Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, κος Νίκος Ξυδάκης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Παραφιλολογίες» και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο
Μεταξύ άλλων, είπε:
Με αφορμή τις εξελίξεις στο θέμα των διαπραγματεύσεων
Ν.ΞΥΔΑΚΗΣ: Οι πληροφορίες και αυτό που διανέμεται στις αίθουσες των διαπραγματεύσεων δεν είναι ακριβώς αυτό που περιγράφουν οι εφημερίδες, μπορεί καμιά φορά να πλησιάζουν αλλά ξέρουμε όλοι ότι στην διάρκεια των διαπραγματεύσεων οι διαρροές γίνονται για να επηρεάσουν το πεδίο, για να επηρεάσουν τον συνομιλητή. Είναι ένας ατέλειωτος ψυχολογικός πόλεμος. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι έχει αναληφθεί πολιτική πρωτοβουλία εκ μέρους των ηγετών της Ευρώπης και αυτό είναι μεγάλη επιτυχία του κ.Τσίπρα στο βαθμό που θα οδηγήσει σε μια βιώσιμη συμφωνία. Ξέρουμε πλέον ότι η οποιαδήποτε συμφωνία δεν θα είναι ένας περίπατος όπως δεν ήταν περίπατος η ζωή τα τελευταία πέντε χρόνια στην Ελλάδα μετά την υπαγωγή στο μνημόνιο.
Η Ελλάδα δεν έχει πολλά νομικά όπλα, είναι σιδεροδεμένη με συμφωνίες, έχει εκχωρήσει μέγα μέρος της εθνικής κυριαρχίας της και αυτό που αμφισβητήθηκε μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου είναι ότι αμφισβητήθηκε και η λαϊκή κυριαρχία δηλαδή το δικαίωμα του ελληνικού λαού να πάρει το μια απόφαση για τη ζωή του.
Αυτό είναι το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης τους τελευταίους τέσσερις μήνες με εξαιρετικά βίαιο τρόπο βλέπουμε μια Ευρώπη που μετασχηματίζεται και από τη μια έχουμε έναν σκληρό πυρήνα, μια χρηματοπιστωτική ελίτ η οποία υπαγορεύει ατύπως ή και εμφανώς συχνά τις βουλήσεις της και από την άλλη βλέπουμε μια πολιτική ηγεσία στην Ευρώπη η οποία κουρασμένη προσπαθεί να διασώσει τον ευρωπαϊκό πυρήνα της Ομοσπονδίας.
Αυτό είναι το περίγραμμα και μέσα σε αυτό μια Ελλάδα που προσπαθεί να διασώσει ότι μπορεί για το μέλλον του ελληνικού λαού δηλαδή τις προϋποθέσεις να αναταχθεί.
Για την Ευρώπη
Ν.ΞΥΔΑΚΗΣ: Αυτό που δεν είχαμε δει, το καινούργιο στοιχείο στην Ευρώπη, ήταν ότι μια κυβέρνηση αριστερή η οποία εκλέγεται με δημοκρατικό τρόπο θα μπορούσε να γίνει σεβαστή όχι ως κυβέρνηση αλλά ως έκφραση λαού, ούτε αυτό γίνεται σεβαστό. Γίνεται μια τελευταία προσπάθεια από την κα Μέρκελ, τον κ. Ολάντ και τον κ. Ρέντζι σε ένα βαθμό να σώσουν τα ευρωπαϊκά προσχήματα
Ν.ΞΥΔΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει καμία υπόσχεση ότι εγώ θα τα καταφέρω 100%, αυτό που υποσχεθήκαμε είναι ότι θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις και αυτό γίνεται μέχρι στιγμής. Δεν υπήρξε ποτέ άλλος πρωθυπουργός να έχει κάνει τόσες διεθνείς επαφές κορυφής σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Το αποτέλεσμα κρίνεται από τις επόμενες μέρες.
Δεν μπορούμε να προκαταβάλουμε το αποτέλεσμα και δεν μπορούμε να προκαταβάλουμε διαβάζοντας απλώς τις διαρροές της συμφωνίας ή ακόμη και την ίδια τη συμφωνία τη στιγμή που θα εκδοθεί. Θα κριθεί μέσα στο χρόνο.
Για το Δημόσιο
Ν.ΞΥΔΑΚΗΣ: Εφόσον διαπιστώσουμε τα όρια ανελαστικότητας των δανειστών και του ευρωπαϊκού πλαισίου και δούμε που μπορούμε να κινηθούμε το επόμενο βήμα για την κυβέρνηση είναι να εξαντλήσει όλα τα όρια της ενεργητικότητάς της και της πολιτικής της βούλησης στην εσωτερική διακυβέρνηση.
Τα περιθώρια είναι πάρα πολύ μεγάλα, η δημόσια διοίκηση νοσεί, χρειάζεται εκ βάθρων αναδόμηση. Είναι αυτό που είπαν και στο παρελθόν οι έλληνες ηγέτες για επανίδρυση του κράτους και δεν έγινε, τώρα δεν είναι πια αίτημα η επανίδρυση αλλά η ίδρυση διότι το κράτος μετά την μνημονιακή λαίλαπα έχει καταρρεύσει. Και το δεύτερο είναι να είναι ένα κράτος που θα διαχέει δικαιοσύνη και θα διαχέει όσο του είναι δυνατόν έμπνευση για παραγωγή θέσεων εργασίας και παραγωγή πλούτου.
