Η δικηγόρος , κα Κέλλυ Σταμούλη μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Για τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο

 

Κ.ΣΤΑΜΟΥΛΗ: Αυτή τη στιγμή δύο κατηγορίες απαιτήσεων είναι  δημοφιλείς στην ελληνική κοινωνία, είναι το κατοχικό δάνειο που είναι τα κεφάλαια που είχε δανείσει η Ελλάδα στην Γερμανία των Ες-Ες και τα οποία ποτέ δεν επεστράφησαν παρά μόνο οι πρώτες δόσεις και για αυτό ακριβώς λένε ότι είναι θεμελιωμένη πλέον απαίτηση  εφόσον οι Γερμανοί άρχισαν την επιστροφή και άρδην την σταμάτησαν. Και η άλλη κατηγορία είναι οι ατομικές αποζημιώσεις  όπου είναι τα χρήματα που απαιτούν οι οικείοι των θυμάτων για τις θηριωδίες που διέπραξαν τα Ες-Ες κατά των προγόνων τους.

 

ΔΗΜ.: Πόσα είναι τα λεφτά που μπορεί να διεκδικήσει η Ελλάδα;

 

Κ.ΣΤΑΜΟΥΛΗ: Όσον αφορά στην απόφαση της Λιβαδειάς που αφορά το Δίστομο που είναι η απαίτηση πια ξεκάθαρη από πλευράς δικαιοσύνης και είναι το μεγάλο όπλο αυτή τη στιγμή της ελληνικής πολιτείας η απόφαση αυτή η οποία υπενθυμίζω ότι χθες ήταν πάλι σαφής η  πρόθεση του υπουργού Δικαιοσύνης ενώπιον τη Βουλής ότι προτίθεται να την εκτελέσει και πρώτη φορά υπουργός κάνει τόσο ξεκάθαρη δήλωση.

Όσον αφορά λοιπόν στην απόφαση του Διστόμου  το επιδικασθέν ποσό είναι περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ και αν υπολογίσουμε τους νόμιμους τόκους έχει φτάσει πλέον γύρω στα 80 εκατομμύρια ευρώ.

ΔΗΜ.: Γιατί η Ελλάδα δεν πήρε αυτά τα χρήματα ενώ οι άλλες χώρες τα πήρε;

 

Κ.ΣΤΑΜΟΥΛΗ: Αν κρίνω από την τελευταία συμπεριφορά των επικεφαλής της πολιτικής ηγεσίας της χώρας τα τελευταία 15 χρόνια που συμμετέχουμε ενεργά σε αυτό το ζήτημα είναι επειδή δεν ήθελαν να διαταραχθούν  οι ελληνογερμανικές σχέσεις. Αυτή ήταν πάντα η δικαιολογία των υπουργών όταν τους ζητούνταν η άδεια για την εκτέλεση της αποφάσεως του Διστόμου.

Οφείλω να υπογραμμίσω ότι η ελληνική πολιτεία ναι μεν έδειξε κάποια “αμέλεια” πλην όμως ποτέ δεν εγκατέλειψε την συγκεκριμένη διεκδίκηση  τουλάχιστον λεκτικά. Βεβαίως θα έπρεπε να έχει επιμείνει πολύ, να επανέρχεται όμως διπλωματικά πάντοτε είχε κάποια παρουσία και ποτέ δεν μπορεί να την μεμφθεί κάποιος ότι γύρισε την πλάτη σε αυτές τις απαιτήσεις που τώρα φαίνεται σθεναρά να τις προβάλει.