O πρώην υπουργός Οικονομίας και στέλεχος του ΚΙΔΗΣΟ, κος Φίλιππος Σαχινίδης μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “901 Κεντροαριστερά στα FM με τους δημοσιογράφους Ανδρέα Παπαδόπουλο και Πέτρο Τατσόπουλο.
Μεταξύ άλλων, δήλωσε:
Φ.ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Έχω την ίδια αγωνία που φαντάζομαι έχουν οι περισσότεροι έλληνες που παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή όλα όσα συμβαίνουν και την προσπάθεια που γίνεται προκειμένου να βρεθεί μια χρυσή τομή μεταξύ των θέσεων που διατυπώνει η ελληνική κυβέρνηση και αυτών που φαίνεται ότι παρουσιάζονται ως θέσεις από την πλευρά των θεσμικών πιστωτών και να καταλήξουμε σε μια συμφωνία η οποία θα λύνει το πρόβλημα της αβεβαιότητας και θα διαμορφώνει τις προϋποθέσεις ώστε η χώρα μας να μπορεί να σταθεί στα πόδια της, να είναι αυτοδύναμη και να έχει την ίδια πορεία που είχαν κι άλλες χώρες που πέρασαν από πρόγραμμα όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. Χώρες που είχαν στο ξεκίνημα της κρίσης προβλήματα ανάλογα με αυτά της Ελλάδος κι όμως οι χώρες αυτές προχώρησαν, εφάρμοσαν τα προγράμματα τους, κατάφεραν βγήκαν από τα προγράμματα, δανείζονται πλέον πολύ φθηνά και έχουνε φτάσει στο σημείο να αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο ΔΝΤ. Και η τρίτη χώρα, η Κύπρος που παραμένει σε πρόγραμμα, κατάφερε και αυτή και βγήκε στις αγορές.
Η χώρα μας έχει ανάγκη πλέον από αυτή την προοπτική, την προοπτική που θα μας επιτρέψει πλέον να μπορούμε να σταθούμε μόνοι μας στα πόδια μας, να μην εξαρτόμαστε από κανένα θεσμικό δανειστή.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι υπάρχουν δυνατότητες επαναπροσέγγισης του ΚΙΔΗΣΟ με το ΠΑΣΟΚ μετά την αλλαγή ηγεσίας που θα γίνει στο ΠΑΣΟΚ
Φ.ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Κατά τη δική μου την άποψη η πορεία η εκλογική που είχε το ΠΑΣΟΚ είναι ανεξάρτητη από την επίδοση που είχε το ΚΙΔΗΣΟ. Δεν μπορεί κάνεις να αθροίσει τους ψήφους που πήγαν στο ΚΙΔΗΣΟ με αυτούς που πήγανε στο ΠΑΣΟΚ διότι το πιο πιθανό αν δεν υπήρχε το ΚΙΔΗΣΟ είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς δεν θα ψήφιζαν το ΠΑΣΟΚ . Άλλωστε η λογική που επηρέασε τις επιλογές πολλών εξ ημών πήγαζε από τις επαφές που είχαμε με τους ψηφοφόρους μας από το παρελθόν οι οποίοι μας λέγανε ότι εμείς νοιώθουμε πολιτικά άστεγοι, αν δεν κάνετε κάτι δεν ξέρουμε προς τα που θα κατευθυνθούμε.
Αυτή τη στιγμή θεωρώ ότι ο χώρος είναι κατακερματισμένος και βεβαίως δεν μπορεί κάποιος να θέτει σαν αυτοσκοπό την ενότητα των δυνάμεων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο ΚΙΔΗΣΟ με τις δυνάμεις που έχουν παραμείνει στο ΠΑΣΟΚ χωρίς να γίνει μια αποτύπωση των αιτιών που οδήγησαν στον κατακερματισμό της ισχυρότερης δημοκρατικής παράταξης που είχαμε στην μεταπολίτευση.
Αν οι πολίτες αισθανθούν ότι πάνε σε μια τεχνητή συγκόλληση χωρίς να έχουμε αποσαφηνίσει ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να πετύχουμε αυτή την ενότητα, τότε θα γυρίσουν την πλάτη και θα στραφούν σε άλλες επιλογές.