Αυτό είναι που πρέπει να κάνει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση και αυτό θα κάνει και το δεύτερο σε ότι αφορά στην διάχυση του αισθήματος δικαιοσύνης είναι να βάλει σε μια σειρά το τοπίο διαπλοκής και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα μεγάλα και μικρά.
…Αυτή τη στιγμή δεν πάμε για επανίδρυση πάμε για ίδρυση, έχουμε ένα κράτος που είναι σε ερειπιώδη κατάσταση χωρίς αυτοπεποίθηση.
ΔΗΜ: Αυτό σημαίνει ότι στο δημόσιο σε αυτή την ίδρυση θα μπορούσαν να βρεθούν και κάποιοι από τους δημοσίους υπαλλήλους εκτός;
Ν.ΞΥΔΑΚΗΣ: Ο επίορκος ή ο διεφθαρμένος ή ο ποινικά κολάσιμος φυσικά και θα βρεθεί αυτό γίνεται ήδη, αυτό το οποίο όμως λείπει από την δημόσια διοίκηση είναι ότι δεν υπάρχουν ειδικευμένα στελέχη. Έχουμε 1,5 εκατομμύριο ανέργους, εκατοντάδες χιλιάδες πολυπτυχιούχους πανεπιστημίου και αυτοί βρίσκονται εκτός εργασίας και το Δημόσιο διψάει για οικονομολόγους, για πληροφορικάριους , για μηχανολόγους.
ΔΗΜ: Άρα νέες προσλήψεις
Ν.ΞΥΔΑΚΗΣ: Λέω θέσεις εργασίας, φυσικά
ΔΗΜ: Όχι σε αντικατάσταση
Ν.ΞΥΔΑΚΗΣ: Γιατί αν κάνεις σε κάποιον μια εξάμηνη σύμβαση και προσφέρει εργασία και παράγεται πλούτος και ξεμπλοκάρουν ας πούμε πολεοδομικές υπηρεσίες, ξεμπλοκάρουν πράγματα τα οποία χτικιάζουν όλη την παραγωγή αυτό τι σημαίνει ότι θα έχεις ένα υπερτροφικό Δημόσιο ή ένα λειτουργικό Δημόσιο; Το Δημόσιο πρέπει να λειτουργεί, δεν είναι υπερφορτωμένο όλα αυτά έχουν αποδειχτεί και έχουν μετρηθεί. Το Δημόσιο είναι δυσλειτουργικό και υποστελεχωμένο, το φτιάχνεις για να υπηρετήσει την οικονομία και την κοινωνία.
ΔΗΜ: Προσλήψεις εξειδικευμένων στο Δημόσιο
Ν.ΞΥΔΑΚΗΣ: Φυσικά απολύτως στοχευμένα. Καταρχάς υπάρχουν προβλέψεις για προσλήψεις αναγκαίες.
ΔΗΜ.: Οι πρώην συμβασιούχοι του ΟΑΕΕ επικαλούνται και δικαστική απόφαση που έχουν όπως είχαν και οι καθαρίστριες και λένε όπως εκείνες έτσι κι εμείς πρέπει να επαναπροσληφθούμε, τι λέει η κυβέρνηση σε αυτό;
Ν.ΞΥΔΑΚΗΣ: Ο μεγαλύτερος εργοδότης συμβασιούχων είναι το υπ. Πολιτισμού διότι διεξάγει πάρα πολλά έργα με αυτεπιστασία και με συμβάσεις. Πολλοί άνθρωποι έχουν κάνει ασφαλιστικά μέτρα και τα έχουν κερδίσει. Υπάρχει μια αυτόματη διαδικασία από το Νομικό Συμβούλιο του κράτους το οποίο αμέσως προσβάλει αυτές τις αποφάσεις και μπλοκάρονται αυτές οι επαναπροσλήψεις. Οι παροδικές, οι προσωρινές επαναπροσλήψεις ως ότου εκδικαστεί οριστικά η απόφαση, αυτό πρέπει να το δούμε και να ληφθεί και ενώπιον ενός μεγάλου κοινωνικού και οικονομικού προβλήματος διότι και χρειάζονται κάποια χέρια να ξεμπλοκάρουν φερ’ ειπείν οι ανασκαφές κατά μήκος των μεγάλων εθνικών οδών και να ξεμπλοκάρει η οικονομία και γιατί υπάρχει και κοινωνικό πρόβλημα. Αυτό μπορεί να λυθεί και θα λυθεί, χρειάζεται νομική και πολιτική βούληση.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η επικείμενη συμφωνία θα περάσει από το εσωτερικό της κυβέρνησης
Ν.ΞΥΔΑΚΗΣ: Κραδασμοί οπωσδήποτε θα υπάρξουν, δεν έχει υπάρξει μεγάλη συμφωνία που να μην έχει προκαλέσει κραδασμούς στο πολιτικό σύστημα. Το θέμα αφενός είναι να μην προκαλέσει δυσλειτουργίες και αφετέρου να γίνει μια επανασυσπείρωση και μια επανεκκίνηση με πολιτικά κριτήρια για ανασύνταξη της χώρας. Το θέμα είναι να υπάρξει πολιτική ενεργητικότητα, πολιτικό σχέδιο και διαρκείς επικοινωνία με τον ελληνικό λαό.