και ανθυγιεινά και αυτονόητα και οι αναπηρικές συντάξεις. 

ΔΗΜ.: Θα σταματήσει το φαινόμενο των συνταξιούχων των 45-50-55 ετών;

Δ.ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Οπωσδήποτε, αυτό έχει καταργηθεί. Έχει καταργηθεί από προηγούμενες κυβερνήσεις δηλαδή για όσους μπήκαν στην ασφάλιση  από 01/01/13 και μετά δεν υπάρχει πρόωρη συνταξιοδότηση. Φεύγουν όλοι στα 67εκτός αν έχουν 40 χρόνια ασφαλισμένα που φεύγουν στα 62 ή με μειωμένη συνταξιοδότηση στα 62. Μόνο για τις παλιότερες γενιές τις πριν 01/01/13 που είχαν μπει στην ασφάλιση υπάρχουν κάποιες μεταβατικές διατάξεις. Αυτές αφορούν 280 χιλιάδες από τους ασφαλισμένους και από αυτούς να έχετε υπόψη σας ότι 90 χιλιάδες ήδη έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι αυτή τη στιγμή και είναι και κάτι λίγες χιλιάδες μέχρι το τέλος του χρόνου. 
Επομένως είναι υπολείμματα διατάξεων που έχουν μείνει τα οποία  όμως η κυβέρνηση λέει ότι πρέπει να γίνουν με ένα σταδιακό και μεταβατικό τρόπο και με την εξαίρεση κάποιων κατηγοριών που είναι απαραίτητο να εξαιρεθούν γιατί δεν πρέπει να καταστρέφεις και τον οικογενειακό προγραμματισμό αλλά ταυτόχρονα πρέπει να εξαλείφονται ακραία φαινόμενα. 
Κυρίως τέτοια φαινόμενα είχαμε σε τράπεζες, σε ΔΕΚΟ, σε ιδιωτικοποιημένες ΔΕΚΟ και  σε κάποιες μεγάλες βαριές βιομηχανίες ιδιωτικές. Δηλαδή κάνανε εθελούσιες, πολλές από αυτές με το μαχαίρι στο λαιμό δηλαδή ότι φεύγεις ή απολύεσαι και εκεί είχαμε αυτά τα ακραία φαινόμενα των 47 ή των 50 ετών. Για αυτά εμείς έχουμε βάλει πολύ μεγάλα αντικίνητρα σαν κυβέρνηση και θα βάλουμε και επιπρόσθετα και ένα αντικίνητρο το οποίο ήδη έχω θέσει εγώ στην πράξη σαν αρμόδιος υπουργός είναι ότι «θες κύριε μου να κάνεις εθελούσια; Ναι αν συμφωνεί και το συνδικάτο αλλά με την προϋπόθεση ότι όποια ζημιά υπολογίσουμε εμείς με οικονομική μελέτη ότι προκαλείς εξαιτίας της εθελούσιας στα ασφαλιστικά ταμεία θα την πληρώσεις όλη και πριν προχωρήσεις στην εθελούσια.Cash  και αμέσως.  Είναι ένα πολύ σοβαρό αντικίνητρο και επομένως  θα τους αποτρέψει να πηγαίνουν σε τέτοιες ακραίες συμπεριφορές.

Ερωτηθείς αν δεχόμαστε ενοποιήσεις ασφαλιστικών ταμείων 

Δ.ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Έχουμε πει όχι οργανωτικές τώρα μόνο λειτουργικές δηλαδή τα επτά ταμεία κύριας ασφάλισης τα οποία έχουμε ενοποιημένα πια στο εσωτερικό τους να υπάρξουν μέτρα πραγματικής ενοποίησης τους γιατί δεν είναι.  Απλά σε ένα ταμείο έχουν «κρεμαστεί» δέκα-είκοσι λογαριασμοί. 
…Ο κ. Ρομπόλης έχει προτείνει αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ στο προεκλογικό πρόγραμμα έλεγε σε τρία οργανωτική ενοποίηση αλλά με έναν οδικό χάρτη συζητήσεων με συνδικάτα, επιστημονικών φορέων κλπ μέχρι το ’18 γιατί έτσι γίνονται και στην Ευρώπη, δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη και χωρίς κατεδάφιση δικαιωμάτων. Όχι να κάνουμε ενοποίηση για να μειώσουμε συντάξεις, να κάνουμε ενοποιήσεις οι οποίες να μας κάνουν πιο αποτελεσματικά τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ερωτηθείς αν η συμφωνία που θα γίνει επί τη βάση των προτάσεων των δανειστών θα περάσει από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Δ.ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Η γνώμη μου είναι ότι αν υπάρξει συμφωνία θα είναι με κείμενο βάσης τις προτάσεις που έκανε η κυβέρνηση.  Εκτίμησή μου είναι ότι οι δανειστές  δεν κάνουν πίσω επειδή έκανε πίσω η κυβέρνηση και αποδέχτηκε ως βάση το δικό τους κείμενο, σε καμία περίπτωση. 
Κάνουν πίσω γιατί την προηγούμενη εβδομάδα είχαν στα χέρια τους μελέτες των μεγάλων κεντρικών τραπεζών τους αλλά και οικονομικών ινστιτούτων σύμφωνα με τις οποίες το κόστος της ρήξης με την Ελλάδα ήταν περίπου 1 τρις. Και επειδή ενώ δεν φαίνεται είχαν στην ουσία πανικό επ’ αυτού…

