«Εδώ έχουμε κατ’ ουσίας ανακήρυξη ΑΟΖ από πλευράς Ελλάδος και οριοθέτησή της σε σχέση με την Ιταλία», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή “Secret” με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο βουλευτής Ν.Δ. και αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Άγγελος Συρίγος.

Αναφορικά με την υπογραφή της ΑΟΖ με την Ιταλία, ο κ. Συρίγος διευκρίνισε πως «ως προς τις άλλες χώρες δεν υπάρχει οριοθέτηση αλλά υπάρχει ο νόμος 4001 του 2011 που ορίζει ότι σε περίπτωση ελλείψεως οριοθετήσεως εμείς προσωρινά θεωρούμε ότι τα όρια είναι η μέση γραμμή. Αυτά μπορεί να αλλάξουν στην πορεία».


«Περνάει ένα μήνυμα σαφέστατο ότι υπάρχει μια οριοθέτηση. Αυτή η συμφωνία οριοθετήσεως με την Ιταλία έχει προϊστορία. Το 1977 πάλι σε περίοδο εξάρσεων των ελληνοτουρκικών σχέσεων υπογράψαμε συμφωνία με την Ιταλία με την οποία οριοθετήσαμε τις θαλάσσιες περιοχές δυτικά, στο σημείο που κατά πάσα πιθανότητα ακολουθεί τώρα και η οικονομική ζώνη. Τότε το μήνυμα ήταν ότι εκείνο που ακολουθείται είναι η μέση γραμμή και τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Κατ’ αντιστοιχία τώρα επιβεβαιώνεται ότι το όριο είναι περίπου η μέση γραμμή και τα νησιά έχουν και ΑΟΖ. Περισσότερο πιστεύω ότι ασκείται πίεση προς την Αλβανία παρά προς τη Λιβύη με αυτό το σύμφωνο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν είμαστε κοντά στην απεμπλοκή των προβλημάτων που υπήρχαν από την πλευρά της Αλβανίας για την οριοθέτηση των ΑΟΖ, απάντησε: «Όχι το 2009 υπογράψαμε συμφωνία οριοθετήσεως θαλασσίων ζωνών με την Αλβανία, μπλέχτηκε στη συνέχεια στις μυλόπετρες της εσωτερικής πολιτικής αντιπαραθέσεως στην Αλβανία και κηρύχτηκε από το αλβανικό συνταγματικό δικαστήριο ως άκυρη. Έκτοτε υπάρχει μια συμφωνία που δεν έχει κατ΄ουσίαν κυρωθεί από τις δύο χώρες και η Αλβανία δεν έχει πρόθεση να την κυρώσει. Ασκεί πίεση στην Αλβανία αυτό το πράγμα θα δούμε πως θα εξελιχθεί, δεν είναι κάτι εύκολο. Με την Αλβανία είναι πολλά τα θέματα».

Ερωτηθείς ποια πιστεύει ότι θα είναι η αντίδραση της Τουρκίας στη συμφωνία Ελλάδας –Ιταλίας, ο κ. Συρίγος σημείωσε: «Δεν μπορεί να κάνει κάτι, είναι μια συμφωνία μεταξύ δύο άλλων χωρών. Θα ενοχληθεί αλλά δεν μπορεί να κάνει κάτι. Μηνύματα είναι αυτά, είναι μηνύματα που συνυπολογίζει η Τουρκία για το τι θα κάνει στις επόμενες κινήσεις της το πώς θα την επηρεάσει θα το δούνε στην πράξη».

Για τις εξελίξεις στην Λιβύη, ανέφερε: «Θεωρώ ότι η Λιβύη είναι ‘’κλειδί’’ σε πάρα πολλά πράγματα το επόμενο χρονικό διάστημα. Αυτή τη στιγμή η Τουρκία μέσω της Λιβύης προσπαθεί να τοποθετήσει μια ισλαμική αδελφότητα στην ηγεσία της χώρας, αυτό θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην Αίγυπτο. Θα την αποκόψει ουσιαστικά από την Ευρώπη και επιπλέον θα έχει και μια ισλαμική αδελφότητα που θα βοηθάει τους αδελφούς μουσουλμάνους που είναι ισχυρό κίνημα μέσα στην Αίγυπτο. Το χειρότερο για την Ευρώπη είναι ότι μεταφέρει τους ισλαμιστές από την Συρία στη Λιβύη».