ΔΗΜ.: Από την δική σας πλευρά υπάρχει βούληση να ανοίξει ένας τέτοιος διάλογος με τη ΔΗΜΑΡ ή με το ΠΑΣΟΚ;
Φ.ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Βεβαίως και υπάρχει. Έχουμε ξεκαθαρίσει δημόσια ότι δεν είμαστε σεχταριστές, δεν πάσχουμε από αυτή την παιδική αρρώστια του κομουνισμού να έχουμε ένα μικρό αλλά ιδεολογικά καθαρό πολίτικο χώρο. Δεν μας ενδιαφέρει. Μας ενδιαφέρει να έχουμε την δυνατότητα να διαμορφώνουμε ή να συν-διαμορφώνουμε πλατείες κοινωνικές συμμαχίες που θα παρεμβαίνουνε στην διαμόρφωση των προοπτικών της επόμενης ημέρας αυτής τη χώρας. Αρά απέναντι σε κάθε προσπάθεια ανασύνταξης του χώρου θα ανταποκριθούμε. Και θεωρούμε θετικές τις εξελίξεις, όλες αυτές τις διεργασίες οι οποίες αυτή τη στιγμή λαμβάνουν χώρα.
Νομίζω όμως ότι όπως είναι επικίνδυνη η μια ακραία επιλογή, δηλαδή το να βυζαντινολογούμε για το ποιο είναι το φύλο των αγγέλων, εξίσου επικίνδυνη είναι και η τεχνητή συγκόλληση. Γιατί ο λαός έχει πείρα, έχει αντίληψη των πραγμάτων και θα ενοχληθεί και από τις δυο περιπτώσεις. Θα ενοχληθεί από εμάς αν δει ότι διυλίζουμε τον κώνωπα και καταπίνουμε την κάμηλο αλλά ταυτόχρονα θα ενοχληθεί από εμάς αν δείξουμε ότι πάμε να δημιουργήσουμε έναν πολιτικό φορέα μόνο και μόνο για να μπορούμε να αναπαραχθούμε.
ΔΗΜ: Άρα εμείς λέτε ότι από την Δευτέρα που και το ΠΑΣΟΚ θα έχει καινούργιο αρχηγό και η ΔΗΜΑΡ μπορεί να γίνει ένας διάλογος με προϋποθέσεις.
Φ.ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Με όρους και με προϋποθέσεις καταρχάς τι θέλουμε να υπηρετήσουμε. Όταν μπορέσουμε να αποσαφηνίσουμε το όραμα και τις αξίες και τις αρχές που καθορίζουν τις δράσεις μας και αποτυπώσουμε σε μια σειρά από ζητήματα τις επιμέρους θέσεις και δούμε ότι υπάρχει επαρκές έδαφος για να πετύχουμε την σύγκλιση αυτόματα έχουν διαμορφωθεί και οι προϋποθέσεις για την ενότητα…
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα υπάρξει συμφωνία
Φ.ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Αν μείνουμε σε επίπεδο δηλώσεων προφανώς η διάθεση που υπάρχει και από την ελληνική κυβέρνηση ή τουλάχιστον δια των δηλώσεων που κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, είναι ότι η χώρα επιθυμεί μια συμφωνία. Βεβαίως όταν η επιθυμία αυτή συνοδεύεται από την άποψη βεβαίως «υπάρχουν κόκκινες γραμμές που θα πρέπει οι συνομιλητές μας να σεβαστούνε». Το αμέσως επόμενο ερώτημα που προκύπτει είναι οι κόκκινες γραμμές αυτές που έχουνε τεθεί έχουνε κάποιο σημείο επαφής με τις ενδεχομένως κόκκινες γραμμές που μπορεί να θέτουν οι δανειστές; Διότι αν δεν μπορεί να βρεθεί αυτή η σύγκληση τότε είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσουμε στην εξεύρεση μιας λύσης η οποία να είναι αμοιβαία επωφελής. Επειδή ο χρόνος που έχουμε πλέον είναι περιορισμένος… αν δεν έχουμε μέσα στην επόμενη εβδομάδα μια λύση η οποία θα οδηγήσει σε απόφαση από την μεριά της ΕΚΤ να επιτρέψει στο ελληνικό δημόσιο να εκδώσει έντοκα γραμμάτια δυσκολεύομαι να δω πρακτικά πως θα εξασφαλίσουμε εκείνα τα ποσά που θα μας επιτρέψουν ως χώρα να φανούμε συνεπείς τόσο στις εσωτερικές μας υποχρεώσεις όσο και στις εξωτερικές μας υποχρεώσεις. Ο χρόνος αρχίζει και λειτουργεί σε βάρος της Ελλάδος δηλαδή τα περιθώρια αρχίζουν και στενεύουν.