ΔΗΜ: Ακούγεται αμετροεπές ότι έχουμε προκαλέσει πανικό στην ευρωζώνη. …Το να λέμε ότι έχουμε προκαλέσει πανικό στην ευρωζώνη, στις αγορές και στις κυβερνήσεις όλων των κρατών ακούγεται λίγο αμετροεπές
Δ.ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Ακούγεται αλλά αυτοί έχουν ένα προηγούμενο της Lehman Brothers που ενώ ο υπουργός οικονομικών έλεγε να την σώσουν την τράπεζα ο τότε πρόεδρος είπε «εντάξει, δεν έγινε τίποτα είναι μια μικρομεσαία, είναι 200οστή στο μέγεθος στις τράπεζες των ΗΠΑ δεν χρειάζεται  να κάνουμε κάτι δεν έχουμε συνέπειες» αλλά ακόμα αυτό ταλαιπωρεί την παγκόσμια οικονομία της Lehman Brother η χρεοκοπία. Σκεφτείτε να αφήσουν μες το ευρώ να σκάσει η χρεοκοπία μιας χώρας. Το παίρνουν υπόψη αυτό δεν είναι θέμα αμετροέπειας ή όχι. Είναι γεωπολιτικοί λόγοι αλλά ο κύριος λόγος είναι οι συνέπειες μιας ρήξης.  
Ερωτηθείς αν υπάρχει η δραχμή στην ατζέντα του 
Δ.ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Εγώ δεν είπα για δραχμή, εγώ είπα ότι η Ελλάδα αν δεν υπάρξει λύση και συμφωνία που δεν θα είναι σε βάρος της και που θα συνεχίζει την υποταγή της μπορεί να πει και ένα μεγάλο Όχι. Και είπα ότι η χώρα μας στην περίπτωση του Όχι έχει δυνατότητες πολλές εναλλακτικές να επιβιώσει και ότι δεν θα είναι η απόλυτη καταστροφή. Αυτό αν δεν το είχε η κυβέρνηση στην φαρέτρα της ως διαπραγματευτικό εργαλείο καλύτερα να μην πήγαινε στην διαπραγμάτευση. 
ΔΗΜ.: Εάν πάμε σε αδιέξοδο, εάν πάμε σε οριστικό ναυάγιο και δεν πληρώσουμε το ΔΝΤ στο τέλος του μήνα  και αναγκαστούμε να πάμε σε εναλλακτικές λύσεις όπως αυτές που περιγράφετε το έχετε το σχέδιο;
Δ.ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Αυτό που έχω πει είναι ότι όταν πας σε μια διαπραγμάτευση και θέλεις να πετύχεις θα πρέπει να ξέρει αυτός που είναι απέναντί σου ότι είσαι αποφασισμένος ανά πάσα στιγμή αν σου ζητάει παράλογα πράγματα, να τα σπάσεις. 
Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή αυτό που προέχει επειδή είμαστε και στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης είναι να πετύχει η κυβέρνηση το στόχο της για μια συμφωνία η οποία θα είναι αξιοπρεπείς και για το λαό και για την πατρίδα, τα άλλα είναι ζητήματα που έχουμε μέρες πολλές να τα κουβεντιάσουμε.  Επειδή το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στους πιστωτές είναι ότι έχουν συνειδητοποιήσει ότι η Ελλάδα δεν κάνει πίσω στις θρασύτατες απαιτήσεις τους, φαίνεται ότι προσανατολίζονται σε μια συμφωνία. Από εκεί και πέρα εναπόκειται στην κυβέρνησή μας, στον πρωθυπουργό να κρατήσουμε με σταθερότητα και θάρρος τις απόψεις μας, και είμαι σίγουρος ότι θα το κάνει αυτό ο πρωθυπουργός ώστε η όποια συμφωνία επιτευχθεί να μην είναι συνέχεια του μνημονίου γιατί όλες οι εναλλακτικές λύσεις που θα υπήρχαν σε περίπτωση αδιεξόδου θα ήταν πολύ λιγότερο επώδυνες από το να υπογράψει η κυβέρνηση μας μια μνημονιακή συμφωνία.

ΔΗΜ.: Εάν φτάσουμε σε ένα νέο αδιέξοδο έχει η κυβέρνηση επεξεργαστεί ένα εναλλακτικό σχέδιο εάν χρειαστεί για μετάβαση σε εθνικό νόμισμα; 
Δ.ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Αν έχεις να επιλέξεις μεταξύ του να συνεχίσει η χώρα μας να εφαρμόζει μνημόνια και την μετατροπή της χώρας μας σε Μπανανία, σε προτεκτοράτο και σε αποικία χρέους της Τρόικας, αν έχεις να επιλέξεις μεταξύ αυτού και του να πάς σε εναλλακτικές λύσεις  χρηματοδότησης και ρευστότητας για τη χώρα μας  είναι χίλιες φορές χειρότερο να συνεχίσεις με μνημόνια.